Geheime verkiezingen binnen Hamas verhullen interne machtsstrijd in Gaza

Plaatje hierboven: Huidig leider van Hamas en Gaza, Ismail Haniyeh (rechts), en voormalig leider Khaled Mashaal (links) zijn beiden kandidaat voor om Gaza te leiden. De twee Palestijnse miljonairs hebben er alvast zin in.

Hamas houdt vrijdag de eerste fase van geheime interne verkiezingen voor de organisatie, waarin het nieuwe leiderschap wordt gekozen.

Verkiezingen voor het Hamas-leiderschap zullen plaatsvinden in drie gebieden: Gaza, gebieden van de Palestijnse Autoriteit (PA) en andere Arabische landen. De verkiezingen vinden plaats in de eerste fase in Gaza, dat onder controle staat van Hamas, en in de tweede fase in het buitenland.

Bronnen in Hamas merkten op dat de verkiezingen in PA-gebieden zullen verlopen volgens een complexe procedure in het licht van de speciale veiligheidsvoorwaarden en de aanwezigheid van de Israëlische veiligheidstroepen die tegen Hamas opereren. De aankondiging van de nieuwe Hamas-leider vindt eind maart plaats.

De huidige leider, Ismail Haniyeh, en voormalig leider Khaled Mashaal zijn beiden kandidaat voor de positie. Volgens wijdverspreide informatie is het niet gegarandeerd dat Haniyeh voor een tweede termijn op zijn post blijft in het licht van de Turks-Qatari-steun voor de terugkeer van voormalig chef Khaled Mashaal, die volgens procedurele regels opnieuw president kan worden.

Hamas, dat dit jaar zijn 34-jarig jubileum viert, is op zoek naar nieuw leiderschap om de partij de komende vier jaar te leiden, maar er komen interne geschillen aan de oppervlakte die de trend van geheimhouding en traditionalisme binnen de beweging tegengaan.

Het Politiek Bureau bestaat uit 15 leden, gelijkmatig verdeeld over Gaza, de Westelijke Jordaanoever en de diaspora. Ze worden gekozen door de Shoura, de hoogste regelgevende autoriteit van Hamas, die een anoniem aantal leden hanteert.

De laatste interne verkiezingen werden gehouden in 2017 en toen werd Ismail Haniyeh hoofd van het Politiek Bureau – de eerste keer dat een in Gaza gevestigde leider werd verkozen tot een leidinggevende functie.

Plaatje hierboven: Gaza, 20 januari 2021. Terwijl het corrupte leiderschap van Hamas en Co in de Strook zich wentelt in miljarden dollars, goud, diamanten en juwelen, moet deze Palestijnse vrouw in Khan Younis (zuidelijk Gaza) zich behelpen om haar krot recht te houden in een aankomende storm [beeldbron: TOI]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Hamas to hold leadership elections” van 19 februari 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hazem Balousha “‘Secretive’ Hamas elections spark internal party row” van 29 januari 2021 op de site van Arab News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.