PA-verkiezingen: Meeste Palestijnen zullen stemmen voor elke lijst die oorlog belooft, geen vrede, met Israël

De laatste Palestijnse parlementsverkiezingen, gehouden op 25 januari 2006, resulteerden in een overwinning voor Hamas, de islamistische beweging die de Gazastrook controleert. De volgende parlementsverkiezingen staan ​​gepland op 15 mei 2021, hoewel het parlement, bekend als de Palestijnse Wetgevende Raad (PLC), is gekozen voor een termijn van vier jaar.

De overwinning van Hamas in 2006 leidde tot een bitter geschil met de Fatah-factie van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit, waardoor de PLC werd lamgelegd en twee afzonderlijke ministaten voor de Palestijnen werden gecreëerd – een op de Westelijke Jordaanoever en een andere in de Gazastrook.

Hamas’ “Blok voor Verandering en Hervorming”
Hamas won de stemming in 2006 vooral omdat haar kandidaten deel uitmaakten van een lijst met de naam Blok voor Verandering en Hervorming. De slogan van de lijst was: “Islam is de oplossing; De ene hand bouwt, de andere verzet zich.”

De Hamas-lijst beloofde in haar verkiezingsprogramma alle vormen van corruptie te bestrijden en “de islamitische wet [de sharia] de belangrijkste bron van wetgeving in Palestina te maken”. De Hamas-lijst beloofde bovendien “alle methoden te gebruiken, inclusief gewapend verzet” tegen Israël.

Door deze beloften won Hamas 74 van de 132 zetels van de PLC. Zijn rivalen in Fatah kregen 45 zetels. De uitslag van de verkiezingen van 2006 toonde aan dat een meerderheid van de Palestijnen de oproep van Hamas om de corruptie in de Palestijnse Autoriteit te beëindigen, de islamitische wet op te leggen en, belangrijker nog, de gewapende strijd tegen Israël – volledig steunde.

Hamas rechtvaardigde zijn besluit om deel te nemen aan die verkiezingen door te stellen dat dit in de context was van het “alomvattende programma van de islamitische groep om Palestina te bevrijden”. De winnende boodschap die Hamas destijds naar de Palestijnen stuurde was:

Onze deelname aan de verkiezingen betekent niet dat we de Oslo-akkoorden en het bestaansrecht van Israël erkennen. Dit is slechts één stap in de richting van het bereiken van ons doel om heel Palestina te bevrijden, van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee.

Hamas erkent het bestaansrecht van Israël niet. Het boycotte de eerste parlementsverkiezingen in 1996 onder het voorwendsel dat de stemming plaatsvond onder de paraplu van de Oslo-akkoorden, die drie jaar eerder tussen de PLO en Israël waren ondertekend.

Hamas blijft tegen de Oslo-akkoorden omdat het niet gelooft in enig vredesproces met Israël. Hoe kan Hamas tenslotte een vredesproces accepteren als zijn handvest openlijk oproept tot de vernietiging van Israël?

Abbas’ al-Fatah factie
Het politieke programma van rivaal al-Fatah (factie van Mahmoud Abbas) beloofde ook om “alle vormen van corruptie en machtsmisbruik volledig te beëindigen”. Fatah beloofde echter niet een “gewapend verzet” tegen Israël te lanceren of de islamitische wet op te leggen “als belangrijkste bron van wetgeving in Palestina.”

Palestijnen kochten Fatah’s toespraak over het beëindigen van corruptie niet: ze zagen hoe de leiders van Fatah zichzelf hadden verrijkt na de oprichting van de Palestijnse Autoriteit in 1994, dankzij honderden miljoenen dollars die aan hen werden uitgegeven zonder een greintje verantwoording van de VS, de Europese Unie en andere westerse donoren.

Hoewel Fatah in zijn verkiezingsprogramma harde anti-Israël retoriek gebruikte, gaven veel Palestijnen toch de voorkeur aan Hamas. De reden dat Fatah, in tegenstelling tot Hamas, niet sprak over de “bevrijding van heel Palestina” of beloofde een gewapende strijd tegen Israël te beginnen, is omdat haar leiders bang waren dat de VS en de EU de financiële hulp aan de Palestijnen zouden stopzetten.

Het enige wat Fatah destijds zei, was dat de Palestijnen “het recht hadden om zich te verzetten tegen de bezetting in overeenstemming met internationale verdragen”. Nogmaals, vaag gepraat over anti-Israëlisch ‘verzet’ was niet voldoende om een ​​meerderheid van de Palestijnen te overtuigen om op Fatah te stemmen. Als Fatah specifiek ‘gewapend verzet’ had genoemd in haar verkiezingsprogramma, zou het de steun van meer kiezers hebben weten te trekken.

Plaatje hierboven: Ramallah, 21 september 2012. Financiële crisis in de Palestijnse Autoriteit. Premier Salam Fayyad (links) tegen president Mahmoud Abbas (rechts), wijzend met zijn vinger naar Gaza: “De helft van ons jaarbudget gaat naar Hamas en niemand weet wat met al dat geld gebeurt.”

De Derde Weg
Een andere lijst die de verkiezingen van 2006 betwistte, heette Derde Weg. De lijst werd aangevoerd door Salam Fayyad, die gepromoveerd is in economie aan de Universiteit van Texas in Austin. Onder meer Dr. Hanan Ashrawi stond op de lijst. De lijst van Fayyad won slechts 2,41% van de stemmen bij de PLC-verkiezingen van 2006. Fayyad was van 2007 tot 2013 premier van de Palestijnse Autoriteit.

Waarom leverde de Derde Weg weinig succes op? In tegenstelling tot de meeste kandidaten op de Fatah- en Hamas-lijsten was Fayyad niet betrokken bij anti-Israëlische terreuractiviteiten; Hij heeft voornamelijk nooit een dag in een Israëlische gevangenis doorgebracht. Wat veel Palestijnen betreft, is het belangrijker als men afstudeert aan een Israëlische gevangenis dan aan de Universiteit van Texas in Austin.

Het verkiezingsprogramma van Fayyad was gericht op de noodzaak om “een einde te maken aan veiligheidsanarchie en de chaos van wapens, sterke en professionele veiligheidstroepen op te bouwen en een hervormingsplan uit te voeren” in PA-instellingen. Met andere woorden, Fayyad beloofde de gewapende bendes en milities die door de Palestijnse straten zwerven te ontmantelen en ervoor te zorgen dat de Palestijnse veiligheidstroepen in overeenstemming met de wet opereren.

Blijkbaar waren deze beloften niet aantrekkelijk voor de overgrote meerderheid van de Palestijnen. Palestijnen die niet voor Fayyads Derde Weg-lijst stemden, zeiden in feite dat ze tegen de ontwapening van de gewapende groepen Fatah en Hamas zijn. Als Fayyad ervoor kiest om bij de parlementsverkiezingen van 22 mei met dezelfde boodschap deel te nemen, is het onwaarschijnlijk dat hij veel meer stemmen zal krijgen dan in 2006.

Het is inderdaad heel goed mogelijk dat hij minder stemmen zal krijgen dan toen. Elke Palestijn, zoals Fayyad, die meedoet aan de verkiezingen op een platform dat praat over vrede en coëxistentie met Israël, zal verliezen. Hoe kan een kandidaat die rent op een ticket dat normalisatie en vrede met Israël bevordert, winnen in een tijd waarin Palestijnen dagelijks worden geradicaliseerd tegen Israël (door hun leiders)?

Hoe kan een kandidaat die geen tijd in de Israëlische gevangenis heeft doorgebracht winnen in een tijd waarin Palestijnse veiligheidsgevangenen door Palestijnse leiders worden verheerlijkt als ‘helden’? Kan een kandidaat in het centrum van Ramallah, de de facto hoofdstad van de Palestijnen, staan ​​en praten over het bevorderen van vrede en normalisatie met Israël? Elke kandidaat die dat deed, zou geluk hebben als hij of zij niet als verrader werd beschuldigd – of erger.

Stop Haatonderwijs!
De enige manier om uit deze beerput te klimmen, is door middel van onderwijs. Echt onderwijs begint thuis, niet per se in de klas. Echt onderwijs begint met wat ouders met hun kinderen communiceren. Echt onderwijs begint bij wat een kind ziet en hoort in zijn of haar thuisomgeving. Echt onderwijs begint met wat leiders en de media de kinderen vertellen.

De dagelijkse anti-Israëlische opruiing in de media, moskeeën en retoriek van Palestijnse leiders verklaart waarom er in het Palestijnse politieke discours geen plaats is voor mensen als Fayyad. Palestijnse leiders moeten hun volk vertellen dat Israël het bestaansrecht heeft. Ze moeten hun volk vertellen dat vrede en normalisatie niet alleen goed is voor Israël, maar ook voor de Palestijnen.

Ze moeten hun volk vertellen dat samenwerking met Israël beter is dan boycots. Israël de ‘Zionistische Entiteit’ of de ‘Staat van Bezetting’ noemen, dient alleen om Israël verder te delegitimeren en Joden te demoniseren. Oproepen tot alle vormen van verzet tegen Israël maakt het voor voorstanders van vrede en geweldloosheid onmogelijk om Palestijnse verkiezingen te winnen.

Proclamaties van Fatah en Hamas die oproepen tot vervolging van Israëli’s voor ‘oorlogsmisdaden’ betekenen dat de meeste Palestijnen zullen stemmen voor elke lijst die oorlog belooft, geen vrede, met Israël. De enige kandidaten die waarschijnlijk een verkiezing zullen winnen, zijn degenen die aanzetten tot geweld tegen Israël.

Onder de huidige omstandigheden, waarin anti-Israël sentimenten extreem hoog zijn, vraagt ​​men zich af of het een goed idee is om door te gaan met het plan om nieuwe verkiezingen te houden. Ze zullen het radicale kamp onder Palestijnen alleen maar verder versterken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: What Real Education Means” van 16 februari 2021 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “PA-verkiezingen: Meeste Palestijnen zullen stemmen voor elke lijst die oorlog belooft, geen vrede, met Israël

  1. Prima…….dan is er eindelijk duidelijkheid.

    Zelfs Europa kan dan niet meer om de waarheid heen en ons aan de kop blijven zeuren met haar ‘gerechte vrede door een 2-staten oplossing’.

    Niet alles wat slecht lijkt is slecht…….en omgekeerd!

    Een fanatieke anti Israel regering in ‘palestina’ op oorlogspad tegen Israel is zo een voorbeeld.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.