Vrouwendag in Gaza 2021: Autoriteiten in Gaza stellen reisbeperkingen op voor ongehuwde vrouwen

In een vreselijke stap achteruit, vaardigde de Hoge Raad van Gaza, een orgaan dat wordt geleid door de Hamas-autoriteiten, op 14 februari 2021 (Valentijnsdag) een kennisgeving uit waardoor mannelijke voogden het reizen van ongehuwde vrouwen mogen beperken.

De kennisgeving van de raad, die werd afgegeven nadat Egypte, in een uitzonderlijke maatregel, voor onbepaalde tijd de grens op 9 februari had geopend, zou sommigen kunnen blokkeren om Gaza te verlaten.

De kennisgeving, die de autoriteiten op 16 februari hebben gewijzigd na kritiek, staat thans een mannelijke voogd (een naast mannelijk familielid zoals een vader, broer of grootvader) toe om een ​​aanvraag in te dienen om te voorkomen dat een ongetrouwde vrouw reist als zij beoordelen dat de reis ‘absoluut schade’ berokkent.

Ze kan ook worden belet om te reizen als de voogd een rechtszaak tegen haar loopt waarvoor een reisverbod vereist is, bijvoorbeeld als de voogd een gerechtelijk verbod heeft aangevraagd. De kennisgeving stelt ouders en de grootvader van vaderszijde ook in staat een reisverbod aan te vragen voor hun volwassen kinderen en kleinkinderen als ze kunnen aantonen dat reizen kunnen leiden tot ‘absolute schade’.

Maar sekseneutrale beperkingen kunnen ook een discriminerende impact hebben. Vanwege sociale normen is de kans groter dat gezinnen een reisverbod aanvragen om de bewegingen van vrouwen te beperken dan mannen. Bovendien kan ‘absolute schade’ breed worden geïnterpreteerd, op manieren die een discriminerende houding jegens vrouwen weerspiegelen.

Hassan al-Jojo, hoofd van de Hoge Justitiële Raad, probeerde naar verluidt de maatregel te rechtvaardigen door te verwijzen naar “eerdere gevallen waarin meisjes hadden gereisd zonder medeweten van hun ouders.”

Palestijnse mensenrechtenorganisaties hebben de raad gewaarschuwd om circulaires uit te geven die verder gaan dan het toepassen van de wet op het maken van wetten, en bekritiseerden zijn recente kennisgeving als een schending van de Palestijnse grondwet die het recht van burgers om te bewegen en te reizen garandeert.

De internationale mensenrechtenwetgeving beschermt het recht van individuen om zonder discriminatie hun eigen land te verlaten. Eventuele reisbeperkingen moeten om een ​​legitieme reden individueel en proportioneel zijn. Het is al erg genoeg dat het Israëlische en Egyptische beleid de Palestijnen veel te veel jaren in Gaza heeft vastgehouden.

Nu legt de Hoge Justitiële Raad van Gaza regels op die de weinige vrouwen die kunnen vertrekken verder beperken. De Hoge Justitiële Raad zou de autonomie en gelijkheid van vrouwen moeten ondersteunen, niet terugdraaien. Het moet zijn kennisgeving intrekken en ervoor zorgen dat mannen en vrouwen zonder discriminerende beperkingen kunnen reizen.

Vrouwendag in Gaza


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nan Jacques Zilberdik en Itamar Marcus “PA attacks Hamas for prohibiting women’s travel alone, after recently making same ruling” van 3 maart 2021 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

♦ naar een artikel van Rothna Begum “Gaza Authorities Issue Travel Restrictions for Unmarried Women” van 17 februari 2021 op de site van Human Rights Watch (HRW)

Een gedachte over “Vrouwendag in Gaza 2021: Autoriteiten in Gaza stellen reisbeperkingen op voor ongehuwde vrouwen

  1. Deze dames kunnen nu dus niet naar Belgie komen wat natuurlijk een groot verlies is voor ons want het kennen & kunnen van deze vrouwen zou een enorme winst zijn voor ons land.

    Maar niet getreurd, binnenkort word deze wet, behalve in Gaza palestina ook in “”palestina palestina”” uitgevaardigd als Hamas daar, na de open & democratische verkiezingen, de boel gaat overnemen en dan is er meer bewegingsvrijheid voor deze palestijnse dames

    Toch benieuwd wat onze Westerse NGO’s & vrouwenrechten advocaten dan weer voor een excuus gaan vinden.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.