Terug van nooit weg geweest: de tweestatenoplossing

Plaatje hierboven: De 2-statenoplossing: ‘slaan op het dode paard van Palestina’. De nieuwe Amerikaanse tandem Joe Biden, Tony Blinken en Co denken dat ze het paard dat al 74 jaar dood is, opnieuw leven kunnen inblazen.

Waanzin is telkens opnieuw en opnieuw hetzelfde doen en verwachten een ander resultaat te verkrijgen
(Insanity Is Doing the Same Thing Over and Over Again and Expecting Different Results)

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken benadrukte het belang van de tweestatenoplossing in een telefoongesprek maandag met zijn Israëlische tegenhanger, Gabi Ashkenazi.

Natuurlijk, hoe iemand nog steeds het vertrouwen in de tweestatenoplossing behoudt na bijna drie decennia van diplomatiek falen, herinnert zich aan de beroemde Einstein-definitie van waanzin als “steeds hetzelfde doen, en een ander resultaat verwachten.”

Blinken benadrukte de overtuiging van de Amerikaanse president Joe Biden dat …

.. de tweestatenoplossing de beste manier is om de toekomst van Israël te verzekeren als een joodse en democratische staat die in vrede leeft naast een levensvatbare en democratische Palestijnse staat.

De regering-Biden heeft beloofd de betrekkingen met de Palestijnen te verbeteren, onder meer door de missie van de PLO in Washington te heropenen en de hulp te herstellen die door de regering-Trump was afgesneden.

Het allereerste voorbeeld van een tweestatenoplossing en waar het Westen zich even zo lang blijft achter scharen, is reeds bijna 74 jaar oud, met name het VN-Verdeelplan van 29 november 1947:

De tweestatenoplossing – 29.11.1947
(Resolutie 181)

Het Verdeelplan werd zoals bekend aangenomen met 33 pro-stemmen (waaronder de VS, Rusland, België en Nederland), 13 landen stemden tegen (de Arabische moslimlanden) en 10 onthoudingen (o.m. China en Groot-Brittannië).

Het Arabische blok geleid door Azzam Pasha, de toenmalige president van de Arabische Liga dat de resolutie had verworpen, opende prompt een open aanvalsoorlog tegen de ontluikende Joodse staat die pas de facto op 14 mei 1948 zal opgericht worden:

De Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog eindigde in april 1949 in een compleet débàcle voor de deelnemende Arabische landen en resulteerde in een wapenstilstandslijn, de Groene Lijn genoemd. Die ‘lijn’ werd later door Barack Obama in een dubieuze poging om een politieke precedent te scheppen, de ‘pre-1967-lijn‘ genoemd in de hoop dat iedereen deze weldra een “grens” zou noemen.

Er werden vervolgens vruchteloos pogingen ondernomen om te onderhandelen met de Arabieren om tot een alomvattend akkoord te komen. Die besprekingen werden al in 1949 eenzijdig afgebroken door de Arabieren. Sindsdien komt Resolutie 181, ook wel de “moeder van alle anti-Israël resoluties van de VN” genoemd, bij elke vredesonderhandeling terug op tafel te liggen. “Steeds op dezelfde nagel slaan tot hij blijft zitten.”

Om de een of andere dwaze reden hebben de westerse landen zich daar op vast gepind, hoewel de Palestijnen (en de Arabische wereld) ze nooit aanvaard hebben, want vrede met Israël betekent dat ze het bestaansrecht van Israël moeten erkennen en dàt mag nooit gebeuren, dat is voor het gros van de vijanden van Israël een brug te ver.

Ondanks 74 jaar geknoei en onderhandelen over de tweestatenoplossing van 1947, blijft ook nu de regering Biden met zijn minister van BuZa Tony Blinken vasthouden aan het oude zinloze onding.

Een veelbetekenend signaal van Obama aan zijn opvolger Biden was de stunt van de VS in 2016 in de Veiligheidsraad van de VN. In de laatste weken van zijn presidentschap had Barack Obama nog wat in petto voor Israël.

Op 23 december 2016 weigerde de VS zijn vetorecht te gebruiken toen gestemd werd over Resolutie 2334 van de Veiligheidsraad. Dat was een persoonlijk vergiftigd ‘geschenk’ van Barack Obama, aka de spreekwoordelijke schop onder het achterwerk van Israël:


Bronnen:

♦ naar een artikelBlinken stresses importance of two-state solution in call with Israeli counterpart” van 22 februari 2021op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelUS’s Blinken Stresses Two-State Solution to Palestinian Conflict in Call With Israeli Minister” van 22 februari 2021 op de site van The Algemenier

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “US Secretary Antony Blinken to Israel’s FM Ashkenazi: ‘America Supports Two-State Solution’ (Again)” van 23 februari 2021 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Terug van nooit weg geweest: de tweestatenoplossing

 1. Bij gebrek aan een echte oplossing zoals bijv:
  1) Israel & Jordanie met een palestijnse provincie palestina.

  2) Israel & Jordanie met nieuwe grenzen in Judea & Samaria.

  etc.etc……., blijven ze maar proberen de doden tot leven wekken.

  Gaat natuurlijk niet werken maar met de seniele opa in het WH die amper een grootgedrukte tekst van de teleprompter zonder hakkelen kan aflezen…..moeten we niet veel goeds & initiatief verwachten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.