PA-premier Mohammad Shtayyeh, BDS, en de antisemitische cirkel van het ICC

Het moderne verhaal van internationale strafrechtspleging gaat over het boycotten van joden.

Op 1 april 1933 stuurden de nazi-leiders in Duitsland hun Storm Troopers om voor Joodse bedrijven te staan ​​als onderdeel van hun oproep tot een economische boycot van Joden. Volgens het US Holocaust Memorial Museum “markeerde de boycot het begin van een landelijke campagne van de nazi-partij tegen Joden in Duitsland, die zou uitmonden in de Holocaust.”

Die wreedheden van de nazi’s leidden natuurlijk tot de processen van Neurenberg waarin de nazi-oorlogsmisdadigers werden vervolgd als een soort tijdelijke voorloper van het Internationaal Strafhof (ICC).

Het heeft ook de aanzet gegeven tot het opstellen en aannemen van de Conventies van Genève van 1949, waarmee de soorten massale wreedheden die in de voorgaande decennia waren waargenomen, officieel werden verboden.

Tragisch genoeg stopten de massale wreedheden niet. Ondanks de beloften van organisaties als de VN – ook opgericht als reactie op de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog – werd de wereld andermaal geconfronteerd met nieuwe gruwelen, zoals de Rode Khmer in Cambodja en de genocide in Rwanda.

Het had dus een moment van idealistisch optimisme moeten zijn toen een halve eeuw later een “Internationaal Strafhof” werd opgericht om zogenaamd gerechtigheid te bieden aan de slachtoffers van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

En toch bleven de Joden de boeman van de wereld.

Tijdens het onderhandelen over de lijst van oorlogsmisdaden die onder het ICC vallen, hebben de Arabische staten met succes de definitie van de oorlogsmisdaad van ‘overdracht’ gewijzigd – oorspronkelijk bedoeld om de soorten massale deportaties te dekken die de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog gebruikten – om te proberen Joden bouwen huizen in Judea en Samaria, hun oude thuisland, dat anders bekend werd als de zogenaamde “bezette” gebieden.

Toen het tijd werd om over het statuut van het ICC te stemmen, moest de Joodse Staat helaas nee stemmen. Israëls hoofdafgevaardigde naar de conferentie, rechter Eli Nathan, zelf een slachtoffer van nazi-misdaden, verwees naar de poging om Israëlische nederzettingen strafbaar te stellen en vroeg :

Kan er werkelijk van worden uitgegaan dat een dergelijke actie als die vermeld in Artikel 8 [de lijst van “oorlogsmisdaden”] hierboven echt tot de meest gruwelijke en ernstige oorlogsmisdaden behoort, vooral in vergelijking met de andere, werkelijk gruwelijke die worden genoemd in artikel 8? Of is het niet duidelijk dat dit is opgenomen als een middel om het Statuut van het Internationaal Strafhof en het Internationaal Strafhof zelf te gebruiken en te misbruiken als nog een politiek instrument in het conflict in het Midden-Oosten?

Zoals we helaas hebben gezien, was de waarheid het laatste. Terwijl de Syrische Bashar al-Assad burgers bombardeerde met vatbommen en met chloor vergaste, en het Chinese regime miljoenen opsloot in moderne concentratiekampen, is het ICC in plaats daarvan gebruikt om Joden te onderzoeken omdat ze het lef hadden om in hun oude thuisland te willen wonen.

En nu zien we dat het trieste verhaal de cirkel rond is. Op 1 maart heeft de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh op de Palestijnse Autoriteit TV, zijn verontwaardiging uitgedrukt  over de Joodse staat met een “monopolie op straffe” als gevolg van te zijn “gekweld door de nazi’s.”

In een klassieke antisemitische draai van een poging om Israël obsceen te vergelijken (ondanks al zijn fouten) met de nazi’s, voerde Shtayyeh eraan toe dat de “Palestijnen in de diaspora leven”, wat een “pijnlijke realiteit van de Palestijnen” was, dus moesten ze “het monopolie op pijn dat Israël zou hebben” verbrijzelen door Israël naar het ICC te brengen.

Maar ze gaan niet alleen achter Israël aan, ziet u. Zelfs degenen die zaken proberen te doen met Joden in Judea en Samaria, moeten worden gestraft. Volgens Shtayyeh:

Als Israël wordt aangeklaagd, zullen ook alle partijen die betrokken zijn bij de Israëlische acties tegen de Palestijnen worden aangeklaagd. Dat betekent dat we ook de Amerikaanse bedrijven en organisaties die Israël steunen voor de rechter kunnen dagen.

Met andere woorden, ze zijn van plan om van het ICC de nieuwste BDS-organisatie te maken. Net als in nazi-Duitsland zullen Joodse boycots worden afgedwongen, als Shtayyeh zijn zin krijgt. En hier ligt dus de hoop en dromen voor gerechtigheid. Een verhaal dat begon met een boycot van joden, eindigt nu met een boycot van joden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David M. Litman “Mohammad Shtayyeh, BDS, and the Antisemitic Circle of the ICC” van 8 maart 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “PA-premier Mohammad Shtayyeh, BDS, en de antisemitische cirkel van het ICC

  1. Zoals gezegd het Internationale Pogrom tegen de Joden is nooit beëindigd.

    Toen noemde men het Nazisme, vandaag gerechtigheid.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.