Na zes jaar onderhandelen weigert Hamas nog steeds vier gevangen Israëliërs vrij te laten

De snelle terugkeer van de jonge Israëlische vrouw uit gevangenschap in Syrië roept de vraag op waarom de deal zo snel tot stand kwam.

Dit in tegenstelling tot de vier Israëliërs die, door Hamas gegijzeld in de Strook, aan hun lot zijn overgelaten, met name de twee gesneuvelde soldaten, Hadar Goldin en Oron Shaul, en twee Israëlische burgers, Avera Mengistu en Hisham A-Sayed, waarvan wordt verondersteld dat zij na meer dan zes jaar nog steeds in leven zijn in Gaza.

Er zijn veel antwoorden, waarvan de belangrijkste zijn dat de deal voor de jonge vrouw een laag prijskaartje had en dat Vladimir Poetin, die bemiddelde, feitelijke macht heeft over Bashar Assad.

Hamas, aan de andere kant, staat niet onder controle van enige externe macht en het prijskaartje dat aan de deal om de vier Israëli’s vrij te laten is, is nog steeds veel te hoog voor een Israëlische regering om te betalen.

Toen de bemiddelde onderhandelingen tussen Israël en Hamas begonnen, oorspronkelijk alleen voor de terugkeer van de twee lichamen van de Israëlische soldaten, was het Israëlische standpunt lichamen voor lichamen. Israël had de lichamen in zijn bezit van een groot aantal Gazaanse strijders die waren omgekomen bij acties die uit Gaza waren gehaald.

Hamas antwoordde dat Israël, voordat ze zelfs maar bereid waren onderhandelingen te beginnen, de 68 Hamas-gevangenen moest vrijlaten die Israël opnieuw gearresteerd had in de Shuvu Achim-operatie (‘Breng onze storen naar huis’) in juni 2014, na de ontvoering en moord op Naftali Fraenkel, Gil-Ad Shaer en Eyal Yifrah.

De 68 gevangenen werden eerder vrijgelaten in de Gilad Shalit-deal in oktober 2011. Hamas beweerde dat Israël de voorwaarden van de overeenkomst voor hun vrijlating had geschonden en dat geen van hen verband hield met de moord op de Gush Etzion-tieners.

De beweringen van Hamas waren niet verkeerd. Hamas heeft het grootste deel van de afgelopen vijf jaar geëist dat Israël alle ex-Shalit-gevangenen vrijlaat (zoals ze ze noemen), met uitzondering van elk van hen die terugkeerde tot geweld tegen de voorwaarden van hun vrijlatingsovereenkomst.

In de afgelopen jaren zijn meer dan 20 van hen vrijgelaten omdat hun nieuwe gevangenisstraf afliep en er zitten nu ongeveer 42 ex-Shalit-gevangenen in Israëlische gevangenissen. Het lijkt erop dat Hamas het afgelopen jaar heeft afgesproken dat ongeveer 40 van hen zouden worden vrijgelaten als onderdeel van een nieuwe deal en niet als een aanbetaling die Israël totaal weigert te betalen.

Hamas-leiders, waaronder Yahya Sinwar (plaatje hierboven), hebben zijn volk beloofd dat hij duizenden Palestijnse gevangenen zou vrijlaten in een nieuwe ruilovereenkomst met Israël. Maar dat gaat niet gebeuren.

Er is 100% zekerheid in Israël dat Goldin en Shaul zijn omgekomen in de strijd. Mengistu en A-Sayed zijn in hun eentje Gaza binnengegaan, het zijn burgers, geen militairen, ze zijn allebei geestelijk ziek en Israël beschouwt hen als humanitaire gevallen die zonder enige prijs naar huis moeten worden gebracht.

Hamas beweert dat ze minstens één levende soldaat vasthouden en ze eisen niet minder dan de 1000 gevangenen die ze in ruil voor Gilad Shalit hebben gekregen. Sinwar legde de lat erg hoog en het is bijna onmogelijk voor hem om met minder in te stemmen, vooral vóór de verkiezingen in Hamas.

Israël heeft heel duidelijk gemaakt dat het geen enkele nieuwe gevangene met Israëlisch bloed aan hun handen zal vrijlaten. Naast het trauma dat de Israëlische politieke en militaire echelons vandaag voelen met betrekking tot de Shalit-deal (ten tijde van de Shalit-deal steunde 86% van de Israëli’s het), is er geen Israëlische publieke druk op de regering om toe te geven aan de eisen van Hamas.

Plaatje hierboven: Een uitgemergelde en zichtbaar uitgeputte Gilad Shalit bij zijn vrijlating op 18 oktober 2011. Hier in het gezelschap van zijn vader (r.) en toenmalig minister van Defensie Ehud Barak en premier Benjamin Netanjahoe.

Korporaal Gilad Shalit
Voor wie het mocht vergeten zijn: Gilad Shalit is de Israëlische soldaat die 5 ½ jaar lang gegijzeld werd door Hamas ergens in de Gazastrook en in ruil voor een grote groep gevangen Palestijnen werd vrijgelaten.

Gilad Shalit werd op 28 augustus 1986 geboren in Nahariya. In juli 2005 werd de toen 18-jarige Gilad opgeroepen om zijn 3 jaar durende verplichte militaire dienst te vervullen. Elf maanden later werd hij gestationeerd kort bij de Gazagrens.

In de nacht van 25 juni 2006 drong een groep terroristen via tunnels vanuit Gaza Israël binnen. De Gazaanse terreurcel overviel de commandopost waar soldaat Gilad was gelegerd, doodden en verwondden enkele soldaten en ontvoerden Gilad naar Gaza.

Daarna bleef het meer dan drie jaren stil rond Gilad, compleet afgezonderd van de wereld. Zelfs het Rode Kruis werd niet toegelaten bij de soldaat. Achter de schermen werd er wel onderhandeld voor zijn vrijlating.

Een eerste echt levensteken dateert van vrijdag 2 oktober 2009 toen de Hamasterroristen een video van soldaat Gilad Shalit van 2min. 42sec. vrijgaven, dwz. de videobeelden werden vrijgegeven in ruil voor 20 Palestijnse vrouwelijke terroristen. Maar de prijs voor zijn vrijlating zal nog vele malen hoger zijn. Intussen bleef het opnieuw twee jaren stil rond Gilad.

Uiteindelijk, na jarenlange onderhandelingen en onder grote druk van de publieke opinie, liet de Israëlische regering zich verleiden tot een akkoord met Hamas en werd soldaat Gilad Shalit ingeruild voor 1.027 Palestijnse gevangen terroristen en massamoordenaars waarvan 27 vrouwen.

Een eerste groep kwam vrij op 18 oktober 2011 en twee maanden later, 18 december 2011, werd conform het akkoord een tweede groep van ca. 550 terroristen vrijgelaten. Allen werden op gejuich onthaald door Hamas in Gaza en een massa PA-Palestijnen op de Westbank.

Meer dan de helft van de vrijgelaten Palestijnen zal zich weldra terug op het pad van de terreur tegen Joden en Israël begeven waarvan er dus 68 weer opgepakt werden en opgesloten. Onder de vrijgelaten gevangen ook Al Qassam Brigadist Yahya Sinwar, die tegenwoordig de lakens uitdeelt in Gaza (plaatje hieronder, Sinwar bij zijn vrijlating in 2011).


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gershon Baskin “‘Squeezing’ Hamas will not bring captive Israelis home – opinion” van 24 februari 2021 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Na zes jaar onderhandelen weigert Hamas nog steeds vier gevangen Israëliërs vrij te laten

  1. Met idioten discussier je niet, met fanaten onderhandel je niet.

    De Gilat Shalit “”deal”” heeft aan té veel onschuldige Israeli’s het leven gekost en dat mag nooit meer gebeuren!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.