In Groot-Brittannië leiden Joden de strijd tegen de onderdrukking van de Oeigoerse moslims in China

Plaatje hierboven: Een joodse man die zichzelf identificeerde als Andrew protesteert tegen de onderdrukking van de Chinese Oeigoeren buiten de Chinese ambassade in Londen, 5 januari 2020 [beeldbron: David Cliff/NurPhoto via Getty Images]

Als leider van de belangrijkste mensenrechtenorganisatie van het Britse Jodendom hoort Mia Hasenson-Gross regelmatig persoonlijke verhalen over verlies, verdriet en hulpeloosheid.

Maar weinig ontmoetingen hebben Hasenson-Gross zo diep getroffen als de ontmoeting die ze in 2019 had met Rahima Mahmut, een Britse activist voor de rechten van Oeigoeren, een moslimminderheid die het doelwit is van wat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en veel voorstanders zeggen een poging is tot genocide door de Chinese regering.

Mahmut vertelde dat ze al meer dan vier jaar niet heeft gesproken met de familie die ze in 1997 achterliet na een eerdere harde aanpak van de regering tegen Oeigoeren, het Ghulja-bloedbad genoemd, waarbij tientallen werden gedood. Mahmut weet niet of haar broers en zussen dood of levend zijn, zei ze tegen Hasenson-Gross.

“Ik merkte dat ik terug moest denken aan mijn eigen grootvader, Saul Gun, die in de jaren twintig zijn familie in Roemenië verliet en kort daarna nooit echt wist wat er precies met hen was gebeurd tijdens de Holocaust,” vertelde Hasenson-Gross aan de Jewish Telegraphic Agency.

Ze was de directeur van de liefdadigheidsinstelling Rene Cassin in Londen en besloot dat ze het nieuws moest verspreiden over wat er met de Oeigoeren gebeurde. De inspanningen van Hasenson-Gross droegen bij aan een ongebruikelijke mobilisatie die Britse Joden – inclusief hun opperrabbijn, die zich meestal afzijdig houdt van politieke kwesties waarbij Joden of Israël niet rechtstreeks betrokken zijn – tot enkele van de meest uitgesproken voorstanders van de Chinese moslimminderheid heeft gemaakt.

“Nadenkend over de diepe pijn van de Joodse vervolging door de eeuwen heen, voel ik me gedwongen om mijn mening te geven”, schreef opperrabbijn Ephraim Mirvis in een opiniestuk van 15 december in The Guardian met de titel “Als opperrabbijn kan ik niet langer zwijgen over de benarde situatie van de Oeigoeren.”

Voor het Britse Jodendom is de inspanning vergelijkbaar met de strijd van Amerikaanse Joden 15 jaar geleden tegen de genocide in Darfur: een situatie die zo resoneert met het historische trauma van de Joden dat hele gemeenschappen meedoen. Ongewoon is de druk om de aandacht te vestigen op de kwestie van de Oeigoeren, niet alleen liberale joden die vaak betrokken zijn bij kwesties van sociale rechtvaardigheid, maar ook orthodoxe joden.

“Mensen in de achterban van de gemeenschap praten over deze kwestie”, zegt Herschel Gluck, een prominente orthodoxe rabbijn die relaties met Britse moslims heeft onderhouden. “Dit is iets dat heel diep gevoeld wordt door de gemeenschap. Ze zijn van mening dat als ‘Nooit meer’ een term is die moet worden gebruikt, dit zeker een van de situaties is waarin het van toepassing is.”

Een van de eerste Britse joden die zich openlijk bij de Oeigoeren heeft aangesloten, is een orthodoxe jood genaamd Andrew, die sinds 2019, meestal in zijn eentje, protesteert buiten de Chinese ambassade in Londen plaatje bovenaan). Minstens twee keer per week, onder alle weersomstandigheden, neemt hij zijn positie in met een bordje met de tekst ‘3 miljoen moslims in Chinese concentratiekampen’.

“Als Jood, wetende wat er 80 jaar geleden met de Joden gebeurde, deed de wereld niets voor ons. Ik begrijp niet hoe ik stil kan zitten en niets kan doen” vertelde Andrew in 2019 aan The Jewish News of London.


Bronnen:

♦ naar een artikel (ingekort) van Cnaan Liphshiz “In Britain, Jews are leading the fight against the oppression of China’s Uighur Muslims” van 18 februari 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogNikki Haley tegen VN: ‘Jullie beschuldigen weer Israël maar zwijgen over 1 miljoen Oeigoeren in Chinese kampen!’” van 19 juli 2020 en een artikelChina houdt een miljoen Oeigoeren vast in kampen terwijl de wereld alleen naar Israël kijkt” van 25 september 2020 en een artikelVS: VN mensenrechtenraad heeft disproportionele focus op Israël” van 9 februari 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.