Het Britse Mandaat voor Palestina: De wettelijke aspecten van Joodse rechten

Het Mandaat voor Palestina, een historisch document van de Volkenbond, legde het Joodse wettelijke recht vast om zich overal in het westen van Palestina te vestigen, een gebied van 10.000 vierkante mijl tussen de Jordaan en de Middellandse Zee.

De wortels van het mandaat zijn terug te voeren tot de oprichting van het moderne zionisme in augustus 1897 en de Balfour-verklaring van 2 november 1917.

Na getuige te zijn geweest van de verspreiding van antisemitisme over de hele wereld, voelde Theodor Herzl zich gedwongen een politieke beweging op te richten met als doel het vestigen van een Joods Nationaal Huis in het historische Palestina, en het eerste zionistische congres bijeengeroepen in Bazel, Zwitserland.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog sprak minister van Buitenlandse Zaken Arthur Balfour eenvoudigweg de mening van Groot-Brittannië uit met steun voor “de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk”.

Het mandaat is de multilaterale bindende overeenkomst die het joodse wettelijke recht vastlegde om zich overal in het geografische gebied dat Palestina heet, het land tussen de Jordaan en de Middellandse Zee, te vestigen, een recht dat ongewijzigd is in het internationaal recht:

Het mandaat maakt duidelijk onderscheid tussen politieke rechten die verwijzen naar Joodse zelfbeschikking als een opkomend staatsbestel – en burgerlijke en religieuze rechten, verwijzend naar garanties van gelijke persoonlijke vrijheden voor niet-Joodse inwoners als individuen en binnen geselecteerde gemeenschappen.

Geselecteerde artikelen uit het Mandaat voor Palestina:

Artikel 2. roept op om het land te plaatsen “onder zodanige politieke, administratieve en economische omstandigheden dat de vestiging van het Joodse nationale thuis, zoals vastgelegd in de preambule, en de ontwikkeling van zelfbesturende instellingen, en ook voor het beschermen van de burgerlijke en religieuze rechten van alle inwoners van Palestina, ongeacht ras en religie. ‘

Artikel 4. Roept op tot “Een geschikte Joodse instantie zal worden erkend als een openbaar lichaam met als doel het adviseren van en samenwerken met de Administratie van Palestina in economische, sociale en andere zaken die van invloed kunnen zijn op de oprichting van het Joodse nationale huis en De belangen van de Joodse bevolking in Palestina, en, altijd onderhevig aan de controle van de regering om te helpen en deel te nemen aan de ontwikkeling van het land.

De zionistische organisatie zal, zolang haar organisatie en samenstelling naar de mening van de Mandatory passend zijn, als zodanig erkend worden. Het zal in overleg met de regering van Zijne Britse Majesteit stappen ondernemen om de medewerking te verzekeren van alle Joden die bereid zijn te helpen bij de oprichting van het Joodse nationale tehuis.

Artikel 5. Stelt duidelijk dat ‘Het Mandaat [Groot-Brittannië] er verantwoordelijk voor is dat geen enkel Palestijns gebied wordt afgestaan ​​of verhuurd aan, of op enigerlei wijze onder de controle van de regering van enige buitenlandse mogendheid zal worden geplaatst.’ Het grondgebied van Palestina was exclusief bestemd voor het Joods Nationaal Huis.

Artikel 6 van het ‘Mandaat voor Palestina’ -document stelt dat ‘de Palestijnse administratie, terwijl zij ervoor zorgt dat de rechten en positie van andere delen van de bevolking niet worden geschaad, de Joodse immigratie onder geschikte omstandigheden zal vergemakkelijken en, samen – operatie met de joodse instantie waarnaar wordt verwezen in artikel 4, aaneengesloten nederzettingen door joden op het land, met inbegrip van staatsgronden en braakliggende gronden die niet vereist zijn voor openbare doeleinden. ‘

Dienovereenkomstig maakt Artikel 6 duidelijk dat Joodse nederzettingen niet alleen zijn toegestaan, maar ook daadwerkelijk worden aangemoedigd. Joodse nederzettingen in Judea en Samaria (d.w.z. de Westelijke Jordaanoever) zijn volkomen legaal.

Het gebruik van de uitdrukking ‘bezette Palestijnse Gebieden’ is een onoprechte term die de internationale gemeenschap misleidt en Palestijnse Arabieren aanmoedigt met het recht om alle maatregelen te nemen om Israël aan te vallen, inclusief het gebruik van terrorisme.

Het mandaat werd vervolgens beschermd door artikel 80 van het Handvest van de Verenigde Naties, dat de blijvende geldigheid erkent van de rechten die aan alle staten of volkeren worden verleend, of reeds bestaande internationale instrumenten, waaronder die welke zijn aangenomen door de Volkenbond (The Mandate for Palestine).

Afgezien van juridische argumenten is het vermeldenswaard dat de Arabieren nooit een Palestijnse staat hebben gesticht toen de VN in 1947 aanbeveelde om Palestina te verdelen en om ‘een Arabische en een Joodse staat’ te vestigen – niet een Palestijnse staat, zo moet worden opgemerkt.

Evenmin erkenden of vestigden de Arabische landen een Palestijnse staat in de twintig jaar voorafgaand aan de Zesdaagse Oorlog toen de Westelijke Jordaanoever onder Jordaanse controle stond en de Gazastrook onder Egyptische controle. Evenmin riepen de Palestijnse Arabieren in die jaren om autonomie, onafhankelijkheid of zelfbeschikking.

Het is belangrijk erop te wijzen dat het politieke recht op zelfbeschikking als staatsvorm voor Arabieren werd gegarandeerd door dezelfde Volkenbond in vier andere mandaten – in Libanon en Syrië [het Franse mandaat], Irak en later Trans-Jordanië [het Britse mandaat].

Joodse rechten op Palestina waren internationaal gegarandeerd.

In het eerste rapport van de Hoge Commissaris over het bestuur van Palestina 1920-1925, gepresenteerd aan de Britse minister van Koloniën, gepubliceerd in april 1925, onderstreepte Herbert Louis Samuel, de hoogste ambtenaar van het mandaat, hoe internationale garanties voor het bestaan van een Joods Nationaal Huis in Palestina werden bereikt:

De [Balfour] Verklaring werd destijds bekrachtigd door verschillende van de geallieerde regeringen; Het werd opnieuw bevestigd door de Conferentie van de voornaamste geallieerde mogendheden in San Remo in 1920; Het werd vervolgens bekrachtigd door unanieme resoluties van beide Huizen van het Congres van de Verenigde Staten; Het werd belichaamd in het Mandaat voor Palestina, goedgekeurd door de Volkenbond in 1922; In een formele beleidsverklaring van de minister van Koloniën in hetzelfde jaar werd verklaard ‘niet vatbaar voor verandering te zijn’.

Niet één keer worden Arabieren als volk genoemd in het Mandaat voor Palestina.

Nergens in het document wordt aan Arabieren politieke rechten toegekend.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eli E. Hertz “’Mandate for Palestine’: The Legal Aspects of Jewish Rights” van 23 februari 2021 op de site van Myths & Facts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.