Internationaal Strafhof opent officieel onderzoek naar vermeende misdaden van Israël jegens Hamas

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft aangekondigd officieel een onderzoek te openen naar vermeende oorlogsmisdaden gepleegd in de Gazastrook en in Judea en Samaria. Israël en de VS stellen dat het ICC geen jurisdictie heeft over de kwestie.

Volgens een verklaring van de officier van justitie zou het onderzoek betrekking hebben op vermeende misdaden die in deze gebieden en in Oost-Jeruzalem zijn gepleegd vóór Operatie Protective Edge. Volgens de aankondiging van de rechtbank zou het onderzoek “onafhankelijk, onpartijdig en objectief, zonder angst of gunst” worden uitgevoerd:

Het Statuut van Rome verplicht het Bureau om, om de waarheid vast te stellen, zijn onderzoek uit te breiden tot alle feiten en bewijsmateriaal dat relevant is voor de beoordeling of er sprake is van individuele strafrechtelijke aansprakelijkheid op grond van het Statuut, en daarbij onderzoek te doen naar belastende en vrijstellende omstandigheden evenzeer.

De officier van justitie voegde eraan toe:

Bij zowel Palestijnse als Israëlische slachtoffers en getroffen gemeenschappen dringen we aan op geduld. Het ICC is geen wondermiddel, maar probeert alleen de verantwoordelijkheid te nemen die de internationale gemeenschap haar heeft toevertrouwd, namelijk het bevorderen van de verantwoording voor misdrijven in het Statuut van Rome, ongeacht de dader, in een poging om dergelijke misdaden af ​​te schrikken.

[..]

Bij het nakomen van deze verantwoordelijkheid richt het Bureau zijn aandacht op de meest beruchte vermeende daders of degenen waarvan wordt beweerd dat ze het meest verantwoordelijk zijn voor het plegen van de misdaden. Uiteindelijk moet onze centrale zorg zijn voor de slachtoffers van misdaden, zowel Palestijnse als Israëlische, die voortkomen uit de lange cyclus van geweld en onveiligheid die aan alle kanten diep leed en wanhoop heeft veroorzaakt.

ICC heeft geen jurisdictie
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft woensdag zijn verzet geuit tegen het besluit van het Internationaal Strafhof (ICC) om een ​​onderzoek naar oorlogsmisdaden tegen Israël te starten:

De Verenigde Staten verzetten zich krachtig tegen een ICC-onderzoek naar de Palestijnse situatie. We zullen onze sterke toewijding aan Israël en zijn veiligheid blijven handhaven, ook door ons te verzetten tegen acties die erop gericht zijn Israël oneerlijk aan te vallen.

Eerder op woensdag zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price dat de regering-Biden zich verzet tegen en teleurgesteld is over de beslissing van het ICC. Price vertelde verslaggevers dat het ICC “geen jurisdictie heeft over deze kwestie”, waarvan hij zei dat het ‘oneerlijk’ gericht is tegen Israël:

Israël is geen partij bij het ICC, en het heeft niet ingestemd met de jurisdictie van de rechtbank en we maken ons ernstige zorgen over de pogingen van het ICC om zijn jurisdictie over Israëlisch personeel uit te oefenen.

Operatie Protective Edge
Op 7 juli 2014 gaf de Regering van Israël het Israëlische leger (Israel Defense Forces) het bevel om een militaire missie in de lucht tegen Hamas en andere terreur organisaties in de Gaza Strook uit te voeren.

Deze operatie, genaamd “Operation Protective Edge”, werd gelanceerd in reactie op toenemende raket en mortier aanvallen op Israël vanuit de Gaza Strook in juni en juli 2014, en ondanks Israëls voortdurende inspanningen ter de-escalatie.

Op 17 juli 2014, volgend op de voortdurende afwijzing door Hamas om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen, en terwijl raket en mortier aanvallen en de aanvallen op Israëlisch grondgebied via zee en via grensoverschrijdende aanvalstunnels, gaf de regering van Israël de goedkeuring om grondtroepen een beperkt gebied van de Gaza Strook binnen te trekken.

Deze grondtroepen hadden de opdracht om grensoverschrijdende aanvalstunnels, die een origine vonden aan de randen van de stedelijke gebieden in de Gaza Strook, te identificeren en uit te schakelen.

De grondtroepen trokken zich terug uit de Gaza Strip op 5 augustus, nadat 32 grensoverschrijdende aanvalstunnels waren gelokaliseerd en geneutraliseerd, dit terwijl raket en mortier aanvallen op Israël voortdurend werden uitgevoerd.

Het 2014 Gaza Conflict werd beëindigd op 26 augustus d.m.v. een hudna, een soort wapenstilstand  tussen Israël en Hamas zonder voorwaarden.

Kinderen in Israël schuilen tijdens raketaanval vanuit de Gaza Strook

Bronnen:

♦ naar een artikelICC announces investigation into alleged Israeli war crimes in Gaza, Judea and Samaria” van 3 maart 2021 en een artikelA-G: ICC has no jurisdiction to investigate Israel” en een artikelUS: ICC has no jurisdiction to probe Israel” en een artikelJewish leaders denounce ICC probe of Israel” van 4 maart 2021 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Internationaal Strafhof opent officieel onderzoek naar vermeende misdaden van Israël jegens Hamas

 1. Ik ben heel erg benieuwd , naar de uitkomst van dit onderzoek.
  Eigenlijk is dit nergens voor nodig, daar Israel uit zelf verdediging heeft gehandeld.
  Maar laat ze maar eens onderzoeken, kunnen we meteen zie hoe het icc zich opsteld tegenover Israel .
  En wat het hof waard is ?

  Like

 2. 800.000 Assad doden en miljoenen Syrische gewonden & vluchtelingen……géén reden tot onderzoek.

  Een jarenlange burgeroorlog in Jemen met duizenden doden & gewonden……….géén reden om je zorgen over te maken.

  Het Chineese offensief tegen de Oeigoeren….véél te ingewikkeld en China is veel te machtig.

  etc.etc.etc.etc. etc.etc.etc.etc.etc. ………er is keuze genoeg!!!!!

  Maar dat zijn allemaal ”small potatoes””
  Het zijn Israelise MISDADEN die bestraft MOETEN worden!

  “”””Onafhankelijk, onpartijdig & objectief””””

  Deze mantra hebben ze met deze farce nu al verbroken!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.