Extremisten gebruiken steeds meer antisemitische retoriek om hun politieke agenda’s te promoten

Antisemitisme wordt steeds meer een politiek voorkeurswapen voor extremistische bewegingen en politici in Europa, met mogelijk gevaarlijke gevolgen voor Joodse gemeenschappen op het continent, zo stelde een nieuw rapport van de Anti-Defamation League (ADL) donderdag.

Het rapport – “Choosing Antisemitism: Instrumentalization and Tolerance of Antisemitism in Contemporary European Politics” – onderzocht hoe antisemitisme de afgelopen jaren een doorslaggevende factor is geworden in de politiek van verschillende Europese landen.

Dit omvatte het gebruik van vaak openlijke antisemitische retoriek om bepaalde groepen kiezers te betrekken, of de verspreiding van revisionistische versies van de Tweede Wereldoorlog die lokale collaboratie met de nazi’s minimaliseren en de agenda’s van nationalistische leiders promoten.

In Duitsland had de extreemrechtse Alternative for Germany (AfD) -partij, die 94 zetels in het parlement van het land bezet, “de Holocaust gebagatelliseerd als onderdeel van hun oproep tot ‘Holocaust-vermoeidheid’ onder Duitse kiezers,” aldus het rapport.

In Hongarije heeft “sinds de komst van meer dan een miljoen immigranten die het conflict in het Midden-Oosten ontvluchtten in 2015, premier Viktor Orban de Amerikaans-joodse financier George Soros herhaaldelijk beschuldigd van het bevorderen van de vestiging van deze migranten in Hongarije. Soros wordt vaak gebruikt als een eeuwige boeman door de regerende nationalistische Fidesz-partij van Hongarije in retoriek die soms antisemitische hondenfluitjes had,” merkte de ADL op.

Ondertussen gebruikten politieke campagnes in Polen openlijke antisemitische retoriek tijdens verkiezingen om stemmen te winnen, en in Oekraïne verheerlijkten nationalistische groeperingen “strijders uit de Tweede Wereldoorlog om nationalistische verhalen te promoten, terwijl ze hun betrokkenheid bij de Holocaust bagatelliseerden.”

Het rapport onderzocht bovendien hoe de Russische president Vladimir Poetin meldingen van antisemitisme in Oekraïne manipuleerde als onderdeel van een bredere campagne om Moskou’s annexatie van de Krim-regio te rechtvaardigen. Het ADL-rapport leest:

De Russische regering onder leiding van president Vladimir Poetin heeft een desinformatiecampagne tegen Oekraïne gevoerd, waaronder verzonnen, ongegronde of overdreven beschuldigingen van antisemitisme’, aldus Ruslands karakterisering van Oekraïne als een fascistische, xenofobe en antisemitische staat was in schril contrast met de realiteit.

Het ADL-rapport analyseerde ook hoe antisemitisme binnen de oppositiepartij Labour in het VK onder haar voormalige leider, Jeremy Corbyn, werd getolereerd en toegegeven om de uiterst linkse partij te sussen:

De Labour-partij van Jeremy Corbyn is het duidelijkste voorbeeld van hoe antisemitische retoriek rond Israël en het zionisme en andere vormen van antisemitisme jarenlang werden getolereerd binnen een grote politieke partij om plaats te bieden aan een radicale vleugel van die partij.

In een verklaring bij het rapport zei de CEO van ADL, Jonathan Greenblatt, dat antisemitisme werd gehanteerd als een politieke knuppel om tegenstanders aan te vallen, anderen de schuld te geven of gewoon de publieke woede op te wekken. Greenblatt zei:

Hoewel de tactieken sterk verschillen van land tot land, voorspellen ze niet veel goeds voor de Joden in Europa. Politiek antisemitisme, zelfs als het niet rechtstreeks op Joden is gericht, kan ertoe leiden dat Joodse gemeenschappen zich onveilig en vervreemd voelen, en ertoe leiden dat sommige Joden zich afvragen of ze een toekomst in die landen hebben.


Bronnen:

♦ naar een artikelEuropean Extremists Increasingly ‘Choosing’ Antisemitism to Further Their Causes, ADL Report Warns” van 18 februari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelChoosing Antisemitism: Instrumentalization and Tolerance of Antisemitism in Contemporary European Politics” van februari 2021 op de site van The Anti-Defamation League (ADL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.