Verenigde Staten hervatten financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit

De VS hebben beloofd om de financiële steun aan de Palestijnen te hernieuwen tijdens een internationale donorbijeenkomst die zich bekommerde over de impact van de COVID-19-pandemie op de kwetsbare Palestijnse economie.

De dramatische daling van 11,5% vorig jaar was een van “de grootste jaarlijkse weeën sinds de oprichting van de Palestijnse Autoriteit”, vertelde PA-premier Mohammad Shtayyeh aan de virtuele bijeenkomst van het Ad Hoc Liaison Committee (AHLC), dat donorfinanciering voor de Palestijnen mogelijk maakt.

Shtayyeh schetste een grimmig beeld van hoe de toch al geteisterde Palestijnse economie zwaar getroffen wordt door de pandemie, waardoor het PA-tekort in twee jaar tijd is verdubbeld. Het staat nu op 1,2 miljard dollar. “We kunnen ons tekort niet financieren door te lenen van internationale markten of door geld te drukken. Dit betekent dat we de economische schokdempers missen die andere landen hebben geholpen om te gaan met de economische gevolgen van COVID-19,” zei Shtayyeh.

AHLC-leden die dinsdag bijeenkwamen, waren al goed geïnformeerd over de situatie met rapporten, onder meer van de VN en de Wereldbank. De laatste zei dat de werkloosheid in het vierde kwartaal van 2020 15% bedroeg op de Westelijke Jordaanoever en 43% in Gaza, en het schatte dat het armoedecijfer rond de 30% lag, wat neerkomt op ongeveer 1,4 miljoen.

Het doet dit in een klimaat waarin de donorfinanciering in één jaar tijd met 20% is gedaald tot $ 488 miljoen, wat volgens de Wereldbank het laagste bedrag in decennia was.

Japan doneert 40 miljoen dollar aan UNRWA
De Japanse regering en het United Nations Relief and Works Agency voor Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA) hebben op donderdag 25 februari ’21 twee donatieovereenkomsten ondertekend ter waarde van 40 miljoen dollar.

UNRWA zei in een verklaring dat van de totale donatie een bedrag van 30,2 miljoen dollar zal worden toegewezen om het in staat te stellen belangrijke en basisdiensten te blijven leveren aan Palestijnse vluchtelingen in alle vijf operatiegebieden, terwijl nog eens 9,5 miljoen dollar zal worden gebruikt voor de uitbreiding van schoolcomplexen in Gaza, waardoor meer kinderen toegang krijgen tot kwaliteitsonderwijs.

De Japanse vertegenwoordiger bij de staat Palestina, Magoshi Masayuki, zei: “Deze donatie vertegenwoordigt onze vaste inzet en solidariteit met de Palestijnse vluchtelingen in een tijd waarin de regio nog steeds te maken heeft met ernstige humanitaire crises, waaronder de COVID-19-pandemie.”

Covid pandemie
Naast extra financiering om te voorzien in de toegenomen gezondheidsbehoeften van de bevolking als gevolg van de pandemie, en om de lagere belastinginkomsten goed te maken, heeft de PA 30 miljoen dollar gevraagd voor zijn 55 miljoen dollar programma om ervoor te zorgen dat 60% van de bevolking wordt gevaccineerd.

Volgens de VN verstrekt de Wereldgezondheidsorganisatie 443.940 vaccins voor een essentiële 20% van de bevolking. Ze zullen mogelijk al volgende maand arriveren. Israël lichtte ook zijn inspanningen toe om de Palestijnen te helpen en 5.000 vaccindoses te verstrekken, waarvan er al 2000 aan de PA zijn gegeven. Het onderzoekt ook het vaccineren van 100.000 Palestijnse arbeiders in Israël, en beloofde de levering van vaccins aan Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en Gaza te vergemakkelijken, en merkt op dat dit een Israëlische prioriteit is.

Regev zei dat het forum het politieke geschil tussen zijn land en de Palestijnen niet kon oplossen, dus het was belangrijk om het forum te gebruiken om zich te concentreren op economische maatregelen om de Palestijnen te helpen. “Tijdens deze pandemie handelt Israël op de manier die wij vinden dat buren moeten handelen om de Palestijnen te helpen bij het omgaan met het virus”, zei Regev.

En ja, Israël vaccineert Arabieren, Israëlische én Palestijnse:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “US renews funding pledge to Palestinians, as PA economy shrinks by 11.5%” van 24 februari 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Verenigde Staten hervatten financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit

 1. Japan doneert met vaste inzet & solidariteit aan de palestijnse ‘vluchteling’ voor economie & kwaliteits onderwijs.

  Misschien is het in Tokio nog niet doorgedrongen…….maar 90% van de 650.000 palestijnse vluchtelingen zijn dood en de rest zijn strategische pionnen. Met kwaliteitsonderwijs word hersenspoeling & haatspeech bedoeld en de economie bestaat uit afgekalfde donorgelden van ignorante EU en nu dus ook US belastingbetalers,
  nadat de leiders éérst hun aandeel hebben gepakt.

  Net zoals er geen WO2 vluchtelingen meer zijn en de Jappen kampen allang zijn op geheven, zou dat beroemde palestijnse vluchtelingen “probleem” al lang opgelost moeten zijn.

  Maar niets is minder waar. Dit fenomeen word bewust gefinanceerd & gecultiveerd om het maar te laten dooretteren als wapen tegen de Joodse staat…..dé fout uit de geschiedenis die hersteld moet worden!

  De met pillen op de been gehouden houten Klaas uit het WH die ons vanaf de teleprompter zijn verhaaltjes = beleid voorleest is levensgevaarlijk voor Amerika, Israel en ja….Europa.

  Amerika’s vijanden zijn in hun element….en met recht!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.