New York Times: ‘Orthodoxe Joden verspreiden virussen met hun keppels’

Plaatje hierboven: New York, 29 april 2019. Demonstranten verzamelden zich buiten de kantoren van The New York Times, nadat een zoveelste antisemitisch schandaal aan het licht kwam bij  de linkse The New York Times [beeldbron: NYP]

De New York Times gaat over de rand met zijn volledige berichtgeving in de pers over vurig orthodoxe joden in Israël en het coronavirus.

De Times van 18 februari had een foto op de voorpagina van een joodse begrafenis in Jeruzalem, bij een kop die zei: ‘Zoals ultraorthodox de regels van Israël trotseren, eist het virus een grimmige tol.’ Het artikel sprong binnen naar vier volledige uitbereide pagina’s.

Een daarvan droeg de kop ‘At Once Victim and Vector of the Coronavirus.’ Een vector, volgens mijn Webster’s Second Unabridged, is “in de biologie, elk organisme dat de drager is van een ziekteverwekkend virus, als een van de vele insectengastheren van micro-organismen die parasitair zijn voor de mens.” Dit concept van joden als insecten of parasieten is klassieke antisemitische beeldspraak.

The Times kopte zijn ‘hoe ik aan het verhaal kwam’ zijbalk ‘Een zeldzame kijk op een gemeenschap in crisis.’ Het artikel beweert dat “toegang tot de Haredim, zoals de ultraorthodoxen ook worden genoemd, buitengewoon zeldzaam is.” Hoe zeldzaam? Nou, het blijkt helemaal niet zo zeldzaam te zijn.

The Times keerde op 25 februari terug met een tweede superlange blik op de ultraorthodoxen in Israël en de coronavirus-pandemie, dit keer door een ander verslaggever- en fotografieteam, die er op wonderbaarlijke wijze ook in slaagden die ‘buitengewoon zeldzame’ toegang te verkrijgen.

Dit artikel citeert Haim Zicherman, “de academische directeur van de ultraorthodoxe campus van het Ono Academic College en auteur van een komend boek over de ultraorthodoxe cultuur”, die zei dat …

[..] met name driemaal daags synagogegebeden een van de grootste broedplaatsen waren” voor corona … van de kus die je de Torah-rol geeft, de kus die je de mezuza geeft, de knuffels en handdrukken, het voorover leunen over de gebedsklas terwijl je je lichaam wiegt, het delen van de gebedssjaals en kippot tussen de gemeenteleden.

Dit is vreemd, want Zicherman is geen epidemioloog of arts voor infectieziekten. In feite hebben wetenschappers het risico van overdracht vanaf het oppervlak minder benadrukt en in plaats daarvan gefocust op wat er in de lucht is. En in de ultraorthodoxe gebedsomgevingen die ik heb meegemaakt, komen mensen binnen met hun eigen schedelkapjes en gebruiken ze hun eigen gebedssjaals.

Dit tweede verhaal bevatte ook een tendentieus verslag van ultraorthodoxe vijandigheid jegens het zionisme. Het rapporteerde:

De relatie tussen de Haredim en seculiere Israëli’s is vanaf het begin van het land confronterend geweest. Het zionisme, dat voorstander was van het bouwen van een Joods nationaal huis in het Land van Israël, kwam voort uit seculiere Joden, voornamelijk uit Oost-Europa. De Haredim daarentegen geloofden dat alleen de Messias een Joodse staat kon vestigen, dat alleen God zou beslissen wanneer de Joden naar hun voorouderlijk vaderland zouden terugkeren. Mensen die het proces probeerden te versnellen, begingen een ernstige zonde. De Haredim werkten hardnekkig, zowel binnen als buiten Palestina, om de politieke inspanningen van de zionisten te belemmeren. De zionisten in Palestina reageerden met geweld. In 1924 nam een ​​huurmoordenaar het leven van Jacob de Haan, een Nederlands-Joodse auteur en activist die als volwassene een Haredi was geworden, een dag voordat hij naar Londen zou afreizen in de hoop de Britse regering te overtuigen haar belofte te heroverwegen. ‘Met gunst bezien’ de oprichting van een Joodse staat in Palestina. Na de Holocaust was het de zionistische beweging die de leidende Joodse politieke kracht werd; De antizionistische bewegingen werden grotendeels vernietigd, met uitzondering van de Haredim, wier gemeenschap het overleefde, ondanks de enorme aantallen die door de nazi’s werden vermoord.

Het is niet juist dat het zionisme “voortkwam uit seculiere joden”. Gil Troy merkt in zijn mooie boek The Zionist Ideas uit 2018 op dat Simon Loeb – de grootvader van Theodor Herzl – een leerling was van Yudah Alkalai, een rabbijn die leefde van 1798 tot 1878 en die in 1843 schreef: “Keer terug naar het land dat de erfenis van onze vaderen is.”

Een andere rabbijn, Samuel Mohilever (1824-1898), bracht een bericht over het Eerste Zionistische Congres. Zoals Yehuda Mirsky vertelt in zijn mooie biografie van Rav Kook uit 2014, sprak Kook tijdens een herdenkingsdienst voor Herzl in 1904 in Jaffa en zei: “Zie, het zionistische visioen is in onze tijd geopenbaard als de voetsporen van Messias ben Joseph.”

Volgens de biografie van Hillel Halkin had de moeder van Ze’ev Jabotinsky een koosjere keuken en stak ze elke vrijdagavond kaarsen aan. En van waar dan de Thora hebben deze ‘seculiere’ Joden het idee afgeleid van het hebben van een Joods thuisland in het land Israël – in plaats van bijvoorbeeld Wenen, Parijs, Minsk of de Catskills?

“Parasieten verspreidende insecten”
Afgezien van onnauwkeurigheden en slechte woordkeuzes, is het in principe geen probleem dat de Times een ruime, genuanceerde berichtgeving geeft over de verspreiding van het coronavirus onder vurig orthodoxe joden in Israël of waar dan ook. Het probleem is de obsessie van de krant met de vurige orthodoxen en de verzadigde berichtgeving over hen, totaal niet in verhouding tot andere gemeenschappen die een rol spelen bij de verspreiding van het virus.

Een kort recent Times-artikel meldt bijvoorbeeld dat …

[..] In Hawaï, volksgezondheidsonderzoekers 21 infecties in verband brachten met een 37-jarige mannelijke fitnessinstructeur in Honolulu die les gaf in verschillende faciliteiten. Hij gaf een uur durende stationaire fietsles met 10 Deelnemers, waarbij niemand een masker droeg ‘en dat’ Dr. Teran en zijn collega’s in een sportschool in Chicago 55 coronavirusinfecties identificeerden onder 81 mensen die intensieve, persoonlijke fitnesslessen bijwoonden tussen 24 augustus en 1 september.

Waar zijn de vier uitgebreide pagina’s plus een lang artikel uit het zondagmagazine met enorme kleurenfoto’s en ‘Snow Fall-style’ multimediabehandeling van de sportschoolbezoekers? The Times vertelt ons niet de religieuze denominatie van de fitnessinstructeur en vergelijkt de sportschoolbezoekers niet met parasieten verspreidende insecten.

De berichtgeving over vurig orthodoxe joden is onevenredig en buitensporig. Het is niet gebaseerd op enige systematische analyse van hun relatieve bijdrage aan de wereldwijde verspreiding van Covid-19. Maar het voedt wel in grijze, eeuwenoude stereotypen over Joden als verspreiders van ziekten.

Het is zoveel gemakkelijker voor seculiere Times-lezers om vurig orthodoxe Joden tot zondebok te maken die regels tarten – stel je voor dat ze zelfs brutaal keppels delen – dan te overwegen dat de schuldigen misschien degenen zijn die hun weekendochtenden in de fietsstudio doorbrengen in plaats van in de synagoge.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ira Stoll “New York Times Depicts Israeli Orthodox as Disease Vectors Spreading Virus Via Skullcaps” van 4 maart 2021 op de site van The Algemeiner

♦ een artikel op deze blogNew York Times geeft Joden al 128 jaar de schuld van de verspreiding van dodelijke ziekten” van 5 november 2020 en een artikelThe New York Times doet het weer: ‘Israël vecht tegen het coronavirus in plaats van mensen te doden’” van 9 mei 2020

Een gedachte over “New York Times: ‘Orthodoxe Joden verspreiden virussen met hun keppels’

  1. Lijkt mij gezonder dat de NYT zijn aandacht meer naar Andrew Cuomo verplaatst, verantwoordelijk voor mismanaging van het Covid virus en daardoor verantwoordelijk voor duizenden & duizenden corona doden en het rondslepen van hot naar her van zieke Covid patienten én bovendien aangeklaagd voor sexuele toestanden met ‘onwillige vrouwen.

    Llaat dit nu precies de reden zijn waarom deze kwaliteits rioolkrant nu met deze Antisemitische bliksemafleider komt.

    Democratrisch Amerika is hard op weg een totalitaire staat te worden waar de Media regeert en Big Tech het financierd.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.