Oostenrijk, Denemarken wenden zich tot Israël om toekomstige vaccins te maken, los van de EU

Plaatje hierboven: Premier Benjamin Netanyahu met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz op het kantoor van de premier in Jeruzalem, op 11 juni 2018 [beeldbron: Ohad Zwigenberg/ Pool/Flash90]

Oostenrijk en Denemarken hebben de toch al kwetsbare solidariteit met het coronavirusvaccin van de Europese Unie verder aangetast door plannen aan te kondigen om met Israël samen te werken om vaccins van de tweede generatie tegen coronavirusvarianten te produceren.

Bondskanselier Sebastian Kurz is van plan later deze week Israël te bezoeken met de Deense premier Mette Frederiksen en overleg te plegen met premier Benjamin Netanyahu over vaccinonderzoek en productiesamenwerking. Kurz zei dinsdag dat zijn land en Denemarken van plan zijn niet langer uitsluitend op de Europese Unie te vertrouwen voor vaccins tegen het coronavirus.

Als onderdeel van haar strategie heeft de EU zes contracten voor meer dan 2 miljard doses vaccins, met Moderna, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, Pfizer-BioNTech en CureVac. Het is in onderhandeling met twee andere fabrikanten, maar tot dusver zijn slechts drie vaccins goedgekeurd voor gebruik in het blok.

Te midden van vertragingen in de productie en levering van schoten, loopt de uitrol van vaccins naar de 27 lidstaten van de EU ver achter bij die van Israël en enkele andere landen, waaronder de VS. En Groot-Brittannië. Volgens de EU zijn tot dusver bijna 33 miljoen doses vaccin gegeven, maar zijn slechts 11 miljoen Europeanen volledig gevaccineerd.

In België bijvoorbeeld zijn, na de eerste drie vaccinaties op 28 december 2020, tot op heden amper 320.338 personen volledig gevaccineerd of zowat 2,79% van de bevolking van zowat 11,6 miljoen personen a rato van 145.000 vaccinaties per maand. Aan deze slakken gang kan het vier jaar en acht maanden duren [!] vooraleer alle Belgen ingeënt zullen zijn.

Israël daarentegen, een land met 9,3 miljoen inwoners, heeft sinds eind december meer dan de helft van zijn bevolking ingeënt.

Kurz zei in een verklaring aan het Oostenrijkse persagentschap dat het in principe juist was om een ​​Europese benadering van inentingen te volgen, maar hield vol dat het Europees Geneesmiddelenbureau, de medische regulator van de EU, te traag is geweest om vaccins goed te keuren en wees op de leveringstekorten van de betrokken bedrijven:

We moeten ons voorbereiden op verdere mutaties en mogen voor de productie van vaccins van de tweede generatie niet langer alleen afhankelijk zijn van de EU. Oostenrijk en Denemarken zullen niet langer afhankelijk zullen zijn van de EU en in de komende jaren samen met Israël dosissen van het tweede generatie vaccin produceren voor verdere mutaties van het coronavirus en om gezamenlijk behandelingsmogelijkheden te onderzoeken.

Op de vraag of de stap de vaccinstrategie van de EU zou ondermijnen, zei woordvoerder Eric Mamer van de Europese Commissie dat alle lidstaten er deel van willen blijven uitmaken:

Het punt is dat geen van de lidstaten op enigerlei wijze heeft aangegeven dat ze [minder] doses op basis van onze EU-vaccinstrategie. Waar bepaalde lidstaten naar kijken, is hoe ze de toekomst kunnen voorbereiden. We zullen onze vaccinstrategie precies zoals voorheen voortzetten en ons blijven aanpassen naarmate de situatie evolueert.

Mamer voegde eraan toe dat de EU met 27 lidstaten en een bevolking van 450 miljoen voor een veel grotere uitdaging staat dan Israël. “Het is niet zo dat je één model kunt nemen en het gewoon op de Europese Unie kunt plakken en zeggen: dat is wat je zou moeten doen”, zei Mamer, eraan toevoegend dat elk land de leiding heeft over zijn eigen strategie voor het uitrollen van vaccins.

De Deense premier Mette Frederiksen zei dat ze het plan om de krachten te bundelen met Israël niet beschouwt als een inbreuk op de Europese vaccinsamenwerking. ‘Ik denk dat we het beste af zijn als we ook in Europese samenwerking zitten op het gebied van vaccins’, zei ze.

De EU verzekerde vaccindoses voor haar lidstaten collectief, maar haar leden kunnen ook besluiten om afzonderlijke overeenkomsten te sluiten, zolang ze niet concurreren met de koopovereenkomst die is gesloten door de uitvoerende arm van de EU. Verschillende lidstaten hebben de EU openlijk bekritiseerd vanwege de trage uitrol en overwogen vaccins te gebruiken die zijn ontwikkeld in China en Rusland, hoewel ze niet zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau.

Zondag kreeg de Hongaarse premier Viktor Orban de Sinopharm-injectie, nadat hij onlangs had gezegd dat hij het Chinese vaccin het meest vertrouwde. In een Twitter-bericht prees Kurz de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen voor haar rol bij het veiligstellen van vaccindoses voor het hele blok. “Maar nu moeten we ons op tijd voorbereiden op verdere gevaarlijke COVID-19-mutaties”, schreef hij. Kurz voegde eraan toe dat experts jaarlijkse vaccinaties verwachten voor ongeveer 6 miljoen Oostenrijkers.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Samuel Petrequin en Geir Moulson “Austria, Denmark turn to Israel to make future vaccines, won’t rely on EU” van 2 maart 2021 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelOostenrijk zal eigen vaccin produceren samen met Israël en Denemarken” van 2 maart 2021 op de site va Het Laatste Nieuws (HLN)

2 gedachtes over “Oostenrijk, Denemarken wenden zich tot Israël om toekomstige vaccins te maken, los van de EU

 1. Kurz & Orban zijn een paar van de weinige EU leiders die geleerd hebben zelfstandig te denken en hun bevolking op de éérste plaats te stellen i.p.v. de EU prioriteit.

  Genoeg met het kudde gedrag achter deze mislukte Europeese constructie, EU genaamd met een onverkozen onbekwaam leiderschap dat met vrouw & macht haar zin wil doorvoeren t.k.v. de rechten & gezondheid van de EU burger……die alléén goed bevonden is hiervoor te betalen.

  Denemarken begint ook wakker te worden. Laten we hopen dat zij niet de énigen blijven.

  En Belgie?
  Véél beloftes van veel experts & politici. Nu de daden nog!

  De ‘president’ van palestina’ moest ook meteen zijn zegje doen over deze samenwerking door Denemarken de huid vol te schelden…LOL!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.