Roger Waters roept Stevie Wonder op om de Israëlische onderscheiding niet te accepteren

Plaatje hierboven: Festivalweide van Rock Werchter, België, 20 juli 2013. De antisemiet Roger Waters etaleert wat graag zijn perverse voorliefde voor outfit en symboliek, die verdacht veel lijkt op die van de nazi’s en dat is geen toeval. Waters trad toen op onder een reusachtige zwevende ballon met varken en Davidster, met in zijn handen een machinegeweer en gekleed in zwarte lederen mantel met een rood-witte armband.

Voormalig Pink Floyd-bassist Roger Waters heeft op 9 maart een video uitgebracht waarin muzikant Stevie Wonder wordt opgeroepen een prijs uit Israël te weigeren.

De prijs, bekend als de Wolf-prijs, wordt uitgereikt aan degenen die een uitstekende bijdrage hebben geleverd aan de kunsten en wetenschappen. De Israëlische president Reuven Rivlin kondigde op 9 februari aan dat Wonder en de Australische componist Olga Neuworth de prijs zouden ontvangen.

Waters verwees in zijn video, naar Stevie Wonder die in 2013 een gepland optreden op een fundraising gala voor de Vrienden van Israel Defense Forces (FIDF) had geannuleerd en dat hij verwacht dat Wonder om hetzelfde te doen met de award.

Wonder zei destijds dat hij afzegde vanwege de “zeer delicate situatie in het Midden-Oosten”; groepen zoals de Amerikaanse campagne om de Israëlische bezetting te beëindigen (tegenwoordig bekend als de Amerikaanse campagne voor Palestijnse rechten) hadden er destijds bij Wonder op aangedrongen om te annuleren.

“Dit is een apartheidsregime”, zei Water. “Dit is Israël. Je zult ze onvoorstelbaar witwassen.” Hij erkende toen dat hij “niet veel zin had” en “ronddwaalde” nadat hij bijna een vol glas wijn had gedronken.

Joodse en pro-Israëlische activisten hekelden Waters. “Waar is Rogers veroordeling van moslims die worden gemarteld in moderne kampen in China? De hongersnood in Jemen?”

Liora Rez, directeur van Stop Antisemitism.org, zei in een verklaring aan de Journal. “De obsessieve veroordelingen van deze man zijn alleen voorbehouden aan Joden. Waters brengt de entertainmentgemeenschap in verlegenheid en het is lachwekkend dat iemand hem in 2021 serieus neemt.”

Israellycool blogger David Lange grapte dat Waters “doet waar hij het meest van houdt [sic]. Leugens verspreiden tegen #Israël – en alcohol drinken.”

Waters is onder vuur komen te liggen omdat hij de overleden filantroop Sheldon Adelson de ‘poppenspeler’ noemde vanwege zijn banden met de Trump-regering in juni 2020 – waarvoor hij zijn excuses aanbood – en omdat hij in 2013 een Davidster op een opblaasbaar varken plaatste. Waters ondersteunt ook de beweging Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS).

David Draiman, leadzanger van de heavy metal band Disturbed, heeft het incident uit 2013 “schaamteloos antisemitisch” genoemd en heeft kritiek geuit op Waters steun aan BDS.

“Alleen al het idee dat Waters en de rest van zijn nazi-kameraden besluiten dat dit de manier is om door te gaan en verandering te bevorderen, is absolute waanzin en idiotie”, vertelde Draiman in mei 2019 aan een Disturbed Facebook-fanpagina. “Het slaat helemaal nergens op. Het is alleen gebaseerd op haat tegen een cultuur en tegen een volk in een samenleving die sinds het begin der tijden ten onrechte is gedemoniseerd.”

Waters heeft zichzelf eerder verdedigd tegen beschuldigingen van antisemitisme door te stellen dat zijn schoondochter joods is, waardoor zijn kleinkinderen standaard joods zijn. Hij beweerde ook dat hij verschillende andere symbolen heeft gebruikt – waaronder een dollarteken en een hamer en sikkel – op zijn opblaasbare varkens.

Pink Floyd
Roger Waters, de voormalige zanger/bassist van de megagroep Pink Floyd, gaf in maart 1983 na de opnames voor The Final Cut er finaal de brui aan en liet de Floyd over aan David Gilmour en de twee overige bandleden, Richard Wright en Nick Mason.

Roger Waters blijft sindsdien rondtouren met zijn rock opera The Wall (1979), een miskleun van jewelste waar slechts één goed nummer op staat nl. ‘Another Brick in the Wall, Part II‘, vooral dankzij het gitaarspel van David Gilmour.

Pink Floyd concerteerde sinds 1983 verder, zónder Roger Waters, en maakte een reeks erg succesvolle albums en concerteerde verder onder de groepsnaam, tot aan de dood van keyboardsman Richard Wright op 15 september 2008.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Bandler “Roger Waters Calls on Stevie Wonder Not to Accept Israeli Award” van 9 maart 2021 op de site van The Jewish Journal

♦ naar een artikel van David Lange “Roger Waters Tries to Bully Stevie Wonder into Rejecting Wolf Prize” van 9 februari 2021 op de site van Israellycool

♦ naar een artikel van Paul Grein “Stevie Wonder to Receive Israel’s Wolf Prize” van 10 februari 2021 op de site van Billboard

♦ naar een artikelStevie Wonder awarded Israel’s prestigious Wolf Prize” van 10 februari 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Roger Waters roept Stevie Wonder op om de Israëlische onderscheiding niet te accepteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.