Palestijnen en Arabische Liga veroordelen opening Tsjechisch diplomatiek kantoor in Jeruzalem

De Palestijnse Autoriteit en de Arabische Liga hebben zaterdag de opening van een diplomatiek kantoor in Jeruzalem door Tsjechië veroordeeld als een schending van het internationaal recht.

Praag opende donderdag een vestiging in Jeruzalem van zijn Israëlische ambassade, die is gevestigd in Tel Aviv. De inauguratie werd bijgewoond door de Tsjechische premier Andrej Babis, twee weken nadat Israël 5.000 Moderna COVID-19-vaccindoses naar de Tsjechische Republiek had gestuurd in het kader van een “vaccindiplomatie” -programma dat later onder juridische controle kwam en werd bevroren.

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de actie van Praag “een flagrante aanval op het Palestijnse volk en hun rechten, een flagrante schending van het internationaal recht”, en zei dat het de vredesvooruitzichten zou schaden.

In Caïro zei de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmed Aboul Gheit, in een verklaring: “De juridische status van Jeruzalem zal worden beïnvloed door de beslissing van een of ander land om vertegenwoordigingskantoren te openen. Oost-Jeruzalem is een bezet land volgens het internationale recht. “

De status van Jeruzalem is een van de meest netelige kwesties in het decennia-oude Israëlisch-Palestijnse conflict. Israël annexeerde het oostelijke deel van de stad en beschouwt heel Jeruzalem als haar hoofdstad. De Palestijnen zoeken Oost-Jeruzalem, dat Israël samen met de Westelijke Jordaanoever en Gaza veroverde in de Midden-Oostenoorlog van 1967, als de hoofdstad van een toekomstige onafhankelijke staat.

Bij de inauguratieceremonie zei Babis dat het “een nieuwe mijlpaal in onze samenwerking vertegenwoordigt, het bewijst dat we het belang van deze geweldige stad inzien”.

Slechts twee landen hebben volledige ambassades in Jeruzalem: de Verenigde Staten – nadat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump brak met decennia van Amerikaans beleid om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël – en Guatemala. Tsjechië is een van de sterkste aanhangers van Israël in de Europese Unie.

Hoewel het formeel een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict ondersteunt, werd het vorige maand in een voorlopige beslissing van het Internationaal Strafhof genoemd als een van de landen die het argument van Israël ondersteunden dat de rechtbank geen onderzoek mag doen naar oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden. .

Babis zei donderdag dat zijn land de beslissing van het ICC om een ​​onderzoek voort te zetten als “ongelukkig” beschouwde, en voegde eraan toe: “Hoewel we de onafhankelijkheid van de rechtbank respecteren, beschouwt Tsjechië Palestina niet als een staat, daarom heeft de rechtbank geen jurisdictie erover. “

Een oude bondgenoot
Babis zei donderdag naast de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat Praag een “strategische partner” van Israël was, en herinnerde eraan hoe Tsjecho-Slowakije het na 1948 hielp zijn nieuw verworven onafhankelijkheid te behouden door leveringen van gevechtsvliegtuigen te sturen.

De enige vier (4) vliegtuigen die Israël toen had nadat de Onafhankelijkheids Oorlog uitbrak, werden vanuit Tsjechië naar Israël gesmokkeld. De luchtbrug uit Tsjechoslowakije, bekend als Operation Balak, was een van belangrijkste verwezenlijkingen van de prille IAF (Israeli Air Force).

De Tsjechische Avia S-199, was in feite een omgebouwde Duitse Messerschmitt 109 die ’s nachts in zeven haasten in Tel Aviv in elkaar werden gezet en nooit werden getest voor de vlucht.

Plaatje hierboven: 1948. Eén van de vier jachtviegtuigen met Davidster embleem, aka de Duitse Messerschmitt 109, die door Tsjechië naar Israël werden gesmokkeld. Plaatje hieronder: de eerste Israëlische luchtmacht in actie [bron]


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians and Arab League Condemn Opening of Czech Jerusalem Office” van 13 maart 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelPA, Arab League denounce Czech Republic for opening Jerusalem office” van 14 maart 2021 en een artikelCzech Prime Minister opens new diplomatic office in Jerusalem” van 11 maart 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Palestijnen en Arabische Liga veroordelen opening Tsjechisch diplomatiek kantoor in Jeruzalem

 1. “Een flagrante aanval op het palestijnse volk”……..WOW!

  Spijtig genoeg bestaat het énige ware woord in deze oxymoron uit drie letters………’e e n.

  De Arabische Liga staat vooral bekend om zijn loze mondelijke steun aan ‘de palestijnen’, het groepje bekende nee zeggers.

  Het héle anti Israel & pro palestijnen bastillon begint flinke barsten te vertonen en af te brokkelen.

  Steeds na steen valt uit de muur van haat & afwijzing.

  Landen hebben zich lang genoeg laten ringeloren door de palestijnse fantasten.

  Nu staan er eindelijk pragmatische & intelligente leiders op die de ogen openen & het roer omgooien.

  Nu alleen nog een beetje van dit inzicht bij de rest van de EU.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.