Antivaxxers vergelijken Israël’s groene vaccin pasjes met een gele Davidster

Plaatje hierboven: Tel Aviv, 15 februari 2021. Een demonstrante vergelijkt blijkbaar Israël’s groen vaccinatie certificaat met de nazi-wetten die Joden dwongen om gele Dabid-sterren te dragen [beeldbron: Tomer Neuberg / FLASH90]

Antivaccinatie-demonstranten hebben de zogenaamde groene passen voor degenen die tegen het coronavirus zijn ingeënt vergeleken met de gele sterren die nazi-Duitsland Joden tijdens de Holocaust opdrong.

Tijdens een demonstratie donderdag in Tel Aviv kwamen enkele honderden mensen bijeen om te protesteren tegen het regeringsplan, dat identiteitspapieren met een groene pas zal geven aan degenen die zijn ingeënt of hersteld van COVID-19, waardoor ze meer toegang krijgen tot openbare locaties dan degenen die de injecties weigeren.

Naast spandoeken die het groene pas-systeem betreurden als een vorm van apartheid, was er ook een spandoek die de pas gelijkstelt aan de gele sterren van de Holocaust en de nummers die nazi’s op de armen van concentratiekampbewoners getatoeëerd hadden. Sommige mensen droegen naar verluidt ook gele sterren.

Yad Vashem weigerde specifiek commentaar te geven op de acties van de demonstranten, maar verwees maandag The Times of Israel naar een eerdere verklaring die het had afgelegd waarin het waarschuwde voor …

… het demagogische misbruik van Holocaustbeelden en -taal die zowel het verleden als de Huidige realiteit voor politieke doeleinden. Door deze termen uit de Holocaust te exploiteren om haat aan te wakkeren en aan te wakkeren, wordt de herinnering aan de Holocaust ontheiligd.

Naast het groene pas-systeem gaf de Knesset vorige week definitieve goedkeuring aan controversiële wetgeving waardoor het ministerie van Volksgezondheid lokale autoriteiten persoonlijke gegevens mag verstrekken van inwoners die niet zijn ingeënt tegen het coronavirus.

Jongere mensen hebben meer terughoudendheid getoond om de vaccinatie te krijgen en het ministerie van Volksgezondheid hoopt dat de wetgeving lokale autoriteiten in staat zal stellen immunisatie te bepleiten bij inwoners die de prikjes niet willen.

Beelden van de demonstratie in Tel Aviv werden gepost op de Facebook-pagina van Rappeh – Only Health, een politieke partij geleid door de Israëlische arts Arieh Avni, die onlangs zijn vergunning verloor voor het verspreiden van samenzweringstheorieën tegen vaccinatie via sociale media.

Avni heeft een website die populair is onder de Israëlische antivaxxer-gemeenschap, waar hij een groot aantal artikelen heeft gepubliceerd waarin hij samenzweringstheorieën over COVID-19 en Israëls vaccinatiedrang verspreidt, en waarin hij herhaaldelijk Israëlische gezondheidsfunctionarissen belastert. Hij beheert ook de Facebook-pagina ‘Correct Medicine: Dr. Arieh Avni’, waar hij veel gedeelde berichten schrijft om zijn theorieën te verspreiden.

Bij een eerdere bijeenkomst in Tel Aviv een week eerder was een aantal mensen zonder maskers te zien, evenals vergelijkingen tussen de Israëlische vaccinatiecampagne en de nazi-wetten, waarbij sommigen gele Davidsterren droegen die zeiden dat ‘niet gevaccineerd’ bedoeld was om te lijken op degenen die nazi’s joden dwongen om te dragen tijdens de Holocaust.

De aarzeling en de scepsis van vaccins zijn de afgelopen weken een groeiende zorg geworden, nu de wereldleidende inentingscampagne van Israël is verschoven naar jongere segmenten van de samenleving.

Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid die maandag zijn vrijgegeven, heeft Israël tot dusver de eerste vaccinatie tegen Pfizer-BioNTech met twee injecties gegeven aan 4.723.966 mensen, meer dan de helft van de bevolking van het land. Daarvan hebben 3.368.759 ook de tweede dosis gehad.

Eerder deze maand kondigde Facebook aan dat het een grote Israëlische groep had verwijderd die samenzweringstheorieën over de vaccins promootte en die er bij zijn duizenden leden op had aangedrongen om afspraken te plannen om inoculatie te plannen en deze vervolgens op het laatste moment te annuleren, waardoor HMO’s gedwongen werden ongebruikte doses weg te gooien.

Facebook zei dat de groep de gemeenschapsnormen met betrekking tot nepnieuws heeft geschonden. De verwijdering van de groep van het sociale mediaplatform kwam nadat het ministerie van Volksgezondheid naar verluidt Facebook had gevraagd om de berichten te verwijderen van antivaxxers die opscheppen over hun exploits.

De socialemediagigant heeft beloofd om antivaxxers en degenen die valse vaccinatie-informatie verspreiden van zijn platform te weren. Afgelopen juni verbood de stad München in Duitsland de weergave van gele sterren bij demonstraties.

♦ De Nederlandse politicus Arnoud van Doorn, gemeenteraadslid in Den Haag en voormalig lid van de PVV van Geert Wilders, re-tweette een gele Davidster als protest tegen de corona aanpak in zijn land:


Bronnen:

♦ naar een artikelAntivaxxers liken vaccine green passes to yellow star” van 1 maart 2021 en een artikel van Toby Axelrod “Munich bans display of yellow stars at coronavirus lockdown protests” van 2 juni 2021 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelDutch politician tweets Jewish yellow star to protest virus surveillance plan” van 4 april 2020 op de site van Jewish News

Een gedachte over “Antivaxxers vergelijken Israël’s groene vaccin pasjes met een gele Davidster

  1. Mondiale samenzwerende gekkies hebben één gemeenschappelijke delen…….hun hersenen zijn flink in de war.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.