Studie onthult: extreemrechtse antisemieten en racisten gebruiken geheime taal op het internet

Plaatje hierboven: Stereotiepe hatelijke voorstelling van een Joods persoon met ‘haakneus’ door antisemieten en racisten over de hele wereld in de media [beeldbron: J-Post]

Antisemieten en blanke supremacisten gebruiken een geheime code en lexicon om online te praten terwijl ze de blik van algoritmen en wetshandhaving vermijden, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Volgens prof. Gabriel Weimann van de Universiteit van Haifa en Ari Ben-Am, analist op het gebied van webinformatie, werkt de geheime taal om nieuwe volgers te werven en propaganda te verspreiden. De gecodeerde taal maakt gebruik van bepaalde gecodeerde uitdrukkingen die ‘hondenfluitjes’ worden genoemd en die alleen worden begrepen door leden van bepaalde groepen.

Sommige zijn eenvoudig, zoals Joden ‘Skypes‘, ‘Afro-Amerikanen’ als ‘Googles‘ en Latino’s als ‘Yahoos‘ noemen. Andere zijn complexer, met letters en cijfers die bedoeld zijn om bepaalde specifieke zinnen, mensen of concepten aan te duiden. Het cijfer 88 staat bijvoorbeeld voor Heil Hitler, aangezien H de achtste letter van het alfabet is.

Het meest geavanceerde aspect van de taal is het gebruik van visuele aanwijzingen, die vaak worden getoond bij het manipuleren van reeds populaire memes. Volgens de studie is dit verreweg de grootste uitdaging voor algoritmen. Weimann zei in een verklaring:

Het is duidelijk dat veiligheid, terrorismebestrijding en overheidsinstanties, evenals sociale mediaplatforms, veel doen om misbruik tegen te gaan. Maar we moeten de exploitanten van deze bedrijven die sociale mediaplatforms runnen, leren om deze schendingen te melden en hun gebruikers ook leren hoe ze ze kunnen herkennen. Een menselijk oog is nog steeds veel slimmer dan een door de computer gegenereerd algoritme.

Weimann schreef in 2020 een studie over de aanwezigheid van extreem-rechts op het populaire sociale mediaplatform TikTok, en merkte op dat dergelijke gecodeerde symbolen en berichten op grote schaal worden gebruikt om het algoritme en de censuur te omzeilen. Het doel hiervan, beweerde Weimann, was rekrutering.

Weimann vertelde destijds aan The Jerusalem Post:

Het is een ander publiek. Dat betekent dat zij [uiterst rechts] degenen die de toekomstige strijders zijn, proberen te verleiden. Dit gaat niet over volwassenen die binnen een dag of twee na het zien van dergelijke inhoud aanslagen plegen, maar meer over het rekruteren en verleiden van de volgende generatie extreemrechtse extremisten. De verleiding is een geleidelijk en geavanceerd proces, en al die extremisten die we tegenwoordig als volwassenen aantreffen, werden online blootgesteld aan extremistische inhoud.

Nog verontrustender is dat deze symbolen en codes eerder zijn gebruikt, met enkele spraakmakende incidenten die gebruik maken van deze geheime taal, waaronder de oproer in het US Capitol op 6 januari en de schietpartij in Nieuw-Zeeland in Christchurch.

Nu is het volgende doel van Weimann het schrijven van een volledig uitgebreide verklarende woordenlijst met termen en symbolen waaruit deze codetaal bestaat. Maar ondertussen benadrukt hij hoe belangrijk het is voor bedrijven en wetshandhavers om waakzaam te zijn voor haatzaaiende uitlatingen die het algoritme ontwijken:

Internetkennis hebben en begrijpen wat u online ziet, is belangrijk. We moeten leren wat ze doen, ze vertragen en hun activiteit en efficiëntie verminderen. Woorden zijn dodelijk, zelfs als ze in een nieuwe taal zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Reich “Far Right, antisemites’ secret language used online exposed by new study” van 1 maart 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Studie onthult: extreemrechtse antisemieten en racisten gebruiken geheime taal op het internet

  1. Dat dit soort idioten hun energie maar blijven verspillen aan complottheorieën, haatcampagnes & geheime schriften i.p.v. productiviteit & innovatie voor de mensheid, zoals Joden al eeuwen doen, laat zien wat een losers het zijn.

    Als ze intussen ook nog eens een geschiedenisboek ter hand zouden nemen zouden ze weten dat al hun moeite sowieso verspilde energie is daar de Joden hen uiteindelijk toch altijd zullen overwinnen!

    Maar ja, dit soort types overtuigen is natuurlijk ook verspilde energie en dus……..laat ze lekker vastkoken in hun haat en de recepten opschrijven in hun geheime taal, iets wat wij op de lagere school ook deden, maar gelukkig overheen zijn gegroeid.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.