Saoedi´s: ‘Tempelberg en Al-Aqsamoskee niet belangrijk voor de islam’

Saoedi´s erkennen de joodse verbinding met de Tempelberg, een verdere afwending van het Palestijnse narratief.

Palestijnse politici, geestelijken en terroristische krijgsheren bezweren onvermoeibaar de Tempelberg en de Al-Aqsamoskee om pan-islamitische emoties tegen Israël aan te wakkeren. De Joden dreigen deze islamitische heilige plek te “judaïseren”, beweren de Palestijnen, en wijzen daarbij de Bijbelse geschiedenis van de berg Moria (Tempelberg) onomwonden af.

Als je ondertussen eens goed luistert naar wat er op de sociale media onder Saoedi´s en andere Arabieren uit het Midden-Oosten gethematiseerd wordt, dan levert dat een compleet ander beeld op. Zij beweren dat voor hen de Tempelberg en zelfs de Al-Aqsamoskee zelf helemaal niet zo heilig zouden zijn.

Vorige week voerden de Saoedi´s een campagne op Twitter, waarin zij voor de ware heilige plaatsen van de islam – Mekka en Medina – wierven. Daarbij bagatelliseerden zij heel duidelijk de betekenis van Jeruzalem in hun religie.

Een van de virale tweets werd door de Saoedische karikaturist Fahd al-Jabiri geplaatst, die schreef dat “de richting van de gebeden van de Joden voor ons niet belangrijk is, wat voor ons belangrijk is, is alleen ons thuisland”. Door te verwijzen naar de “gebedsrichting van de Joden” erkende al-Jabiri impliciet de joodse verbinding met de Tempelberg en sprak hij zodoende het Palestijnse narratief over dit onderwerp tegen.

Een Engelstalige tweet van een man uit Marokko genaamd Ibtassam verhitte de gemoederen, toen hij niet alleen benadrukte dat de Tempelberg voor moslims zoals hij geen bijzondere betekenis zou hebben, maar daarna ook nog uitdrukking verleende aan zijn hoop dat de derde joodse tempel weldra gebouwd zou worden.

Er was een hele stroom tweets die ondersteuning en zelfs liefde voor Israël uitdrukten. De meeste tweets waren in het Arabisch, maar die enkelen in het Engels waren niet minder hartverwarmend. Eentje reageerde op een eerdere tweet, waarin Jeruzalem als “bezette” Palestijnse hoofdstad werd erkend. De Saoedi corrigeerde het origineel door op te merken dat Jeruzalem eigenlijk de “eeuwige hoofdstad van het joodse volk” is.

Een ander drukte zijn diepe wens uit dat er weldra vrede zou komen tussen Israël en Saoedi-Arabië, zodat hij Tel Aviv kon bezoeken en “onze neven”, de Joden, zou kunnen ontmoeten.

Tom Nissani, leider van de “Temple Heritage Foundation”, zei tegenover “Arutz 7” dat het om een gouden kans zou gaan:

Het wordt uiteindelijk steeds duidelijker dat de belangrijkste hindernis – de Tempelberg – in onze handen ligt”, zei hij. “Dit is een historische kans om de vijandelijke Waqf van de Tempelberg te verdrijven en hem volledig onder Israëlisch bestuur te plaatsen, die de volledige toegang en religievrijheid op de berg in samenwerking met de Verenigde Arabische Emiraten, de Saoedi´s en de Marokkanen, Joden en niet-Joden, die gezamenlijke doelen zullen bereiken, mogelijk zal maken.

Plaatje hierboven: De Rotskoepel op de Tempelberg ca. 1890, compleet verwaarloosd en vervallen. Pas nà 1967 zal deze belangrijk en hersteld worden en voortaan dienen als politiek wapen gericht tegen de Joodse staat Israël; een ingekleurde photocrome foto  [beeldbron: Live Journal]


Bronnen:

♦ naar een artikel “Saudis: “Tempelberg und Al Aqsa für den Islam nicht wichtig”” van 10 maart 2021 op de site van Israel Heute; in een vertaling van E.J. Bron

Een gedachte over “Saoedi´s: ‘Tempelberg en Al-Aqsamoskee niet belangrijk voor de islam’

 1. Allemaal bekend maar onderdrukt door politieke haat motieven.

  Aksa Moskee was één van de zovele Moslim moskeeën en is alléén uit haar anonimiteit gehaald nadat Jeruzalem terug was heroverd door de Joodse eigenaren.

  Vandaar alle hysterische reacties in de VN/EU over dat “”bezette Oost Jerusalem”.

  Absolute quatsch, net als het gemanipuleerde verhaal over de bezette palestijnse “West Bank”.

  Het is niet palestijns en heet géén West Bank.

  Het is gewoon een West bank (westelijke oever) van een rivier, de Jordaan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.