Coronavirus: Alléén Georgië erkent Israël’s groene paspoorten

Israël zal zondag zijn luchthaven heropenen en Israëli’s met groene paspoorten naar het buitenland laten reizen, maar afgezien van Georgië zal geen enkel land ter wereld het groene paspoort erkennen om toeristen binnen te laten, meldde Ynet zondagochtend vroeg.

Dit ondanks verklaringen van premier Benjamin Netanyahu over hernieuwd toerisme met Cyprus en Griekenland voor gevaccineerde Israëli’s, aangezien er nog geen overeenkomst tussen de drie landen moet worden ondertekend.

De eerste stroom gevaccineerde toeristen zal in de tweede helft van maart in Georgië verschijnen, zei minister van Economie Natia Turnava eerder vandaag:

Er is goed nieuws. De eerste stroom gevaccineerde toeristen is al opgedoken. In het bijzonder zal een Israëlische luchtvaartmaatschappij op 19, 22 en 26 maart drie toeristische chartervluchten lanceren van Tel Aviv naar Batumi. Dit is het resultaat van het opheffen van verschillende coronavirusregels .

Eind januari zei Turnava dat alle buitenlandse burgers die tegen Covid-19 zijn ingeënt, Georgië zouden kunnen bezoeken.

In februari ontmoetten Netanyahu en de Griekse premier Kyriakos Mitsotkis elkaar en kondigden aan dat gevaccineerde Israëli’s naar Griekenland zouden mogen vliegen zonder getest te hoeven worden op COVID-19 of zonder tijd in isolatie door te brengen.

Soortgelijke verklaringen werden twee weken geleden ook afgelegd door de Cypriotische president Nikos Anastasiadis tijdens een soortgelijk bezoek aan Israël.

Volgens diplomatieke bronnen die door Ynet worden aangehaald, is er in de Europese Unie “sterke oppositie” tegen de ondertekening van deze deal door de lidstaten, waarbij Duitsland naar verluidt de grootste bron van oppositie is, deels uit de wens om het binnenlands toerisme binnen Europa te versterken om de economie een boost te geven.

Groene paspoorten worden gegeven aan Israëli’s die twee vaccindoses hebben gekregen en worden beschouwd als ingeënt tegen het virus, evenals aan Israëli’s die hersteld zijn van COVID-19. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de heropeningsstrategie van Israël, met paspoorten die nodig zijn om toegang te krijgen tot sportscholen, theaters, hotels, concerten en synagogen, en om naar het buitenland te reizen.


Bronnen:

♦ naar een artikelCoronavirus: Georgia only country to recognize green passports” van 7 maart 2021 en een artikel van Maayan Jaffe-Hoffman “Everything you need to know about Israel’s green passport program” van 28 februari 2021 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelEconomy Minister: ‘The first flow of vaccinated tourists will appear in Georgia in second half of March’” van 4 maart 2021 en een artikelVisitors from Central Asian countries with negative PCR tests will be able to travel to Georgia” van 5 maart 2021 op de site van Agenda.ge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.