Neo-nazistische Lukov Mars voor tweede jaar op rij verboden in Sofia, Bulgarije

Plaatje hierboven: Neo-nazi’s van de Bulgaarse Nationale Unie (BNU-ND), geleid door Boyan Rasate, gekleed in paramilitaire uniformen, nemen deel aan de jaarlijkse Lukov Mars in Sofia [beeldbron: Reuters/Pierre Marsaut]

De autoriteiten in Bulgarije hebben lof gekregen van Joodse groepen omdat ze voor het tweede jaar op rij een pro-fascistische mars in de hoofdstad Sofia hebben verboden.

De Lukov Mars werd voor het eerst gehouden in Sofia in 2003 en tot aan 2019 die jaarlijks neonazi’s aantrok van elders in Europa naar Sofia om eer te betuigen aan generaal Hristo Lukov. Hij leidde in de jaren dertig de fascistische Unie van Bulgaarse Nationale Legioenen tot hij op 13 februari 1943 werd geliquideerd door het Bulgaarse verzet.

Met succes verboden in 2020, was op 13 februari 2021 de Lukov March opnieuw het onderwerp van een verbodsbevel door de burgemeester van Sofia, Yordanka Fandukova. De politie verhinderde dat een grootschalige processie doorging, hoewel er tijdens de mars van afgelopen zaterdag kransen werden gelegd buiten het huis van Lukov in het centrum van Sofia, meldde de Sofia Globe.

Shalom, het gemeentelijk orgaan dat de Joodse gemeenschap van Bulgarije vertegenwoordigt, sprak zijn dank uit voor het dwarsbomen van de Lukov-mars aan Fandukova, de nationale coördinator tegen antisemitisme Georg Georgiev, en andere functionarissen.

In een verklaring zei Shalom:

De Bulgaarse staat heeft eens te meer laten zien dat het een consistent en categorisch beleid voert tegen onverdraagzaamheid en haatzaaiende uitlatingen, en in het bijzonder tegen de manifestatie van antisemitisme, xenofobie, haat en onverdraagzaamheid in de vorm van een mars door de straten van Sofia. We willen u nogmaals hartelijk bedanken voor het nemen van concrete stappen om de dreiging van extreemrechts nationalisme te verminderen.

De waardering voor het optreden van de autoriteiten werd ook uitgesproken door het World Jewish Congress (WJC) en de ambassades in Bulgarije van Israël, de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Joden van Bulgarije
De geschiedenis van de joden in Bulgarije gaat bijna 2000 jaar terug. Joden zijn sinds de 2e eeuw na Christus onafgebroken aanwezig in historische Bulgaarse landen en hebben vaak een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Bulgarije.

Na de oorlog vertrok het grootste deel van de Joodse bevolking naar Israël, waardoor er vandaag slechts ongeveer duizend Joden in Bulgarije wonen (1.162 volgens de volkstelling van 2011). Volgens statistieken van de Israëlische regering emigreerden tussen 1948 en 2006 43.961 mensen uit Bulgarije naar Israël.

Daarmee vormen Bulgaarse Joden de vierde grootste groep in Israël afkomstig uit een Europees land, na de Sovjet-Unie, Roemenië en Polen. De verschillende migraties buiten Bulgarije hebben nakomelingen van Bulgaarse joden voortgebracht, voornamelijk in Israël, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Australië en enkele West-Europese en Latijns-Amerikaanse landen.

Plaatje hierboven en onder: De Centrale Synagoge in Sofia is een van de grootste Sefardische synagogen in Europa en de derde grootste synagoge in Europa. De synagoge in Moorse stijl werd officieel geopend op 9 september 1909 in aanwezigheid van tsaar Ferdinand I van Bulgarije [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikelBulgarian Authorities Lauded for Banning Neo-Fascist March for Second Year Running” van 16 februari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelNeo-Nazi Lukov march thwarted” van 16 februari 2021 op de site van The European Jewish Congress (EJC)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.