President Joe Biden telefoneert uiteindelijk dan toch met premier Netanyahu

De Amerikaanse president Joe Biden sprak woensdag eindelijk met de Israëlische premier Binyamin Netanyahu, bijna een maand nadat Biden aantrad. Na afloop van het gesprek gaf het Witte Huis een verklaring vrij.

Volgens de verklaring bevestigde Biden tijdens het gesprek zijn persoonlijke geschiedenis van standvastige toewijding aan de veiligheid van Israël en gaf hij zijn voornemen over om alle aspecten van het partnerschap tussen de VS en Israël te versterken, inclusief onze sterke defensiesamenwerking:

Samen bespraken de leiders het belang van voortdurend nauw overleg over regionale veiligheidskwesties, waaronder Iran’, voegde de verklaring toe. De president benadrukte de Amerikaanse steun voor de recente normalisatie van de betrekkingen tussen Israël en landen in de Arabische en moslimwereld. Hij onderstreepte het belang van het werken aan vrede in de hele regio, ook tussen Israëli’s en Palestijnen. Samen bevestigden ze hun gedeelde interesse in voortdurende strategische samenwerking om de vele uitdagingen waarmee de regio wordt geconfronteerd het hoofd te bieden.

Biden tweette later over de oproep en schreef:

Ik sprak vandaag met premier Netanyahu en bevestigde de onwrikbare toewijding van de Verenigde Staten aan de veiligheid van onze bondgenoot Israël. Onze teams zijn voortdurend in contact om de strategische samenwerking tussen de VS en Israël op het gebied van alle regionale veiligheidskwesties, inclusief Iran, te versterken.

Het kabinet van de premier zei eerder op woensdag dat “het gesprek erg vriendelijk en warm was en ongeveer een uur duurde. De twee leiders merkten de langdurige persoonlijke band tussen hen op en zeiden dat ze zouden samenwerken om de sterke alliantie tussen Israël en de Verenigde Staten verder te versterken.”

Biden en Netanyahu bespraken de voortzetting van de recente vredesakkoorden, de Iraanse dreiging en de uitdagingen van de regio en kwamen overeen om aanvullende gesprekken te voeren. ‘”De president feliciteerde de premier met zijn leiderschap in de strijd tegen het coronavirus en de twee wisselden van gedachten over de aanpak van de pandemie”, voegde het kabinet van de premier toe.


Bronnen:

♦ naar een artikelBiden finally calls Netanyahu” van 17 februari 2021 en een artikel van Elad Benari “Biden affirms ‘steadfast commitment to Israel’s security’ in call with Netanyahu” van 18 februari 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelReadout of President Joseph R. Biden, Jr. Call with Prime Minister Benjamin Netanyahu of Israel” van 17 februari 2021 op de site van The White House

Een gedachte over “President Joe Biden telefoneert uiteindelijk dan toch met premier Netanyahu

  1. Mooie woorden, warme gesprekken en toen hieven ze het glas, deden een plas en bleef alles zoals het was……..’eigen interessen eerst!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.