Dak ingestort van 18e-eeuwse voormalige synagoge in Brody, Oekraïne

Plaatje hierboven: De Grote Synagoge van Brody, Oekraïne, gebouwd in 1742. Plaatje omstreeks 1900 [beeldbron: Facebookpagina ‘Let’s keep the Great Synagogue in Brody]

Grote delen van het dak van een eeuwenoude afbrokkelende voormalige synagoge in Oekraïne zijn ingestort. De laatste schade aan de overblijfselen van de Grote Synagoge van Brody, een 18e-eeuws huis van aanbidding nabij Lviv, in het westen van Oekraïne, werd deze maand waargenomen. Het volgt op een eerdere implosie uit 2006, meldde Jewish.ru woensdag.

Het gebouw staat op de monumentenlijst, maar de autoriteiten in Oekraïne, een van de armste landen van Europa, hebben al jaren geen actie ondernomen om het vervallen gebouw te redden. Oekraïne heeft honderden voormalige synagogen, sommige zo oud als die van Brody, in verschillende staten van verval.

De Joodse gemeenschap Turei Zahav, een organisatie die helpt om het Joodse leven en erfgoed in West-Oekraïne nieuw leven in te blazen, heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gewaarschuwd dat niets doen aan de synagoge zou leiden tot de verdwijning ervan.

“Op dit moment blijft de synagoge instorten, en als er in de nabije toekomst geen veranderingen plaatsvinden, zullen we opnieuw een van de meest unieke monumenten van heilige architectuur in Oekraïne verliezen”, zei de groep op haar website.

De synagoge werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en de zuidelijke en noordelijke bijgebouwen gingen verloren. Tijdens de oorlog probeerden Duitse troepen het gebouw op te blazen, maar dat mislukte volgens Turei Zahav.

De synagoge werd tijdens het communisme genationaliseerd en gebruikt als opslagplaats. Na de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 werden interne steigers geïnstalleerd om de instorting van het gebouw te vertragen. Brody had vóór de Holocaust vele duizenden Joden; de meesten werden vermoord. Tegenwoordig wonen er geen Joden.

De Grote Synagoge van Brody vandaag


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Roof collapses on dilapidated 18th-century former synagogue in Ukraine” van 5 maart 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.