Paus Franciscus bezoekt Irak: ‘Waar zijn de Joden gebleven?’

Vrijdag begon paus Franciscus aan een historisch driedaags bezoek aan Irak, zijn eerste buitenlandse reis sinds het begin van de coronavirus-pandemie en een betoon van steun aan de beladen christelijke gemeenschappen in het land.

In Mosoel, ooit een bloeiende multireligieuze metropool, zal de thans 84-jarige Jorge Bergoglio, sinds 2013 bekend als paus Franciscus I, kerken bezoeken die zijn verwoest door de Islamitische Staat, die de stad bezette van 2014 tot 2017 en honderdduizenden inwoners verdreef.

Omar Mohammed – een historicus die via zijn anonieme website “Mosul Eye” een essentiële kroniekschrijver was van de bezetting – vertelde The Algemeiner dat het bezoek een teken van aanmoediging zou zijn voor het handjevol christelijke gezinnen die er nog steeds wonen.

“De paus – de hoogste autoriteit in de katholieke kerk – zal in Mosul bidden; niet uit Rome die voor hen bidt, hij zal onder hen zijn”, zei Mohammed donderdag in een interview.

Maar hij hoopte ook dat het pauselijke bezoek de Iraakse regering onder druk zou zetten om meer te doen om het niet-islamitische erfgoed van Irak te erkennen en te beschermen – inclusief de eens zo bloeiende Joodse gemeenschap, die bijna uitgeroeid is.

Erop wijzend dat de wetten van het land gebaseerd zijn op de islamitische praktijk, zei hij:

Als ik spreek over de grondwet van Irak, is er bijna geen erkenning van de niet-islamitische samenlevingen. Dit druist volledig in tegen de betekenis van diversiteit en inclusie. Hoe zou je ooit kunnen willen dat de Yezidi’s en de christenen accepteren dat ze leven onder een grondwet die hen niet erkent?

Mosoel, de op een na grootste stad van Irak, is historisch gezien de thuisbasis van bevolkingsgroepen van christenen, joden, jezidi’s, circassianen en andere gemeenschappen, naast de soennitische meerderheid. Nadat de Islamitische Staat de stad in 2014 had ingehaald, was Mohammed een van de weinigen die de wereld kon vertellen over de gruweldaden van de groep door werk te publiceren dat cruciaal was voor journalisten en internationale organisaties.

Waar zijn de joden?
De joodse gemeenschap in Irak dateert van meer dan 2500 jaar oud en telde meer dan 150.000 in 1947. Anti-joodse rellen en vervolging dwongen velen hun huizen te ontvluchten na de oprichting van Israël, waarbij meer dan 120.000 emigreerden naar de joodse staat in het begin van de jaren vijftig.

Mohammed, die nu doceert aan de Sciences Po University in Parijs, zegt dat hij werkt aan bewustmaking van de joodse gemeenschap in Mosoel, inclusief projecten zoals de vertaling van een bevolkingsregister uit 1837 waarin de joden van de stad zijn opgenomen. Hij heeft de Iraakse regering opgeroepen meer te doen om hun verhalen te erkennen, onder meer door de grondwet aan te passen en toe te geven dat er vervolging heeft plaatsgevonden:

Kan de Iraakse regering de in beslag genomen eigendommen bespreken van de Joden die uit Irak zijn gedeporteerd? Kunnen we erover nadenken om ze gewoon te vertellen dat we erkennen dat dit jou is overkomen? Dit zou een goede stap kunnen zijn als de Iraakse regering zou zeggen dat er ook een Holocaust tegen de Joden was in Irak, niet alleen in Duitsland.

Op zaterdag zal paus Franciscus bidden in de oude stad Ur, naar verluidt de geboorteplaats van Abraham en beschouwd als een gedeeld symbool van het christendom, de islam en het jodendom. Hoewel hij de goede bedoelingen van de paus erkende, zei Mohammed dat een bezoek niet genoeg was:

Waar zijn de joden? Ze zijn hier niet. Je hebt het over diversiteit, maar dit is niet compleet, het plaatje is niet compleet. Zonder de Joodse geschiedenis van Irak te erkennen, zonder het Joodse deel van Irak te erkennen, zonder de Joodse bijdragen aan Irak van duizenden jaren geleden tot nu te erkennen… zal er helemaal geen echte diversiteit of inclusie zijn. En dit gebed zal helemaal geen betekenis hebben.

De geleerde merkte een recent wetsvoorstel op in het Iraakse parlement dat activiteiten die verband houden met de Joodse cultuur strafbaar zou kunnen stellen uit angst voor normalisatie met Israël, en de geleerde was niet optimistisch over de regering die spoedig gehoor zou geven aan zijn oproepen tot opname.

Maar hij vond hoop tijdens een recent online evenement dat hij organiseerde – een evenement dat Mosoeli-joden in gesprek bracht met bewoners die tegenwoordig in de stad wonen:

De mensen zoeken nu meer informatie over de Joodse bevolking in Irak en over hun verleden in Irak, vooral in Mosoel. Ik geloof dat de jonge generatie mij optimistisch maakt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yoni Wilkenfeld “‘Where Are the Jews?’: As Pope Visits Birthplace of Abraham, Chronicler of Mosul Calls for ‘Recognition’ of Jewish Heritage” van 5 maart 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.