De voortdurende strijd om illegale bouw in Judea en Samaria

Volgens Gabi Harow, een inwoner van de nederzetting Nokdim in Gush Etzion, zijn er enorme veranderingen in het landschap opgetreden sinds hij in 2012 met zijn gezin naar de gemeenschap verhuisde.

“De hoeveelheid illegaal Arabisch bouwen En de overname van het land is enorm gegroeid”, vertelde hij aan Jewish News Syndicate. “Je ziet de hele tijd bouwwerken in ons gebied en in de natuurreservaten tussen onze gemeenschap en de woestijn van Judea.”

Harow zei dat Nokdim “langzaam, langzaam” zijn 150 hectare landbouwgrond heeft verloren. “Voor bewoners is het verliezen van land, links en rechts, een enge gedachte”, voegde hij eraan toe. “Het lijkt erop dat de Israëlische regering geen probleem heeft om in te grijpen als het gaat om illegaal Joods bouwen, maar verhindert het illegaal bouwen van Arabisch niet.”

Nokdim, samen met de rest van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever), bevinden zich in gebied C dat – onder de Oslo-Akkoorden – onder volledige Israëlische militaire en administratieve controle staat. Gebied C maakt ongeveer 60% van het gebied uit.

Volgens het laatste rapport over Joodse Bevolkingsstatistieken van de Westelijke Jordaanoever, dat vorige maand werd vrijgegeven, wonen er meer dan 475.000 Joodse inwoners in Judea en Samaria, met uitzondering van die in Oost-Jeruzalem. Nadia Matar, medeoprichter van Yehudit Katzover van de Israëlische soevereiniteitsbeweging, beschrijft het fenomeen als een “oorlog die gaande is over ons land”, die “al meer dan een decennium aan de gang is”.

Matar zei dat de strijd 12 jaar geleden begon met de introductie van het ‘Fayyad Plan’. Het plan, dat in 2009 werd voorgesteld door de toenmalige premier van de Palestijnse Autoriteit Salam Fayyad, was om een ​​de facto Palestijnse staat te creëren, niét door onderhandelingen met Israël, maar door feiten aan de grond te creëren – zoals huizen, boerderijen en scholen – in de strategische gebieden van Area C.

Vorige week, na de recente ontdekking van vier nieuwe illegale Arabische structuren gebouwd op staatsgrond van Nokdim, honderden inwoners van Gush Etzion – met de steun van de soevereiniteitsbeweging en ongeveer 10 extra nationalistische organisaties, politici en andere publieke figuren – hield een protest bij de gemeenschap en riep de regering op om actie te ondernemen.

In reactie hierop vertelde de woordvoerder van de coördinator van de regeringsactiviteiten in de territoria, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het beleid in Area C, in een e-mail aan JNS dat COGAT, het Israëlische bestuursorgaan dat opereert op de Westelijke Jordaanoever, “op de hoogte is van het incident” [van de vier structuren], “eraan toevoegend”, dat handhaving zal worden uitgevoerd in overeenstemming met de autoriteiten en procedures, en zal worden onderworpen aan prioriteiten en operationele overwegingen.”

Peace Now, directeur Ontwikkeling en Externe Betrekkingen Brian Reeves, vertelde JNS dat, hoewel hij niet bekend is met de details van de Nokdim-zaak: “Wat betreft de grotere bewering dat Palestijnen massaal proberen Area C over te nemen, het is een beetje zoals hoe christenen in Amerika zich zorgen maken over een ‘oorlog tegen Kerstmis’ – de meerderheid aan de macht die zeurt omdat ze niet zoveel domineren als ze zouden willen en zichzelf in de slachtoffers veranderen.”

Reeves voegde eraan toe dat hoewel Arabieren inderdaad duizenden gebouwen hebben gebouwd in Area C, ook op Israëlisch staatsland. “Wat zij [rechtse organisaties] u niet vertellen, is dat sinds 1967 het grootste deel (99,76%) van het staatsland dat Israël op de Westelijke Jordaanoever heeft toegewezen, naar Israëlische belangen is gegaan, terwijl slechts 0,24% naar Palestijnen is gegaan. Er is dus vrijwel geen kans dat als je als Palestijn in gebied C woont, je ooit land krijgt toegewezen.”

“Het probleem, zo concludeerde hij, “is [Israëlisch] beleid – op dit moment een bewust beleid – niet een gemarginaliseerd volk dat weinig keus heeft dan illegaal te bouwen.” Matar betwist deze claim. “Het zijn de joden die geen bouwvergunning krijgen”, drong ze aan. Ze zei echter: “We zijn het erover eens dat Israël de volledige verantwoordelijkheid moet nemen en moet beslissen waar Joden moeten bouwen en waar Arabieren moeten bouwen, maar alleen onder de soevereiniteit van de staat Israël.”


Bronnen:

♦ naar een artikel va Josh Hasten “The ongoing battle over illegal construction in Judea and Samaria” van 16 februari 2021 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Josh Hasten “EU living in ‘alternate universe’ over criticism of construction in strategic Jerusalem neighborhood” van 16 februari 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “De voortdurende strijd om illegale bouw in Judea en Samaria

  1. Tik tok, tik tok……misschien is het nu geen probleem, maar op een ochtend zal Israel wakker worden met Hamas in Area C (na de verkiezingen) …..en dan is het te laat.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.