Kapitein Barros Basto aka de Portugese Dreyfus, hielp Joden ontsnappen aan de Holocaust

Op 8 maart was het exact 60 jaar geleden dat Artur Carlos de Barros Basto overleed. Kapitein Barros Basto, ook wel de Portugese Dreyfus genoemd, was een vooraanstaande Portugese joodse leider en een van de mensen die de joodse gemeenschap in Porto oprichtten.

Zo initieerde hij de bouw van de Kadoorie-synagoge, de grootste synagoge op het Iberisch schiereiland. Bovendien hielp hij de terugkeer van crypto-joden naar het joodse volk en hielp hij tijdens de Tweede Wereldoorlog joodse vluchtelingen te ontsnappen aan de Holocaust.

Artur Carlos de Barros Basto werd geboren op 18 december 1887 in de parochie van Madalena, in de gemeente Amarante, en stierf op 8 maart 1961 in de stad Porto. Zijn militaire loopbaan ontwikkelde zich tussen 14-8-1906 en 24-4-1937., maakte carrière in het leger en als schrijver, die verschillende werken publiceerde die verband hielden met Jodendom.

Barros Basto viel op door zijn durf en moed tijdens de Eerste Wereldoorlog, hij voerde het bevel over een bataljon van het Portugese expeditiekorps en werd gepromoveerd tot kapitein. Voor deze prestaties werd hij onderscheiden met de Koperen en Zilveren Medailles van Goed Gedrag, de Medaille van Overwinning, het Oorlogskruis, de Officier in de Militaire Orde van Avis en de Orde van Christus (met palm) en de fourragere van de Orde van Toren-en-Zwaard.

Hij was de grote promotor en oprichter van de Israëlische gemeenschap van Porto en van de bouw van de Kadoorie-synagoge, aangezien deze joodse genealogische wortels had, maar ook een schrijver en een filosoof. Net als Aristides de Sousa Mendes hielp kapitein Barros Basto bij de terugkeer van joodse crypto naar het jodendom en joodse vluchtelingen in de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Als jonge man hoorde hij via zijn grootvader, die op zijn sterfbed lag, over zijn joodse voorouders. Zijn familie handhaafde echter niet langer joodse voorschriften en hij kwam het bestaan ​​van joden in Portugal pas tegen bij het lezen van een krantenartikel over de inhuldiging van de Shaaré Tikya-synagoge in Lissabon.

Zijn toewijding en toewijding brachten hem ertoe om jaren later zijn militaire leven te beginnen en de intentie om de synagoge in Lissabon te runnen. In 1910, toen de Republiek werd opgericht, was Barros Basto de militair die de republikeinse vlag in de stad Porto hief. De kapitein was veelzijdig en nadat hij Hebreeuws had geleerd, ging hij een tijdje in Marokko wonen, waar hij formeel het proces van bekering tot het jodendom begon. Nadat het conversieproces was voltooid, werd Barros Basto omgedoopt tot Abraham Israel Ben-Rosh.

Bij zijn terugkeer naar Portugal trouwt hij met Lea Israel Montero Azancot van de Israëlitische Gemeenschap van Lissabon, van wie hij twee kinderen kreeg. Onder de verschillende kleinkinderen en achterkleinkinderen vallen zijn kleindochter Isabel Ferreira Lopes, de huidige vice-president van de Israëlische gemeenschap van Porto en de actrice Daniela Ruah op.

In 1921 keerde hij terug naar Porto en realiseerde zich dat er in de stad minder dan twintig Joden waren die geen gestructureerde organisatie hadden en naar Lissabon moesten reizen om de noodzakelijke religieuze voorschriften bij te wonen. Toen hij met deze realiteit werd geconfronteerd, nam hij het initiatief om een ​​synagoge te bouwen in de stad Porto en zich officieel te registreren bij de burgerlijke regering van Porto, de Israëlische gemeenschap van Porto en het Israëlische Theologische Centrum.

Plaatje hierboven: De oprichting van de Kadoorie Synagoge, aka Sinagoga do Porto/Sinagoga Kadoorie Mekor Haim, dateert uit 1923 en gebeurde op initiatief van de joodse gemeenschap in Porto en van kapitein Artur Barros Basto [beeldbron: Wikipedia]

Het huidige synagogegebouw werd echter jaren later gebouwd en naarmate de tijd verstreek, steeds meer mensen leken hun joodse afkomst en hun integratie in de synagoge te bevestigen. Barros Bastos en het London Committee ontdekten de oorspronkelijke waarachtigheid van deze crypto-Joden.

In Wet nr. 68 van de Directie (Maâmad) van de Israëlische Gemeenschap van Porto, werd besloten dat elke persoon die “absoluut zijn joodse afkomst bewees” in de gemeente zou worden geaccepteerd. Deze situatie bracht Barros Basto ertoe om meer mensen te zoeken die geïnteresseerd waren in terugkeer naar het jodendom.

Zijn reizen trokken de aandacht van een aantal Joodse gemeenschappen, zoals de Gemeenschap van Portugese Joden in Londen, oprichter van het “Portugese Marranos Comité”, een organisatie die iedereen wilde helpen die terug wilde keren naar het jodendom.

In de jaren dertig, met de oprichting van het regime van Barros Basto, werd hij als tegenstander bestempeld en vervolgd door het leger, dat hem op steeds verder verwijderde plaatsen van de stad Porto plaatst, in een poging hem af te schrikken van de synagoge en de gemeenschap.

In 1937 wordt de kapitein berecht door de Hoge Tuchtraad van het leger en uit de instelling verwijderd. In 1938 woonde Barros Basto echter de inhuldiging bij van de Kadoorie-synagoge in Porto. Momenteel is de synagoge het hoofdkwartier van de Israëlische gemeenschap van Porto en heeft nog steeds zijn religieuze functies.

Om die reden ondertekende het onlangs een protocol met het United States Holocaust Memorial Museum om documenten ter beschikking te stellen van vluchtelingen die met de hulp van de kapitein hun leven in de noordelijke stad hebben heropgebouwd. Het Joods Museum van Belmonte is ook het toneel van een oprecht eerbetoon aan de kapitein,

Hij stierf in 1961 in Porto, maar volgens zijn wens wordt hij begraven op de begraafplaats van Amarante, in het uniform waarmee hij zijn land diende. Reeds op zijn sterfbed riep hij uit dat hem op een dag het recht zou worden hersteld voor zijn verwijdering.

In 2012, 50 jaar na zijn dood, werd dit feit geverifieerd, aangezien na een petitie die op 31 oktober 2011 door zijn kleindochter Isabel Ferreira Lopes in de Vergadering van de Republiek werd ingediend, de naam van Barros Basto op 29 februari werd hersteld. 2012. De petitie werd unaniem goedgekeurd door alle politieke partijen, aangezien kapitein Barros Basto het slachtoffer was van politiek-religieuze segregatie omdat hij joods was.

De resolutie van de Algemene Vergadering van de Republiek nr. 119/2012 van 10-08 herinnerde de regering aan de procedure van een symbolische reïntegratie van Barros Basto in het leger, postuum, ‘in een categorie die nooit onderdoet voor die waarin het leger in kwestie zou recht hebben als het proces dat tot zijn verwijdering leidde er niet op was gestart ”.

Trailer van de Portugese film Sefarad,
15 januari 2019


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphsiz “This Portuguese Jewish community couldn’t afford a rabbi. Now it made a $1 million movie coming to Amazon” van 21 november 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelBarros Basto: grande impulsionador e fundador da Comunidade Israelita do Porto” op de site van Amarante

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.