Van Durban naar Den Haag: 20 jaar NGO rechtsstrijd om Israël van de kaart te vegen

De aankondiging van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) dat zij een onderzoek tegen Israël opende wegens vermeende oorlogsmisdaden, had geen verrassing mogen zijn.

Dit was het hoogtepunt van een twintigjarige politieke campagne die al begon voordat het ICC in 2002 zijn deuren opende in Den Haag. Leiders van deze inspanning hebben zich lang voorbereid om het ICC en de façade van het internationaal recht te gebruiken om de soft-power-targeting uit te breiden. van Israël.

De strategie werd gelanceerd tijdens het NGO-forum van de VN-conferentie in Durban in 2001, waarin 5000 afgevaardigden de “Israëlische systematische plegen van racistische misdrijven, waaronder oorlogsmisdaden, genocide en etnische zuiveringen” veroordeelden.

Door de taal nieuw leven in te blazen van de verfoeilijke VN-resolutie uit 1975 die het zionisme als racisme bestempelde, maakte de slotverklaring van het forum talloze verwijzingen naar een volledig verzonnen versie van het internationaal recht, zoals een Palestijns ‘recht op verzet’ (dat zich vaak manifesteert als terreur), vermengd met de taal van het Statuut van Rome, dat het gronddocument is van het Internationaal Strafhof.

Destijds nam de Israëlische regering deze dreiging niet serieus. De machtige ngo’s die een centrale rol speelden in Durban stonden niet op de radar van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ICC was nog steeds een vaag kader, en Israël was, net als de Verenigde Staten, Rusland en China, geen lid. Bovendien was de Palestijnse Autoriteit geen staat en had zij volgens het Statuut van Rome geen bevoegdheid om een ​​klacht in te dienen.

Maar dit netwerk van NGO’s voerde, in samenwerking met de Palestijnse leiders, een ICC-onderzoek – bekend als lawfare – met grote intensiteit uit, waarbij tientallen miljoenen euro’s, ponden en kronen werden uitgegeven. Human Rights Watch speelde vanaf het begin een centrale rol, samen met Amnesty International, talloze Palestijnse ngo’s die banden hebben met de terreurgroepen PLO en PFLP en een aantal Israëlische groeperingen die beweren de mensenrechten te bevorderen.

Europese regeringen hebben een groot deel van de NGO-financiering voor deze campagne verstrekt. Vier Palestijnse organisaties – Al-Haq , Al-Dameer, PCHR en Al-Mezan – ontvingen miljoenen directe financiering van Zwitserland, Nederland, Zweden en Denemarken om beschuldigingen van Israëlische schendingen van het internationaal recht samen te stellen en aan het ICC voor te leggen.

Andere Palestijnse en Israëlische NGO’s worden gefinancierd voor gelijkaardige projecten die verband houden met “steun voor het internationaal recht” door Nederland, Duitsland, de Europese Unie (EU), Ierland en anderen. (De EU, de VN en de Canadese regering waren ook de belangrijkste financiers van het Durban NGO-forum.) Terwijl Europese functionarissen verklaringen aflegden tegen de politisering van het ICC voor anti-Israëlische wetgeving, bleven ze de NGO-leiders van dit proces financieren.

Pas nadat het Goldstone-rapport over Gaza uit 2009 van de VN-Mensenrechtenraad de beschuldigingen van de ngo herhaalde en dreigde met een verwijzing naar het ICC, begon de Israëlische regering aandacht te schenken aan deze campagne. De Israëlische ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie publiceerden weerleggingen van de beschuldigingen die in het rapport worden genoemd. Tegelijkertijd werd Goldstone geconfronteerd met de ongefundeerde beweringen en inconsistenties die kenmerkend waren voor zijn rapport. (Later erkende hij deze mislukkingen, maar de schade was aangericht en de campagne kreeg vaart en zichtbaarheid.)

Gesteund door het NGO-netwerk, kregen Palestijnen de goedkeuring van de Algemene Vergadering van de VN om zichzelf in 2014 een staat te noemen, ondanks het ontbreken van de nodige criteria (zoals een regering met volledige controle over een bepaald gebied), en gebruikten ze deze dubieuze prestatie onmiddellijk om lid te worden van het ICC en klachten indienen tegen Israël. In 2015 kondigde ICC-aanklager Fatou Bensouda aan dat ze de jurisdictie zou overwegen.

De Israëlische regering concentreerde zich erop haar ervan te overtuigen de Palestijnse aanspraken op een staat af te wijzen en de integriteit van het Israëlische rechtssysteem te benadrukken. In theorie had dit de betrokkenheid van het ICC moeten voorkomen volgens het Statuut van Rome, waarin staat dat het ICC alleen bevoegd is om tussenbeide te komen (of “complementeren”) nationale rechtbanken in situaties waarin de betrokken staten niet in staat zijn om verdachte oorlogsmisdadigers voor het gerecht te brengen.

In de praktijk waren de beweringen van Israël onvoldoende in het licht van de machtige politieke krachten die de wetgevingsstrategie promootten. In december 2019 claimde Bensouda jurisdictie en “een redelijke basis” voor het onderzoeken van mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden, en in februari 2021, nadat twee van de drie rechters die haar claims hadden beoordeeld hun goedkeuring hadden verklaard, ging ze snel over tot het openen van een formeel onderzoek.

Grote schade in de vorm van demonisering van Israël is al aangericht, maar als er voldoende tegendruk kan worden uitgeoefend, onder meer door de macht en middelen van de NGO’s achter dit proces te ontkennen, kan de ICC-travestie worden gestopt. De huidige aanklager loopt haar ambtstermijn af, en haar opvolger, Karim Khan, uit het Verenigd Koninkrijk, zou kunnen worden overgehaald om het pseudo-onderzoek stop te zetten, vooral als het voortbestaan ​​van het ICC op het spel staat.

Tegelijkertijd moeten Europese financiers van de campagne rechtstreeks en consequent worden aangesproken. Iedereen die zich zorgen maakt over het misbruik van het ICC voor politieke campagnes, inclusief Amerikanen en Israëli’s, zou moeten eisen dat er een einde komt aan de demonisering onder de façade van mensenrechten en internationaal recht. Duitsland is bijvoorbeeld een van de belangrijkste financiers van het ICC en de grootste supporter van de NGO’s die de campagnes leiden. De absurditeit van Duitse financiering voor anti-Israëlische ngo’s heeft nog niet de nodige prioriteit gekregen.

September 2021 markeert de twintigste verjaardag van de antisemitische conferentie in Durban van de VN en het NGO-forum, waar zowel de ICC-wetgeving als de BDS-campagnes tegen Israël werden gelanceerd. De beste manier om deze datum te markeren, is ervoor te zorgen dat de daders en hun bondgenoten niets te vieren hebben.

Durban 2001


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gerald M. Steinberg “From Durban to The Hague: 20 Years of NGO Lawfare” van 9 maart 2021 op de site van The Jewish Journal

Een gedachte over “Van Durban naar Den Haag: 20 jaar NGO rechtsstrijd om Israël van de kaart te vegen

 1. Een hele opsomming van 20 jaar anti Israel pogrom…..en nu de conclusies:

  ICC: Is nog steeds een vaag kader maar vooral een verzamelpunt voor oud gedienden uit het Internationale Juridische systeem op zoek naar een goedbetaalde Job. Het is een politieke arm van Justitie en dus inadequaat door politieke spelletjes & interessen. De échte booswichten zullen door hen dan ook nooit worden aangepakt.

  VN: Verzamelplaats voor geparfumeerde dames & heren die in goed geventileerde zalen onophoudelijk onwerkbare verklaringen & resoluties uitvaardigen waar niemand zich ook maar iets van aantrekt.

  UNHRC & UNHRW: Een organisatie die flinke humanitaire winsten maken maar een totale catastrophe is voor vluchtelingen die hulp nodig hebben. Het zijn deze organisaties die ellende in stand houden omdat zij anders hun goedbetaalde jobs kwijtraken.

  Amnesty International: De eigenbenoemde “morele stem”…….maar meer ook niet.

  Durban: De stad in dat rijke, arme Z-Afrika, een onwikkelingsland en van de meest criminele landen ter wereld met bijna onoplosbare problemen van criminaliteit to droogte waar Covid & Aids bijna vrij spel hebben.

  Palestina: Was toen geen staat en is nog stééds geen staat.

  PA: Was toen een terreur beweging is nog stééds een terreur beweging.

  EU: Heeft zich ontwikkelt van Nazi Duitsland tot anti ‘Zionistisch’ Europa.

  Israel: Dat kleine staatje waar de héle wereld op in hakt…..groeit & bloeit en een groot & belangrijk gidsland op vele gebieden.

  De bekende uitdrukking “What doesn’t kill you makes you stronger” blijkt dus toch echt te kloppen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.