Nederland herdacht Februari-staking aka de mythe van het verzet tegen ‘den Mof’

Nederland markeerde donderdag de 80ste verjaardag van de “Februaristaking” in Amsterdam en andere Nederlandse steden en dorpen tegen de razzia van Joden door de bezettende nazi’s.

Tienduizenden Nederlandse burgers namen deel aan een algemene staking die begon op 25 februari 1941 nadat meer dan 400 Joodse mannen in beslag waren genomen en naar de concentratiekampen Buchenwald en Mauthausen waren gedeporteerd. Onder leiding van de verboden Nederlandse Communistische Partij werd de staking expliciet gehouden uit solidariteit met de vervolgde Nederlandse Joodse gemeenschap.

Na te zijn begonnen met een massale uitval door trambestuurders in Amsterdam, breidde de staking zich uit naar andere sectoren en vervolgens naar andere delen van het land, waaronder de steden Hilversum en Utrecht in het oosten en zuiden van Nederland. De staking werd binnen twee dagen op brute wijze neergeslagen door de Duitse politie.

Het blijft de eerste en enige directe actie tegen de nazi-uitroeiing van Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De ceremonie van donderdag werd uitgezonden op de nationale televisie en werd op veel kleinere schaal gehouden dan de bedoeling was vanwege de COVID-19-protocollen voor de volksgezondheid.

Onder degenen die de plechtigheid in het centrum van Amsterdam toespraken, was burgemeester Femke Halsema. Ze bracht hulde aan de “mannen en vrouwen, van alle rangen en standen, die samenkwamen in solidariteit met de Joodse inwoners van onze stad.”

Geert Mak, een Nederlandse historicus en schrijver, waarschuwde de aanwezigen dat antisemitische en racistische ideeën weer mainstream werden:

Het jargon, de taal, de ideeënwereld in die tijd, ze zijn weer onderdeel geworden van het normale, openbare en politieke debat. Plots zijn het geen historische theorieën of angstaanjagende herinneringen meer. Nee, het is heel concreet terug.

Nederlandse Joden op weg naar eindstation Auschwitz en Sobibor

Het ontstaan van een mythe
Andermaal werd weer de Februaristaking herdacht. Uniek in Europa, het enige massaprotest tegen de Jodenvervolging. Je hoort sindsdien wel dat heel Nederland in het verzet zat. Dat hier 75 procent van de Joden is vermoord, en je in nazi-Duitsland je leven als Jood nog meer zeker was, daar zwijgt men over. Immers: Nederland stond als één man op tegen den Mof. Alleen: dat is een mythe.

Die Februaristaking was allereerst een communistische werkstaking tegen salarisverlagingen en de overname van de vakbonden door NSB’ers. Dat staat in zoveel woorden op het beroemde pamflet ‘STAAKT!!!’: “Dan krijgt ge de kans Woudenberg uit het N.V.V. te jagen! Stelt ook overal uw eisen voor verhoging van loon en steun!”

Die Joden, die waren voor de Communistische Partij van Nederland bijzaak. Dat de staking uitliep op een massaprotest tegen de pogroms verraste zelfs hen. Niettemin claimde de CPN tot diep in de jaren zestig de Februaristaking als haar initiatief. Waardoor, bizar genoeg, de door de PvdA gedomineerde gemeente haar eigen herdenking hield, om niet samen op te hoeven lopen tegen antisemitisme met CPN’ers die tegelijkertijd de Jodenhaat onder Stalin toejuichten.

Ook nu nog claimt ‘links’ ongehinderd die herdenking. Ons volk stond immers als één man op tegen den Mof – en die ene man heet Max van den Berg. Hoogbejaard communist, ex-redacteur van partijblad De Waarheid en nog steeds poserend als Februaristaker en ondersteuner van de herdenking. En trouwens ook als ‘oprichter Auschwitz Comité’, zoals hij in november nog vermeld stond op affiches en website van het van linkse griezels vergeven ‘alternatieve’ Comité Kristallnacht Herdenking.

In werkelijkheid werd dat Auschwitz Comité in 1956 opgericht door Joodse kampoverlevers, die vroeg of laat allemaal in botsing kwamen met de CPN. En dus werd hun naam weggesmokkeld – een bekend recept. Na recente kritiek veranderde zelfs dat ‘alternatieve’ Kristallcomité recent de rol van ‘oprichter’ Van den Berg in ‘organiseerde in de jaren ‘50 mede de eerste Auschwitzherdenkingen en [stond] aan de wieg van het latere Auschwitzcomité.’

Plaatje hierboven en onder: “Verschillende plekken in Amsterdam, waaronder het bekende standbeeld De Dokwerker, zijn in de nacht van donderdag op vrijdag beklad met groen-gele verf. Het beeld staat op het Jonas Daniël Meijerplein ter nagedachtenis aan de Februaristaking, een gebeurtenis die aanstaande maandag wordt herdacht. Ook zijn er elders anti-Joodse leuzen en hakenkruizen op muren gespoten,” berichtte NOS.nl op vrijdag 22 februari 2019


Bronnen:

♦ naar een artikelNetherlands Pays Tribute to ‘February Strike’ on 80th Anniversary of Mass Solidarity Action with Jews Facing Nazi Persecution” van 25 februari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Paul Damen “Helden” van 23 februari 2018 op de site van Nieuw Israëlistisch Weekblad

3 gedachtes over “Nederland herdacht Februari-staking aka de mythe van het verzet tegen ‘den Mof’

 1. En zo wordt de “Alle Nederlanders waren goed”-mythe weer ingeruild voor de “Alle Nederlanders waren fout”-mythe.

  Het pamflet is terug te lezen op https://www.niod.nl/nl/nieuws/februaristaking-de-collecties-van-het-niod ,

  Drie van de eerste zeven regels zijn gereserveerd voor steun aan joden, zo lezen we. Eentje tegen W.A-terreurgroepen. De rest zijn stakingoproepen.

  Pas in regel 18 en 19 van het pamflet kom en looneisen en de vakbonden aan bod. Als dat de belangrijkste punten waren, dan hebben die communisten dat goed verborgen weten te houden.

  En als bij Nederlanders “7.50 gulden kopgeld incasseren voor Joden verraad” het favoriete spelletje was: hoe komt het dan dat Nederland zo hoog scoort bij het lijstje van “Rechtvaardigen onder de Volkeren” bij Yad Vashem?

  Hoe komt het bijvoorbeeld, dat de Joden tijdens de Holocaust maar 1.767 “Waalse en Vlaamse Vrienden” hadden, en wel 5.851 “Nederlandse Vrienden”?

  (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Righteous_Among_the_Nations#Number_of_awards_by_country )

  Mijn antwoord zou zijn, dat de meeste mensen hetzelfde zijn, ongeacht nationaliteit, afkomst, ras of religie. Soms komen de statistieken uit in het voordeel van de ene groep, en dan weer in het voordeel van de andere. Voor die verschillen zijn wel diepere, complexere oorzaken te vinden, maar die zijn nooit zo simpel als “Nederlanders zijn SLECHT” of juist “Vlamingen zijn SLECHT.”

  Die simpele antwoorden zijn wel goed om iemand goed te laten voelen, maar voor een goed begrip van de geschiedenis zijn ze helaas niks waard.

  Like

 2. Staakt, staakt, staakt…..”Blijf met je poten van onze rotjoden af”
  Die leuze van de Februariestaking zegt genoeg!

  De jaarlijkse herdenking van de Februari staking…..de mythe die het verhaaltje over ‘de goede Nederlander’ in stand moet houden.

  Zeker een mooie daad maar zeker niet bedoeld als primaire verzetsdaad tegen de Jodenvervolging.

  En toen?

  Toen hielpen de meeste “goede” Nederlanders als brave gehoorzame burgers ijverig mee die rotjodend uit hun huizen te jagen en sleepten Nederlandse politie ze in vrachtwagens, trammen & treinen te bestuurd door brave Nederlandse conducteurs waarna velen graag hun favoriete spelletje uit die tijd speelden….7.50 gulden kopgeld incasseren voor Joden verraad.

  Diezelfde brave burgers ontfermden zich ook graag over Joods bezit en waren zwaar verontwaardigd toen de enkele terugkerende Joden dit terugvroegen. Hoe durfden ze!!!! Aangekleed met Joodse kleren, wonend in Joodse huizen en zittend in Joodse stoelen en etend van Joodse serviezen werd hen door al die brave Nederlanders, vaak de buren, gevraagd waarom ze niet dood waren.

  En dan natuurlijk niet te vergeten al die Nederlandse Nutsbedrijven die de jarenlange niet betaalde rekeningen vorderden want “ordnung muss sein”…..dat hadden ze wel geleerd!

  De na veel getrouwtrek teruggegeven Joodse tegoeden/gelden lopen in de miljoenen, waar miljarden op zijn plaats zijn.

  En dus, de februarie staking was goed, het gedrag erna schandalig en niets kan dát schoonwassen.

  Het gezeur over het namen monument, het gedoe over compensatie van de NS, de weigering om gestolen Joodse kunst gewoon vrijwillig terug te geven maar alléén na jarenlange rechtzaken, het per direct korten van Joodse pensioenen aan Israelische Joden die in “de bezette gebieden” wonen (is later terug gedraaid), de pijn die het kostte om een gewone verontschuldiging voor wangedrag eruit te persen, de wanstaltige tekst op dit monument

  https://www.tracesofwar.nl/sights/7608/Monument-Joodse-Dankbaarheid.htm#:~:text=Het%20monument%20bevindt%20zich%20aan,BERUSTEND%20IN%20GODS%20WIL.

  En dan heb ik het niet over het Nedrlandse gedrag t.o. Israel. of zoals Geert Mak het in zijn speech uitlegde….”Niet alle commentaar op de Israelische regering is Anti Semitisme”.

  Inderdaad, maar het is niet aan Nederland met haar geschiedenis om überhaupt commentaar te leveren!

  Ondanks alle mooie praatjes stond/staat Nederland nooit aan de goede kant van de geschiedenis!

  .

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.