HRW geeft VS de schuld van anti-Israëlische vooringenomenheid bij de VN-Mensenrechtenraad

Kenneth Roth, uitvoerend directeur van de ngo Human Rights Watch, gaf de VS woensdag de schuld van het enorme aantal resoluties die gericht waren tegen Israël in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, die te maken kregen met terugdringing van andere waarnemers van de instelling.

Kenneth Roth schreef op twitter:

Als de regering-Biden het aantal resoluties over Israël in de VN-Mensenrechtenraad wil verminderen, moet ze een einde maken aan de praktijk van de VS om resoluties over Israël in de VN-Veiligheidsraad te veto-eren, en daarom wenden regeringen zich tot de Rechtenraad.

Hillel Neuer, uitvoerend directeur van de waakhond UN Watch, wierp op dat de focus van de VN-organisatie op Israël een symptoom was van vooringenomenheid – niét van het Amerikaanse beleid. Neuer zei:

Ken Roth liegt. De VS is niet verantwoordelijk voor het feit dat de PLO, de Arabische Liga en de Islamitische Groep een absurd aantal eenzijdige resoluties in de Mensenrechtenraad introduceren die Israël demoniseren en Hamas stimuleren om meer terreuraanslagen te lanceren.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft beloofd internationale organen zoals de Mensenrechtenraad, waaruit de Trump-regering zich in 2018 heeft teruggetrokken, opnieuw toe te laten vanwege wat zij een ‘onevenredige’ focus op Israël noemde – evenals de opname van de lidstaten China en Venezuela. Neuer en andere waarnemers hebben kritiek geuit op de belofte van Biden om zich opnieuw aan te sluiten.

“Wat betreft kritiek op het gedrag van de Israëlische regering, de regering zal moeten aantonen dat het haar doel is om niet, maar alleen buitensporige kritiek te vermijden. De VS hebben lang geklaagd dat bezet Palestina de enige situatie is met een eigen speciale plaats op de agenda van de raad, Artikel 7,” vervolgde Roth woensdag in een column op de HRW-website.

Roth voegde eraan toe dat Biden gewoon zou kunnen stemmen voor resoluties over het Israëlische beleid die onder de andere agendapunten van de raad vallen, en dat als de regering minder resoluties over het Israëlische beleid wil, ze een enkele, geconsolideerde resolutie zou kunnen steunen in plaats van de huidige fragmentarische aanpak.


Bronnen:

♦ naar een artikelNGO Head Blames US for Anti-Israel Bias at UN Human Rights Council” van 19 februari 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “HRW geeft VS de schuld van anti-Israëlische vooringenomenheid bij de VN-Mensenrechtenraad

  1. Al deze mensenrechten organisatie hebben écht wel bewezen totale mislukkingen & absoluut overbodig te zijn en het woord ‘mensenrechten’ beter uit uit hun logo schrappen.

    Het zijn gewoon obsesieve anti Israel groepen die mens & recht laten stikken voor de eigen politieke haatagenda.

    Maar ik heb het gevoel dat met Biden in het WH zij nog wel eens hun zin kunnen krijgen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.