Met kandidatuur van Marwan Barghouti voor president dreigt Abbas de verkiezingen te annuleren

Plaatje hierboven: Aanhangers van de Palestijnse Fatah-beweging marcheren met een poster van de gevangen Fatah-leider Marwan Barghouti tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de 55ste verjaardag van de politieke partij in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever op 1 januari 2020 [beeldbron: Musa al-Shaer/AFP via Getty]

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA) kan de presidentsverkiezingen die voor juli gepland staan ​​annuleren, omdat geruchten over een potentieel van de populaire Palestijnse leider die in Israël gevangen zit, Marwan Barghouti, toenemen, meldde persbureau Reuters zondag.

Abbas’ kantoor ontkende een dergelijke intentie, maar een gerapporteerde breuk binnen zijn Fatah-factie kan er toch toe leiden dat meer figuren zich losmaken van de partij. Nasser al-Qudwa, een oud lid van Fatah’s hoogste Centrale Comité, kondigde vorige week aan dat hij Fatah zou verlaten en zal vechten met een nieuw gevormde lei bij de parlementsverkiezingen van mei.

“[Palestijnen] zijn de huidige situatie zat”, zei Qudwa tegen Reuters. “Intern gedrag of wangedrag, zaken als de afwezigheid van de rechtsstaat, de afwezigheid van gelijkheid, de afwezigheid van eerlijkheid”, voegde de neef van de leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) Yasser Arafat, de voormalige aartsvijand van Israël, toe.

Als de 61-jarige Marwan Barghouti besluit om Abbas uit te dagen voor het presidentschap, zou dat de invloed van Abbas en zijn bondgenoten op de Palestijnse politiek kunnen verminderen. Barghouti werd in 2004 door een Israëlische rechtbank veroordeeld wegens meerdere dodelijke aanvallen op Israëli’s tijdens de terreurcampagne van de intifada en veroordeeld tot levenslang in de gevangenis.

Qudwa sprak volgens Reuters de hoop uit dat de veroordeelde terrorist zijn nieuwe partij zou leiden bij de eerste Palestijnse verkiezingen in vijftien jaar, aangezien de populaire figuur wordt aangeprezen om Abbas, nu 85, al enkele jaren op te volgen. Uit opiniepeilingen blijkt dat als hij een uitdaging zou vormen, hij ook comfortabel de zittende president en de Hamas-leiders zou verslaan.

Aartsterrorist Marwan Barghouti
Als leider van de Tanzim, de terreurvleugel van Al Fatah die later opging in de Al Aqsa Martelaren Brigades, orkestreerde de thans 56-jarige Marwan Barghouti vele terroristische aanslagen waarbij talloze Israëliërs werden vermoord. Hij werd in 2002 door een Israëlische rechtbank veroordeeld tot 5 keer levenslange gevangenisstraf voor moord.

Barghouti werd veroordeeld voor vijf moorden, met name de moorden op de vijf mensen hieronder geciteerd. De PA wil dat de internationale gemeenschap ‘de legitimiteit erkent” van het vermoorden van deze vijf slachtoffers door Marwan Barghouti:

Yoela HenDe 45-jarige Yoela Hen, een moeder van twee kinderen, werd op 15 januari 2002 vermoord toen ze op weg was naar een huwelijksfeest. Haar tante die met haar in de wagen zat werd gewond. De moord werd gepleegd door Palestijnse terroristen van de Al Aqsa Martelaren Brigades (Al Fatah), ter hoogte van een benzinestation in Givat Zeev nabij Jeruzalem en gebeurde op bevel van Marwan Barghouti.

Eli DahanDe 53-jarige Eli Dahan, geboren in Marokko en naar Israël geëmigreerd, gehuwd en vader van vier kinderen, baatte een café uit in Lod.  Hij was samen met Yosef Habi en Eli Dahan, één van de drie Israëliërs die werden gedood en ook nog eens 30 anderen gewond, toen op 5 maart 2002 kort na 14u00 een Palestijnse terrorist het vuur opende op twee naast elkaar gelegen visrestaurants in Tel Aviv. De Al-Aqsa Martelaren Brigade, het moordcommando van Al Fatah, eisten nadien de aanslag op die werd uitgevoerd op bevel van Marwan Barghouti.

Yosef HabiDe 52-jarige Yosef Habi, gehuwd en vader van twee kinderen, was manager van het bouwbedrijf Best Bayit en één van de drie doden van de aanslag van 5 maart 2002 op twee visrestaurants in Tel Aviv. Hij werd door de terrorist in de benen geschoten. Tijdens het gevecht dat daar op volgde werd hij door de Palestijn doodgestoken. De Al-Aqsa Martelaren Brigade, het moordcommando van Al Fatah, eisten nadien de aanslag op die werd uitgevoerd op bevel van Marwan Barghouti.

Salim BarakatPolitie officier  1ste sergeant-majoor Salim Barakat (33 jaar), een Druzische Israëliër uit Yarka, Galilea, gehuwd en vader van een dochtertje van 4, was één van de drie slachtoffers van de aanslag van 5 maart 2002 in een visrestaurant in Tel Aviv. Toen hij één van de terroristen neerschoot en zich over hem boog, werd hij afgemaakt met een mes. De aanslag werd nadien opgeëist door de Al Aqsa Martelaren Brigades (Al Fatah) en uitgevoerd op bevel van Marwan Barghouti.

Georgios TsibouktsakisDe 34-jarige Griekse monnik Georgios Tsibouktsakis aka ‘Pater Germanos’  geboren in Thessaloniki, was op 14 juni 2001 met zijn wagen op weg van Jericho naar Ma’aleh Adumim toen hij onder vuur werd genomen en gedood. Zijn auto droeg Israëlische nummerplaten, vandaar dat zijn aanvallers wellicht dachten dat het om een Israëli ging. De executie gebeurde op bevel van Marwan Barghouti.

Naast deze vijf moorden, werden nog tientallen andere Israëlische burgers vermoord door de Tanzim terroristen in de periode toen de Tanzim werden geleid door Marwan Barghouti, hoewel hij niet berecht werd voor al die andere moorden maar enkel voor de genoemde vijf.


Bronnen:

♦ naar een artikelSpeculation grows Abbas may cancel presidential election over fresh Fatah row” van 7 maart 2021 op de site van i24NEWS

♦ naar een artikelAbbas Battles Fatah Party Discord Ahead of Palestinian Elections” van 7 maart 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelMarwan Barghouti insists on running for president in Palestinian elections” van 17 februari 2021 op de site van Al-Monitor

Een gedachte over “Met kandidatuur van Marwan Barghouti voor president dreigt Abbas de verkiezingen te annuleren

  1. Barghouti, Abbas & Hamas…..ziehier de kandidatenlijst uit ‘palestina’.

    De Democratische EU & Biden zijn beslist zijn tevreden over het democratische gehalte en vredes potentieel……LOL!!!.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.