EU-landen gaven miljoenen euros aan Israëlische ngo’s die beschuldigingen van oorlogsmisdaden steunen

Buitenlandse regeringen waren belangrijke financiers van Israëlische organisaties die beschuldigden dat het Internationaal Strafhof Israël zou moeten onderzoeken wegens oorlogsmisdaden, onthulde een nieuw rapport van NGO Monitor deze week.

Het rapport, van de onderzoeksinstelling gericht op niet-gouvernementele organisaties en hun financiering, analyseerde de financiële jaarverslagen van 2017-2019 van de 35 Israëlische ngo’s die betrokken zijn bij politieke belangenbehartiging en die buitenlandse overheidsfinanciering ontvangen.

Ze ontvingen in totaal 319.466.917 NIS (ongeveer € 82 miljoen), waarvan 58% (€ 47 miljoen) direct of indirect afkomstig was van buitenlandse regeringen. Duitsland was de grootste donor van de overheid, met 43.636.794 NIS (€ 11 miljoen), gevolgd door de EU en Nederland.

Het New Israel Fund was de grootste particuliere donor, gevolgd door de in Londen gevestigde Sigrid Rausing Trust en de Open Society Foundation van miljardair George Soros. Een aanzienlijk deel van het geld ging naar organisaties die een ICC-onderzoek tegen Israël steunden, dat vorige week werd aangekondigd.

ICC -hoofdaanklager Fatou Bensouda verwees in haar brief naar drie B’Tselem-documenten waarin ze betoogde dat de rechtbank jurisdictie heeft over Israël, ook al is het geen lid van de rechtbank en heeft het een onafhankelijke rechterlijke macht.

Ongeveer de helft van de financiering van B’Tselem, NIS 19.680.303 (ongeveer $ 6 miljoen), was in 2017-2019 afkomstig van buitenlandse regeringen, waaronder de EU, Spanje, Denemarken, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Duitsland, Ierland en anderen.

Een Nederlands regeringsdocument uit die periode stelde dat “B’Tselem regelmatig verwijst naar het [Israëlische] Hooggerechtshof als een van de belangrijkste mechanismen die de aanhoudende bezetting en mensenrechtenschendingen mogelijk maken door gerechtelijke legitimiteit te verlenen aan het Israëlische beleid.”

In een e-mail van maart 2020 van de linkse groep stond: “We hopen dat de rechtbank de juiste beslissing zal nemen om het standpunt en de regel van de Aanklager te steunen: er is rechtsmacht en er zal een onderzoek komen.” B’Tselem besloot eerder dit jaar Israël tot apartheidsstaat te bestempelen.

Yesh Din ontving 91% van zijn financiering – NIS 14.560.839 of $ 4,3 miljoen. – van buitenlandse regeringen. In 2018 gaf Nederland Yesh Din een subsidie ​​om ervoor te zorgen dat de “kwestie van straffeloosheid van [personeel van Israëlische veiligheidstroepen] in gevallen van misdrijven tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem op de internationale agenda blijft staan”.

Op 30 januari 2020 beweerde een verklaring van Yesh Din dat “de staat Israël niet in staat of niet bereid is om resoluut actie te ondernemen in overeenstemming met zijn wettelijke plichten om geweld en schade aan Palestijnen en hun eigendommen uit te bannen”, eraan toevoegend dat “de internationale gemeenschap, dat deelt in de verantwoordelijkheid voor het beschermen van de rechten van Palestijnen die onder bezetting leven, de plicht heeft om in te grijpen en actie te ondernemen. “

Andere organisaties die soortgelijke posities innemen, zijn onder meer Adalah, dat 49,665% van zijn donaties ontving, wat neerkomt op 5.800.767 NIS ($ 1,7 miljoen), van buitenlandse regeringen, en Breaking the Silence, dat voor 55,61% door de buitenlandse overheid wordt gefinancierd (NIS 12.125.833 – $ 3,6 miljoen). ).

Het New Israel Fund voorzag B’Tselem, Yesh Atid en Adalah van NIS 4.063.396 ($ 1,2 miljoen) in 2017-2019, en vertelde Makor Rishon vorige maand dat het “niet langer 100% kan steunen” een “resoluut statement dat Israël een onafhankelijke rechterlijke macht die zichzelf zonder vooringenomenheid onderzoekt. “

Nederland en België blijken gulle gevers aan Israëlbashende NGO’s
bedragen uitgedrukt in sjekels (NIS): 1 euro = 4 sjekels


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “EU countries gave NIS 50 m. to Israeli NGOs supporting war crimes charges” van 8 maart 2021 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelAnalysis of NIS 320 million in grants to Israeli NGOs, annual reports 2017-2019” van 8 maart 2021 op de site van NGO Monitor

2 gedachtes over “EU-landen gaven miljoenen euros aan Israëlische ngo’s die beschuldigingen van oorlogsmisdaden steunen

 1. Wanneer ik beweer dat het Internationale Jodenpogrom niet is beëindigd met het einde van WO2, waarin door dezelfde spelers actief werd meegewerkt aan de vernietiging van het Jodendom….dan is dit géén loze beschuldiging.

  Duitsland staat vandaag, met opnieuw haar Hollandse vazal bovenaan in deze strijd want 40/45 had ondanks alle inspanning niet de gewenste Endlösung.

  De EU met haar democratisch onvermogen speelt als dirigent van dit orkest het smerige spelletje mee.

  Von oben putz, von unten schmutz is een bekende Duitse uitdrukking die de moraal van de gemiddelde Europeaan blootlegt.

  Geef ze de kans, onze beschaafde Europeanen, en al deze https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nazi_concentration_camps
  worden in een mum van tijd weer heropgebouwd……..groter en meer effectief!

  Maar gelukkig zijn er de Holocaust herdenkingsdagen, waarin onze Europeese vrienden kunnen laten zien hoe beschaafd er zijn en hun mooie woorden & krokodillentranen de vrije loop laten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.