Corruptie heeft gevolgen voor alles in Palestina – zelfs vaccins

Bezoek bepaalde delen van de Westelijke Jordaanoever en je zult herenhuizen tegenkomen die eigendom zijn van hoge ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit (PA), zoals bijvoorbeeld het niet zo bescheiden ‘optrekje’ van de Palestijnse miljonair Munib al-Masri ten zuiden van Jeruzalem.

Volgens alle normen – laat staan ​​die waaraan gewone burgers gewend zijn – zijn ze indrukwekkend, met bogen, colonnades en hoge ramen.

Als je ze de afgelopen weken in de gaten had gehouden, heb je misschien gezien dat vaccins stilletjes in ongemarkeerde auto’s aan deze woningen werden afgeleverd, nadat ze waren afgeroomd van de voorraad die bedoeld was voor medisch personeel. Dat waren in ieder geval de aantijgingen van een aantal Palestijnse mensenrechten- en maatschappelijke groeperingen.

Vorige week werd het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid gedwongen schoon schip te maken. In een verklaring gaf het ministerie toe dat 10 procent van de 12.000 doses die het had ontvangen, was gereserveerd voor ministers en leden van het uitvoerend comité van de PLO.

De rest, zo beweerde het, was gegeven aan werknemers die Covid-patiënten behandelden en aan werknemers van het ministerie van Volksgezondheid. Afgezien van de 200 doses die naar het Jordaanse koninklijk hof zijn gestuurd en die gereserveerd voor presidentiële bewakers. En degenen die waren gegeven aan het Palestijnse voetbalelftal.

Niets van dit alles mag als een verrassing komen. Een van de vele vormen van lijden die de Arabische bewoners van Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever teisteren, om nog maar te zwijgen van Gaza, is de corruptie van hun heersers.

Mahmoud Abbas heeft momenteel een termijn van 16 jaar voor een termijn van vier jaar. Er werden nieuwe verkiezingen beloofd als gebaar voor de nieuwe Amerikaanse president, maar weinig waarnemers denken dat ze daadwerkelijk zullen plaatsvinden.

De regering zet al jaren internationale hulpdollars in de pijplijn, terwijl ze doorgaat met het doorsluizen van geld om veroordeelde terroristen te belonen, waarbij de ergste misdaden de meeste rijkdom aantrekken – een verhaal dat ik voor het eerst behandelde in 2014 en dat ondanks wijdverbreide verontwaardiging ongecontroleerd doorgaat.

Volgens AMAN, een Palestijnse anticorruptie-instantie die banden heeft met Transparency International, gelooft bijna 70 procent van de Palestijnen dat hun overheidsinstellingen corrupt zijn. Volgens een EU-rapport had verduistering alleen al tussen 2008 en 2012 geleid tot een verlies van 1,7 miljard pond aan hulpgeld.

Er worden enorme bedragen uitgegeven aan nepbedrijven en projecten, waaronder – in 2017 – een niet-bestaande luchtvaartmaatschappij:

Plaatje hierboven: ‘Palestina’ neemt een hoge vlucht. De PA bezit ook ‘zogezegd’ een luchtvaartmaatschappij met name ‘Palestine Airlines’, maar geen vliegtuigen, geen vliegvelden en geen piloten. De corrupte PA betaalt al wel jarenlang 190 man luchthavenpersoneel voor zijn fictieve luchthaven [beeldbron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jake Wallis Simons “Corruption affects everything in Palestine – even vaccines” van 9 maart 2021 op de site van The Spectator

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.