Hamas in Gaza laat 45 Palestijnse gevangenen vrij in de aanloop naar PA-verkiezingen

De Palestijnse terreurorganisatie Hamas zei donderdag dat het 45 gevangenen heeft vrijgelaten uit zijn gevangenissen in de Gazastrook voorafgaand aan de komende algemene verkiezingen, meldde het persbureau Xinhua.

Het door Hamas geleide ‘ministerie van Binnenlandse Zaken’ zei dat de vrijlating van de gevangenen ‘een gebaar van goede wil is dat bedoeld is om een ​​positieve sfeer te creëren voor het houden van de algemene verkiezingen en het beëindigen van 14 jaar interne Palestijnse verdeeldheid’.

In een verklaring zei Hamas dat de gevangenen werden gearresteerd “om redenen die schade hadden toegebracht aan de lokale facties en hun gewapende vleugels”. Het zei dat er in de Gazastrook geen gevangenen zijn “gearresteerd vanwege hun politieke opvattingen en meningen”.

Terzelfdertijd heeft Hamas er bij Fatah en de Palestijnse Autoriteit (PA) in Ramallah op aangedrongen om de sfeer voor de komende Palestijnse verkiezingen voor te bereiden en alle vormen van vervolging tegen haar leden op de Westelijke Jordaanoever te stoppen.

In een persbericht riep Hamas Fatah en de PA op om alle politieke gevangenen uit de gevangenissen op de Westelijke Jordaanoever vrij te laten en het verbod op te heffen dat door hun leiderschap en regering is opgelegd aan mediakanalen, waaronder de Palestijnse krant en het satellietkanaal al-Aqsa.

Plaatje hierboven: Gaza, 18 februari 2021. In een video en foto’s publiceerden de Al-Qassam Brigades videobeelden van hun tanks, in aanwezigheid van prominente militaire en politieke leiders. Hierboven een demonstratie van een trainingsmodel voor een Merkava 4-tank [beeldbron: Felesteen]

De terreurgroep riep ook op tot intrekking van een presidentieel decreet van 2007 waarin de ‘verzetsvleugels’ van de facties (aka de Brigades) werden aangewezen als onwettige milities. “Het is de hoogste tijd om voor eens en altijd de bladzijde van het verleden om te slaan en voorwaarts te gaan in de richting van een echt Palestijns partnerschap dat in staat is om het Palestijnse politieke systeem weer op te bouwen op een solide basis”, onderstreepte Hamas.

De voorzitter van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas, vaardigde onlangs een decreet uit waarin algemene verkiezingen in door de PA toegewezen gebieden worden gelast. Het decreet stelt dat er op 22 mei parlementsverkiezingen zullen plaatsvinden. Op 31 juli zullen er ‘presidentsverkiezingen’ plaatsvinden. Het stelt 31 augustus als uiterste datum voor de oprichting van de Palestijnse Nationale Raad. Abbas’ termijn als PA-voorzitter zou in 2009 aflopen, maar hij is in functie gebleven bij afwezigheid van verkiezingen.

Sinds 2006 hebben er geen PA-verkiezingen plaatsgevonden en soortgelijke initiatieven in het verleden hebben niet tot verkiezingen geleid. Hamas en Fatah zijn op gespannen voet sinds Hamas met geweld Gaza overnam in een bloedige staatsgreep in 2007, maar de twee organisaties bereikten onlangs een alomvattende overeenkomst over het houden van verkiezingen.

De vrijlating van gevangenen door Hamas komt dagen nadat PA-kabinetsleider Mohammad Shtayyeh Hamas had opgeroepen om politieke gevangenen vrij te laten die in Gaza gevangen zitten. Abbas heeft vorige week een decreet uitgevaardigd om de openbare vrijheden in PA-gebieden te consolideren voorafgaand aan de algemene verkiezingen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Hamas releases 45 prisoners ahead of PA elections” van 26 februari op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelHamas calls for releasing political detainees in W-Bank” van 25 februari 2021 op de site van Pal Info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.