Z-Afrikaanse christen priester en vrienden verdubbelen hun anti-Joodse inspanningen

Iemand moet dominee Frank Chikane en zijn vrienden vertellen dat de eerste stap om uit een gat te komen, is stoppen met graven. Maar in hun pogingen om de predikant vrij te pleiten van het aanzetten tot vijandigheid jegens Israël en Joden, voegen Chikane en zijn vrienden zonde toe aan zonde.

Chikane, zoals de lezers van The Algemeiner zullen weten, is de Zuid-Afrikaanse pastoor en politicus die fungeert als ‘moderator’ van de Commissie van de Kerken voor Internationale Aangelegenheden (CCIA) van de Wereldraad van Kerken (WCC).

Christelijk antisemitisme
Hij portretteerde Israëli’s als “demonen” en verklaarde dat de wereld “bloed” zal zoeken van mensen die Israël steunen tijdens een online evenement op 6 februari. Hij verklaarde ook dat “de zonden van het verleden die tegen de Joden werden begaan niet mogen worden gebruikt als een weg en reden om meer zonden tegen de Palestijnen te laten begaan.”

Nadat christenen en joden in Zuid-Afrika krachtig hadden gereageerd op Chikane’s beledigende retoriek in een artikel van 18 februari 2021 in het ‘South African Jewish Report‘ (SAJR), verdubbelden de dominee en zijn vrienden in de daaropvolgende weken met meer lelijke polemieken.

Chikane sprak op verzoenende toon terwijl hij met de SAJR sprak, maar de algemene boodschap die hij en zijn aanhangers aanboden in interviews met een moslimradiostation was …

… dat de opmerkingen van Chikane uit hun verband werden gehaald; dat christelijke zionisten slecht zijn; dat joden anderen misbruiken omdat ze zelf zijn misbruikt; en dat de Palestijnen, die geen kwaad hebben gedaan, recht hebben op een eigen staat zonder enige randvoorwaarden (zelfs als ze Joden het recht op zelfbeschikking ontzeggen).

Tijdens zijn poging om te bewijzen dat hij geen ‘anti-jood’ is, verklaarde Chikane dat hij de tweestatenoplossing en het recht van Palestijnen om naar hun “huizen” terug te keren, steunt. Ironisch genoeg miste Chikane de tegenstrijdigheid toen hij het recht van Joden om naar hun huizen terug te keren, ontkende. (Meer daarover hieronder.)

Toen het verhaal van de anti-vredesreactie van de dominee op 6 februari uitbrak in Zuid-Afrika, probeerde Chikane een beetje verzoenend te klinken door de SAJR te vertellen dat, hoewel hij eenvoudiger taal had moeten gebruiken, hij niet bedoelde wat Zei hij letterlijk, en hij steunt geweld of terrorisme niet: “Mensen kunnen het niet met me eens zijn, maar ze hebben niet het recht om te verdraaien wat ik zei.”

Chikane en zijn vrienden namen een hardere houding aan in daaropvolgende interviews op Salaamedia, een internetradiostation dat zich richt op de moslimgemeenschap in Zuid-Afrika.

In een interview op 24 februari op het station verdedigde Chikane zijn retoriek door te verklaren dat Europese christenen die zich schuldig voelen over wat er met de Joden is gebeurd door hun handen, niet kunnen “toestaan ​​dat de persoon tegen wie je gezondigd hebt zonden begaat en je houdt je te stil, zal het bloed van de mensen die op sterven liggen bij je worden gezocht.”

De dominee verklaarde ook dat hij onschuldig was omdat hij anti-Joods was. “Ik ben geen anti-jood”, zei hij. “Ik sta aan de kant van Joden als ze aan de kant van gerechtigheid staan.” De dominee had harde woorden voor christelijke zionisten en verklaarde dat ze

… enorme middelen hebben gebruikt om in de kerken door te dringen om theologische perspectieven te verkopen die ervoor zorgen dat onschuldige christenen de wreedheid van andere volkeren beginnen te steunen. Ik zeg dat het niet uitmaakt wat de Schrift zegt. Als een schriftgedeelte het doden van mensen en de schending van hun rechten zou rechtvaardigen, dan sta ik niet aan die kant.

Geobsedeerd door Israël
Eerder in het interview verdedigde Chikane zichzelf tegen de beschuldiging dat hij geobsedeerd is door Israël en de wandaden van andere actoren negeert, zoals het regime van Assad in Syrië:

Verwijder je knie [van] de nek van de Palestijnen, dan kunnen we over andere mensen praten. Ze zeggen dat ik niet in balans ben, ik heb het niet over Syrië en andere plaatsen. Ik zeg: ‘Nee meneer, verwijder uw knie [van] de nek van de Palestijnen. Dan zal ik het over andere mensen hebben.

Terwijl Chikane zegt dat hij en anderen de Oslo-Akkoorden ‘moeilijk’ vinden, is hij voorstander van een tweestatenoplossing:

Je moet accepteren dat de vluchtelingen terug moeten komen. Je moet ervoor zorgen dat mensen naar hun huizen worden teruggestuurd. Als een tweestatenoplossing niet mogelijk is, zal het voor Palestijnen en Joden nodig zijn om op één plek samen te leven als ze al hun rechten hebben en er geen beperkingen zijn. De wetten in Israël en Palestina die door de Israëlische regering zijn opgesteld, zijn als apartheidswetten. Ze bepalen wie je wordt. Zelfs als u een staatsburger van Israël bent, zijn er wetten die u als Arabisch-Israëliër of Palestijnse Israëliër regeren, en we kunnen niet toestaan ​​dat er zich een apartheidssysteem ontwikkelt in het aangezicht van de wereld, terwijl apartheid in feite als een misdaad tegen de mensheid werd afgewezen.

Interessant genoeg, terwijl Chikane het recht van Palestijnen bevestigt om naar hun huizen terug te keren, ontkende hij dat recht door het christelijk zionisme te veroordelen omdat het de Palestijnen behandelde alsof zij de Filistijnen in de Bijbel zijn om Joodse nederzetting in het land Israël te rechtvaardigen.

Evangelische Alliantie
Op 2 maart kwam dominee Moss Ntlha, algemeen secretaris van de Evangelische Alliantie van Zuid-Afrika, om Chikane te verdedigen en verklaarde dat Chikane

.. een zeer christelijk idioom gebruikte toen hij op 6 februari sprak. Jezus sprak altijd over hoe Joden altijd weigerden te luisteren naar hun eigen profeten en dat degenen die naast Israël komen Israël steunen voor alle dingen die ze doen die duidelijk heel slecht en onrechtvaardig zijn. Het bloed van die onschuldige Palestijnen zou van Israël worden geëist, en dat was wat door pro-Israëlische lobbygroepen uit hun verband werd gehaald en het leek alsof hij om bloedbad.

Ntlha zei dat Chikane …

.. de christelijke aanhangers van Israël net herinnerde aan hun christelijke plicht om te fluiten over de gruweldaden die [in Israël] zijn begaan in de naam van de Heer Jezus Christus. Het lijden dat de Joden in Europa doorstaan, heeft de Israëli’s irrationeel gemaakt in het bedenken van wat hun veiligheidsbehoeften zouden moeten zijn. We kunnen begrijpen hoe misbruikte mensen daadwerkelijk andere mensen kunnen misbruiken. Je weet dat het in gezinnen gebeurt. Het gebeurt met politici die uit onderdrukking komen. Wat we niet begrijpen is waarom de wereld zich bij Israël zou moeten aansluiten om het misbruik en de onrechtvaardigheid van anderen te plegen.

Plaatje hierboven: Van links naar rechts Johan Naude, Shaka Sisulu en Obakeng Chikane, zoon van dominiee Frank Chikane. Obakeng is in de sporen van zijn vader gestapt op een persconferentie om (in maart 2015) de 11e internationale Israëlische Apartheid Week-campagne te lanceren op Liliesleaf Farm in Rivonia, Z-Afrika [beeldbron: Sunday Times]

BDS-coalitie in Zuid-Afrika
Op 2 maart 2021 legde de BDS-coalitie in Zuid-Afrika ook een verklaring af ter verdediging van Chikane, waarin hij verklaarde dat hij “sprak als een christelijke geestelijke en bijbelse taal gebruikte”.

In een interview op Salaamedia de volgende dag verklaarde Salim Vally van de BDS-coalitie …

… dat de beschuldigingen tegen Chikane deel uitmaken van een zeer duidelijke trend van valse beschuldigingen tegen activisten, zelfs degenen die licht kritisch zijn over het zionisme, wat een racistische ideologie is, en die kritiek hebben op Israël, dat elke internationale wet heeft overtreden en dat nog steeds doet.

De kritiek van Chikane, zei Vally, maakte deel uit van een georkestreerde campagne die begon in The Algemeiner, die hij omschreef als “een pro-Israëlische lap … in Duitsland.” Voor de goede orde, het hoofdkantoor van The Algemeiner is gevestigd in New York.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dexter Van Zile “Christian Pastor and Friends Double Down on Anti-Jewish Bigotry” van 11 maart 2021 en een artikel van Melanie Phillips “Christian Leaders Remain Silent as the Church Recycles Its Oldest Hatred” van 19 februari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Tali Feinberg “Reverend Frank Chikane at centre of anti-Israel storm” van 18 februari 2021 op de site van Jewish Report

♦ een artikel op deze blogClericus Chikane van de Wereldraad van Kerken verklaart de oorlog aan Israël en zijn aanhangers” van 11 februari 2021

Een gedachte over “Z-Afrikaanse christen priester en vrienden verdubbelen hun anti-Joodse inspanningen

  1. Met een clown als Desmond Tutu als Z-Afrikaanse dominee, moet je van de rest ook niet te veel verwachten.

    Je zou echt medelijden krijgen want dit prachtige steenrijke land vol grondstoffen dat desondanks zich niet uit zijn status van ontwikkelingsland kan uittrekken en waar pure armoede, honger & droogte heersen, waar Covid & Aids niet onder controle te krijgen zijn waardoor hele genaraties gewoon zijn weggevaagd maar dat zich gelukkig wel kan beroemen ergens in uit te blinken…..een toppositie in de lijst van criminele landen.

    Met politieke & geestelijke leiders als deze zullen ze dan ook ijverig verder blijven graven en “de palestijnen” als hun prioriteit bestempelen i.p.v. Israeli’s & Joden vragen hen de ladder aan te reiken om uit hun zelf gegraven kuil te klimmen.

    Door al dat graafwerk zit er blijkbaar zand waar bij anderen hersenen zitten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.