Pleiten voor vernietiging van Israël is antisemitisch, zegt meerderheid van Franse kiezers

Een groeiend aantal Franse kiezers ziet nu een duidelijk verband tussen antizionisme en antisemitisme, volgens een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd door CRIF, de vertegenwoordigende instantie van Joden in Frankrijk.

Op de vraag of het mogelijk was om de vernietiging van de staat Israël te steunen zonder antisemitisch te zijn, antwoordde 63 procent van de respondenten dat dit niet het geval was. Van hen was 29 procent ervan overtuigd dat het bepleiten van Israëls vernietiging altijd antisemitisch was, terwijl 34 procent zei dat dit meestal waar was.

In een andere vraag over de definitie van ‘antizionisme’, begreep 43 procent de term als steun voor de eliminatie van Israël als een soevereine, onafhankelijke staat, terwijl nog eens 38 procent zei dat ze het niet zeker wisten. Slechts 19 procent was van mening dat antizionisme hetzelfde was als kritiek op het beleid van opeenvolgende Israëlische regeringen.

En hoewel 83 procent het ermee eens was dat het heel goed mogelijk was om kritiek te uiten op het Israëlische regeringsbeleid zonder antisemitisch te zijn, was 61 procent van de respondenten het ermee eens dat tegenwoordig veel antisemieten “proberen hun ideeën respectabel te maken door Israël aan te vallen in plaats van de Joden.”

Een paragraaf uit de IHRA antisemitisme definitie:

De enquête, uitgevoerd door de IPSOS-stembureau namens CRIF, ondervroeg 1.000 Franse kiezers van 18 jaar en ouder over hun perceptie van antisemitisme in Frankrijk naar aanleiding van de 15e verjaardag van de gruwelijke moord op Ilan Halimi, een jonge Frans-joodse man, door toedoen van een antisemitische criminele bende die bekend staat als ‘The Barbarians’.

Het onderzoek peilde naar het bewustzijn van het Franse publiek over Halimi’s beproeving naast een bredere kijk op kwesties met betrekking tot antizionisme en antisemitisme. Het onderzoek bevestigde dat kennis van Halimi’s ontvoering en moord in 2006 – gebaseerd op de overtuiging dat zijn familie een groot losgeld zou betalen omdat, zoals een bendelid tegen de politie zei: ‘Joden zijn rijk’, wijdverspreid bleef onder de Franse kiezers.

Desalniettemin was er een duidelijk dalende trend in het bewustzijn onder kiezers onder de 35, van wie slechts 54 procent zei dat ze van de Halimi-zaak hadden gehoord, vergeleken met 70 procent van de 35-59-jarigen en 82 procent van de 60-plussers.

Nooit vergeten, nooit vergeven

Wat de meer algemene vragen betreft, was 74 procent van de respondenten het ermee eens dat antisemitisme een ‘wijdverbreid’ fenomeen was, terwijl 56 procent het ermee eens was dat het probleem in Frankrijk de afgelopen 10 jaar was verergerd.

De overgrote meerderheid van de respondenten was voorstander van een meer proactieve benadering van antisemitisme door de Franse autoriteiten. Drieëndertig procent van de respondenten was het ermee eens dat antisemitisme een ‘prioriteitskwestie’ zou moeten zijn voor de regering en wetshandhaving, terwijl nog eens 55 procent het als een ‘belangrijk onderwerp, maar geen prioriteit’ zag.

Gevraagd naar de groepen in de Franse samenleving waarin antisemitisme het meest wijdverbreid was, noemde 82 procent van de respondenten de moslimgemeenschap. Het is veelbetekenend dat er op dit punt overeenstemming was over het hele politieke spectrum, waarbij 72 procent van de aanhangers van de extreemlinkse partij La France Insoumise en 86 procent van de aanhangers van de extreemrechtse Rassemblement National-partij ‘moslims’ koos als hun antwoord op de vraag: “Heb je het gevoel dat antisemitisme wijdverspreid of zeldzaam is in elk van de volgende categorieën van de bevolking?”

Als het ging om de internationale bekendheid met antisemitisme, stonden Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse landen bovenaan de lijst. Tachtig procent van de respondenten noemde Iran een land waar antisemitisme een belangrijke factor was in de publieke opinie, en 72 procent noemde Algerije op dezelfde manier. Vijfenvijftig procent zei dat antisemitisme ook in het naburige Duitsland aan het toenemen was, terwijl 52 procent het erover eens was in het geval van de VS.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Advocating Israel’s Destruction Is Antisemitic, Say Clear Majority of French Voters in New Surveyz van 23 februari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelCrif – Enquête : La perception de l’antisémitisme aujourd’hui en France” van 22 februari 2021 op de site van Conseil Représentatif des Institutions Juives de France (CRIF)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.