eBay verwijdert na een klacht speelgoed met nazi-thema uit aanbiedingen

De online veilinggigant eBay heeft minstens 15 stuks speelgoed met nazi-thema – inclusief SS-bewakersfiguurtjes en spelende nazi-tanks – uit de lijst verwijderd.

Volgens de Jewish News was het speelgoed in strijd met het beleid van eBay tegen producten die haat of gewelddadige ideologieën promoten. De site verbiedt een scala aan items, van menselijke lichaamsdelen tot gebruikte cosmetica.

Tot de verboden items behoren alles dat antisemitische stereotypen promoot, evenals “historische holocaustgerelateerde en nazi-gerelateerde items, inclusief reproducties, elk item dat antisemitisch is of elk item van na 1933 dat een swastika draagt ​​[en] media geïdentificeerd als nazi-propaganda.”

Nazi-Duitse munten vormen een uitzondering. Andere online retailreuzen, waaronder Amazon en Etsy, hebben ook items verwijderd die antisemitisme en complottheorieën promoten na publieke reacties.

Plaatje hierboven: Berlijn, 20 april 1944. Ook Adolf Hitler (links) en Heinrich Himmler (midden) waren dol op miniatuur legers, soldaten en wapens die voor hen de “belichaming van de Duitse ziel” aantoonden. Hierboven krijgt Hitler voor zijn 55ste verjaardag een reeks porseleinen figuren geproduceerd door Porzellan Manufaktur Allach [beeldbron: The Guardian]


Bronnen:

♦ naar een artikeleBay removes Nazi-themed toys from listings after complaint” van 4 maart 2021 op de site van Jewish News

♦ naar een artikel van Ben Sales “eBay removes Nazi toys from its marketplace” van 5 maart 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency çJTA)