Vrije verkiezingen in Palestijnse gebieden steeds onwaarschijnlijker en dat is niet de schuld van Israël

Ondanks publieke verklaringen en voorzichtig optimisme in de Palestijnse straat, zijn de vooruitzichten voor Palestijnse verkiezingen nog verre van zeker.

Veertien Palestijnse facties kwamen in februari bijeen in Caïro onder auspiciën van de Egyptische algemene inlichtingendienst om concrete overeenkomsten uit te werken voor het houden van verkiezingen, maar deze bijeenkomst was misschien meer show dan inhoud.

Volgens het laatste voorstel zullen op 22 mei verkiezingen voor de Palestijnse Wetgevende Raad worden gehouden; Voor het voorzitterschap van de Palestijnse Autoriteit op 31 juli en voor de Palestijnse Nationale Raad (PLO) op 31 augustus. Tegelijkertijd houdt Hamas momenteel zijn eigen interne verkiezingen voor machtsposities, inclusief het politieke bureau dat momenteel wordt geleid door Ismael Haniyeh.

De facties waren het erover eens dat de Palestijnse politie als enige verantwoordelijk zou zijn voor het veiligstellen van de verkiezingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Ze kwamen ook overeen dat er een organiserend comité en een rechtbank zouden worden opgericht om ervoor te zorgen dat de verkiezingen vrij en eerlijk verlopen en dat alle politieke gevangenen worden vrijgelaten.

Mahmoud Abbas, het hoofd van de Palestijnse Autoriteit, heeft de afgelopen dagen een presidentieel decreet ondertekend dat de vrijlating van alle politieke gevangenen beveelt. De overeenkomsten roepen op tot het waarborgen van de vrijheid om meningen te uiten onder de twee rivaliserende Palestijnse regeringen van Fatah op de Westelijke Jordaanoever en Hamas in Gaza, en dat veiligheidstroepen in beide sectoren neutraal zouden blijven ten opzichte van de verkiezingen.

In theorie zijn deze verkiezingen jaren te laat, met de laatste ronde in 2006 en sindsdien zijn alle pogingen om nieuwe verkiezingen te houden mislukt. In de praktijk bleef Fatah de verkiezingen uitstellen vanwege politieke overwegingen totdat Abbas in januari een decreet uitvaardigde waarin werd opgeroepen tot nieuwe verkiezingen in 2021.

Ondanks al het bovenstaande blijft de weg naar het houden van Palestijnse verkiezingen gevuld met obstakels: Fatah en Hamas; en er is een reeks problematische, onopgeloste kwesties, zoals het standpunt van Israël over de verkiezingen, die het hele proces zouden kunnen torpederen.

In de afgelopen weken heeft Israël een intensieve golf van arrestaties uitgevoerd van Hamas-agenten en leiders op de Westelijke Jordaanoever, inclusief wetgevende raadsleden. Hamas zegt dat dit geen afbreuk zal doen aan zijn vastberadenheid om de komende verkiezingen voort te zetten.

Palestijnse bronnen benadrukken dat de volgende gespreksronde gepland staat voor maart in Caïro als een weerspiegeling van het feit dat de verdeeldheid niet kon worden opgelost binnen de twee dagen dat de facties bijeenkwamen in februari en dat er meer tijd nodig is om praktische afspraken te maken op de weg naar verkiezingen.

De bronnen schatten dat pas wanneer de eerste verkiezingsronde voor de wetgevende raad in mei nadert, de definitieve beslissing zal worden genomen over het al dan niet doorgaan zoals gepland. Fatah-bronnen hebben de mogelijkheid niet uitgesloten bij gebrek aan overeenkomsten en compromissen over de substantiële verdeeldheid dat verkiezingen opnieuw zullen worden opgeschort of uitgesteld.

Het feit dat Abbas data voor de verkiezingen heeft aangekondigd, mag daarom op geen enkele manier worden gezien als een garantie dat ze doorgaan zoals gezegd. Uiteindelijk is het essentieel om in gedachten te houden dat alle stappen die zijn gezet in de richting van verkiezingen omkeerbaar zijn en dat alle vooruitgang tot dusver op declaratief en technisch administratief gebied is geboekt.

Het blijft nog steeds hoogst onzeker of er verkiezingen zullen plaatsvinden. Verschillende factoren kunnen het proces op elk moment doen ontsporen. Het lijkt erop dat Abbas deelneemt aan het verkiezingsproces om ‘punten te verdienen’ ten opzichte van de nieuwe regering-Biden in de Verenigde Staten en om zichzelf te profileren als een democratische Palestijnse regering.

Als dit het geval is, is het redelijk om aan te nemen dat Abbas ‘afritten’ heeft geplant die hem in staat zullen stellen het verkiezingsproces te verlaten onder het voorwendsel van grote verdeeldheid met Hamas. Abbas moet zich bewust zijn van de zeer reële gevaren voor Fatah’s status op de Westelijke Jordaanoever in het geval van een verkiezingsoverwinning van Hamas, die de grond zou kunnen leggen voor een overname door Hamas van Palestijnse instellingen.

Palestijnse bronnen hebben vastgesteld dat als Abbas inderdaad serieus is om ‘helemaal’ bij de verkiezingen te gaan, hij politieke zelfmoord zou plegen. Israël heeft zijn standpunt over de verkiezingen nog niet openbaar gemaakt, maar het is redelijk om aan te nemen dat het defensie-establishment doorlopend evalueert en meerdere actiepaden voorbereidt om met verschillende scenario’s om te gaan.

Abbas zou het voorwendsel van een Israëlische weigering kunnen gebruiken om de verkiezingen in Oost-Jeruzalem te laten plaatsvinden om zich terug te trekken uit het proces.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Hacham “Palestinian Elections Are Still Far From Certain” van 4 maart 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Vrije verkiezingen in Palestijnse gebieden steeds onwaarschijnlijker en dat is niet de schuld van Israël

  1. De palestijnse kiezer heeft de volgende opties……..

    Een terrorist in de gevangenis (Bargouti)
    Een terrorist buiten de gevangenis (Abbas).
    Een terroristen bende uit Gaza (Hamas).

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.