De antisemitische retoriek van antizionisten

Plaatje hierboven: Cartoon getiteld ‘Dámon Geld’ (Joodse gelddemoon) gepubliceerd in november 1937 in het Duitse antisemitische blad Der Stürmer, dat gerund werd door nazikopstuk Julius Streicher. Na de oorlog werd hij gevonnist op het Proces van Nurenberg voor het systematisch aanzetten tot Jodenhaat en voor die (en andere) feiten op 16 oktober 1946 opgehangen.

Er was een tijd, niet zo lang geleden, dat er brede consensus bestond over wat antisemitisme is en waarom het in al zijn vormen moet worden bestreden.

Uitingen van jodenhaat en antisemitische retoriek werden in de decennia na de nederlaag van het nazi-regime en de ontmaskering van hun wreedheden in de Holocaust naar de marge van de samenleving gedegradeerd. Maar naarmate de tijd verstreek, kwam het klassieke antisemitisme weer uit de schaduw.

Bovendien blijft antizionisme – de afwijzing van zelfbeschikking voor joden in hun voorouderlijk vaderland – aanzienlijk terrein winnen, wat aanleiding geeft tot discussie over de vraag of het gewoon weer een uiting van antisemitisme is.

Antizionisten beweren dat antizionisme een politiek standpunt is dat is geworteld in progressieve waarden en principiële belangenbehartiging voor Palestijnen die zij beschouwen als de rechtmatige erfgenamen van het Heilige Land, en dat beschuldigingen van antisemitisme slechts cynische laster zijn die bedoeld zijn om legitieme kritiek op Israël de kop in te drukken.

Ze beweren dat antisemitisme beperkt is tot extreemrechtse, blanke supremacisten en neonazi’s. Het is daarom leerzaam om de taal en retoriek die door vooraanstaande antizionistische organisaties, politici, journalisten en activisten worden gebruikt, te vergelijken met de klassieke antisemitische stijlfiguren die door nazi’s werden verspreid in de aanloop naar en tijdens de Holocaust.

Thema’s en tropen gebruikt in nazi-Duitsland Propaganda toen nazi-partijleider Adolf Hitler in 1933 kanselier van Duitsland werd, werd zijn persoonlijke manifest, Mein Kampf [Mijn strijd], een bestseller in Duitsland. Het omschreef duidelijk zijn politieke ideologie, haat en demonisering van Joden.

Om zijn positie verder te promoten, benoemde Hitler Joseph Goebbels tot hoofd van het nieuwe Ministerie van Openbare Verlichting en Propaganda in Berlijn, evenals het propagandabureau van het Reich (Reich Propagandaleitung) in München. Het doel was om de publieke opinie vorm te geven en haat tegen Joden aan te wakkeren.

Daartoe omvatte de nazi-propaganda klassieke anti-joodse bloedteksten en middeleeuwse antisemitische canards over joden als agenten van de duivel die op zoek waren naar suprematie over niet-joden. Deze canards werden versterkt met die over Joods racisme, criminaliteit, sluwheid, hebzucht, rijkdom en corruptie.

Propaganda werd het eerste wapen dat door Hitler en zijn nazi-partij werd ingezet in de strijd om de publieke opinie te transformeren, Joden te belasteren en de weg vrij te maken voor de Holocaust. Wat volgt is een vergelijking van de stijlfiguren en thema’s die in de nazi-propaganda worden gebruikt met die van hedendaagse anti-zionistische activisten.

Terwijl nazi-propagandisten ‘Joden’ demoniseerden als een collectief, vervangen antizionisten ‘Israël’ of ‘Zionisten’ als het grootste en meest prominente moderne collectief van Joden.

Dezelfde eeuwenoude Jodenhaat in een hedendaagse verpakking …


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ricki Hollander “The Anti-Semitic Rhetoric of Anti-Zionists” van 9 maart 2021 op de site van CAMERA.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.