Franse Joden herinneren het bloedbad in Joodse school in Toulouse van 2012

Frankrijk begon donderdag met herdenkingen voor de negende verjaardag van een verwoestende islamitische terreuractie die het leven kostte aan zeven mensen, waaronder drie kinderen op een joodse school en twee soldaten in het Franse leger.

De eerbetoon aan de slachtoffers – vermoord in de regio Toulouse door de islamistische terrorist Mohamed Merah tussen 11 en 15 maart 2012 – viel samen met de Europese nationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van terrorisme. Dat evenement vindt plaats op 11 maart ter herdenking van de terreuraanslag in 2004 op dezelfde dag op het treinstation Atocha in de Spaanse hoofdstad Madrid.

De Frans-Joodse gemeenschapsorganisatie CRIF tweette een eerbetoon aan de eerste van de zeven slachtoffers, Imad ibn Ziaten, een parachutist in de Franse strijdkrachten uit een moslimfamilie van Marokkaanse afkomst. Ziaten werd op point blank range door Merah doodgeschoten nadat hij had geweigerd de instructie van de terrorist op te volgen om op de grond te gaan liggen.

“Een paar dagen later werden ook zes mensen vermoord, waaronder twee andere soldaten, drie kinderen en een vader”, aldus de CRIF-tweet.

Op 19 maart 2012 lanceerde Merah een vuurwapenaanval op de  Ozar Hatorah Joodse school in Toulouse. Hij vermoordde rabbijn Jonathan Sandler, die les gaf op de school, samen met zijn twee zoons, de zesjarige Aryeh en de driejarige Gabriel.

Merah pakte toen een ander kind, de achtjarige Miriam Monsonego, en schoot haar door het hoofd voordat ze ontsnapte. Na een belegering van 30 uur in zijn flatgebouw waarbij zes agenten gewond raakten, werd Merah op 22 maart doodgeschoten door een tactische politie-eenheid.

In een interview in 2015 met The Algemeiner bracht Miriam’s vader, rabbijn Yaacov Monsonego – destijds de directeur van de Ozar Hatorah-school – een ontroerend eerbetoon aan zijn stafcollega’s die trouw bleven aan de school in de nasleep van het bloedbad. Ik ben omringd door mensen die altijd de taak op zich nemen om meer te doen, ” zei hij.


Bronnen:

♦ naar een artikelFrench Jews Remember Anniversary of 2012 Terror Attacks That Culminated in Massacre at Jewish School” van 12 maart 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.