Canada: Man gearresteerd die vandalisme pleegde in de synagoge van Montreal

Een man uit Montreal is gearresteerd in verband met de ontheiliging van een synagoge in mei 2020, heeft B’nai Brith Canada vernomen.

De politie van Montreal (SPVM) vertelde B’nai Brith dat Patrice Belley-Gervais gisteren was gearresteerd en voor de rechtbank verscheen. Zijn volgende rechtbankdatum is vastgesteld op 30 april en hij wordt geconfronteerd met één beschuldiging van inbraak.

Na een langdurige sluiting als gevolg van COVID-19-beperkingen, ontdekten gemeenteleden die de congregatie Sepharde Kol Yehouda in Côte Saint-Luc binnenkwamen op 27 mei 2020 dat de kleine instelling was geplunderd, waarbij sommige religieuze voorwerpen op de vloer waren gedumpt en andere in de toiletten.

Sommige van deze items worden in het jodendom als buitengewoon heilig beschouwd, in die mate dat ze meestal op een begraafplaats worden begraven in plaats van op een andere manier te worden weggegooid.

Op dat moment was het onduidelijk wie er in de synagoge had ingebroken en wanneer het had plaatsgevonden. Belley-Gervais is niet beschuldigd van een haatmisdrijf. B’nai Brith merkt op dat een ‘haatmisdaad’ een juridische term is die verschilt van een door haat gemotiveerde misdaad.

Adam Riga, ook uit Montreal, bleek bijvoorbeeld in januari hakenkruizen te hebben getekend op een plaatselijke synagoge, maar werd evenmin beschuldigd van een haatmisdrijf.

B’nai Brith wil de onderzoekers van de politie van Montreal (SPVM) bedanken voor hun ijver bij het vervolgen van deze zaak. Michael Mostyn, Chief Executive Officer van B’nai Brith Canada, zei:

We zijn dankbaar en opgelucht dat een verdachte is gearresteerd in verband met dit betreurenswaardige incident. De moedwillige ontheiliging van gebedshuizen moet consequenties hebben, ongeacht de motivatie.


Bronnen:

♦ naar een artikelMontreal Police Arrest Man in Connection With Desecration of Synagogue” van 12 maart 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelArrest Made in Montreal Synagogue Vandalism” van 11 maart 2021 op de site van B’nai Brith Canada