Oekraïne wil met Israël samenwerken om de corona pandemie te bestrijden

Plaatje hierboven: Kiev, Oekraïne, 19 augustus 2019. Zelensky en Netanyahu bespraken de oprichting van een vrijhandelszone tussen Oekraïne en Israël. Na de gezamenlijke briefing herdachten de twee leiders de slachtoffers van de Babi Yar-tragedie [beeldbron: Amos Ben-Gershom / GPO]

De Oekraïense premier Volodymyr Zelensky (links) bedankte op vrijdag 12 maart 2021 in het openbaar zijn Israëlische tegenhanger Benjamin Netanyahu, nadat de twee leiders telefonisch hadden gesproken om de reismaatregelen voor pandemieën en de distributie van COVID-19-vaccins te coördineren.

Zelensky twitterde:

Dankbaar voor @netanyahu voor zijn bereidheid om de aanvoer van # COVID19-vaccins te helpen versnellen. Ik wens het volk van Israël een goede gezondheid toe. Een groene pas kan het reizen doen hervatten. We zijn klaar om dit initiatief te bespreken. Welkom bij de 30ste verjaardag van de onafhankelijkheid.

Israëli’s die volledig zijn gevaccineerd, kunnen in aanmerking komen voor de ‘groene pas’, een digitaal of fysiek document dat is geautoriseerd door het ministerie van Volksgezondheid en die toegang verleent tot evenementen en activiteiten die voorheen werden beperkt door maatregelen voor sociale afstand.

De twee bespraken een mogelijke overeenkomst op basis van de passen die het reizen tussen Israël en Oekraïne zouden herstellen. De reisbeperkingen van laatstgenoemde tijdens het Rosh Hashanah-seizoen 2020 waren controversieel onder sommige Breslov-chassidim in Israël, van wie een aantal jaarlijks naar de Oekraïense stad Uman reist voor het Joodse nieuwe jaar.

Sommige waarnemers merkten op dat Europese landen steeds vaker hulp zoeken bij de toonaangevende vaccinatiecampagne van Israël, die bijna de helft van het land met twee doses heeft ingeënt.

De Duitse journalist Philipp Fritz twitterde, verwijzend naar de voorzitter van de Europese Commissie:

Het voelt alsof binnenkort meer landen voor vaccins op # Israël vertrouwen dan op de # EU-commissie. Misschien moet Ursula von der Leyen meer durven zoals Netanyahu.

De Europese Unie heeft moeite om voldoende doses van het vaccin in handen van haar lidstaten te krijgen, waarbij het aantal inentingen per hoofd van de bevolking achterblijft bij landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Op donderdag ontmoette Netanyahu in Jeruzalem de Tsjechische premier Andrej Babis en de Hongaarse premier Viktor Orban, ook om het herstel van reizen en vaccinproductie en -ontwikkeling te bespreken.

Netanyahu op een persconferentie:

We waarderen het feit dat ze missies in Jeruzalem hebben geopend en ook dat ze ons op het internationale toneel bijstaan ​​zoals echte vrienden dat doen. In het verlengde van die vriendschap kwamen ze hier naar Jeruzalem om te zien hoe we kunnen samenwerken aan COVID.


Bronnen:

♦ naar een artikelUkraine’s Zelensky Speaks With Netanyahu on Pandemic Coordination, ‘Grateful’ for Israeli Vaccine Aid” van 12 maart 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.