Een van ’s werelds oudste Esther boekrollen komt naar huis

Een van ’s werelds oudste boekrollen van Esther is onlangs geschonken aan de Nationale Bibliotheek van Israël in Jeruzalem, zo maakte de blog van de bibliotheek maandag bekend.

De rol, daterend uit de middeleeuwen, was een geschenk van langdurige aanhangers van de bibliotheek Michael Jesselson en zijn familie. Geleerden hebben vastgesteld dat de boekrol, bekend als Megillat Esther in het Hebreeuws, werd geschreven door een schrijver op het Iberisch schiereiland rond 1465, voorafgaand aan de Spaanse en Portugese verdrijving die plaatsvonden aan het einde van de 15e eeuw.

Hun schatting was gebaseerd op zowel stilistisch als wetenschappelijk bewijs, waaronder koolstof-14-datering. Volgens Yoel Finkelman, de conservator van de Haim en Hanna Salomon Judaica-collectie van de bibliotheek, is de nieuwe toevoeging …

… Een ongelooflijk zeldzaam bewijs van de rijke materiële cultuur van de joden van het Iberisch schiereiland. Het is een van de vroegst bestaande Esther Scrolls en een van de weinige 15e-eeuwse megillot ter wereld. De bibliotheek heeft het voorrecht deze schat te huisvesten en de erfenis van het Iberische jodendom van vóór de verdrijving voor het Joodse volk en de wereld te behouden.

De boekrol, die de bibliotheek online beschikbaar heeft gesteld, is op leer geschreven met bruine inkt en in een Sefardisch schrift dat symbool staat voor een Thora-rol. Op het eerste paneel staan ​​traditionele zegeningen voor en na het voorlezen van de boekrol, wat getuigt van het rituele gebruik ervan in de Iberisch-joodse gemeenschap, zegt de bibliotheek.

Volgens deskundigen bestaan ​​er nog maar weinig van dergelijke rollen uit de middeleeuwen, met name uit de 15e eeuw. Torah- en Esther-rollen van vóór de verdrijving in Spanje en Portugal zijn zelfs nog zeldzamer, met slechts een handjevol bekend die het hebben overleefd. Vóór de schenking was de boekrol de enige complete 15e-eeuwse Megillah in particuliere handen.

Esther en Ahasuerus

Poerim
De boekrol van Esther wordt wereldwijd in Joodse gemeenschappen gelezen tijdens de feestdag van Poerim, die dit jaar na zonsondergang begint van donderdagavond tot zonsondergang op vrijdag (25-28 februari 2021).

Het Poerim-verhaal, zoals verteld in de bijbelse Megillat Esther, biedt een beeld van een wereld die op zijn kop staat – waarin een joodse wees een Perzische koningin wordt, de architect van een plan om de joden te doden sterft door toedoen van zijn primaire doelwit, en een geassimileerde diasporagemeenschap stelt een nieuwe feestdag in voor joden overal.).

Het is toepasselijk dat de jaarlijkse viering van deze onderstebovenheid gepaard gaat met het aantrekken van kostuums (carnaval), waardoor we voor vandaag iemand anders kunnen zijn; de opschorting van bepaalde wetten; parodieën van alles en iedereen en veel drinken, eten en plezier maken.

Openingszinnen in het Boek van Esther

 


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael’s National Library gains gift of rare 15th-century Scroll of Esther” van 22 februari 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelOne of the World’s Oldest Esther Scrolls Comes Home” van 22 februari 2021 op de site van The National Library of Israel

2 gedachtes over “Een van ’s werelds oudste Esther boekrollen komt naar huis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.