Israël houdt 3-daagse militaire oefening aan grens met Libanon om dreiging van Hezbollah te temperen

De afgelopen dagen is de Israëlische luchtmacht betrokken geweest bij een enorme verrassingsoefening die een grootschalige oorlog met Hezbollah simuleert, in wat een vooraanstaande Israëlische expert uitlegde als ‘tegen Nasrallah dat hij niet op een kleine oorlog kan wedden’.

De Israëlische nieuwssite Walla meldde dat de oefening Vered Hagalil (‘Roos van Galilea’) zondagochtend begon en dinsdag eindigde na 60 uur operaties.

Het scenario simuleerde een oorlog die begon met een IAF-vliegtuig dat werd geraakt door luchtafweergeschut boven Libanon, gevolgd door aanvallen op terroristische doelen en vervolgens een volledige oorlog tegen Hezbollah.

Het omvatte de mobilisatie van honderden reservisten en aanvallen op duizenden doelen. Een van de belangrijkste doelstellingen van het scenario was om alle bedreigingen voor IAF-vliegtuigen, met name Russische en Iraanse grond-luchtraketten, te vernietigen en zo luchtsuperioriteit boven Libanon te bereiken.

Anoniem sprak een hoge IAF-officier dat de luchtmacht ook simuleerde dat Israël zichzelf beschermde tegen Hezbollah-raketten die gericht waren op luchtbases en bevolkingscentra. In totaal, zei hij, werden meer dan 3.000 doelen per dag geraakt. Ter vergelijking: tijdens de Tweede Libanonoorlog van 2006 raakte de IAF gemiddeld slechts 100 doelen per dag.

De ervaren Israëlische analist Ehud Yaari beschreef de oefening als een waarschuwing voor Hezbollah en zijn leider Hassan Nasrallah. Aan The Algemeiner vertelde hij:

De IDF laat zien hoe een massale eerste aanval in één dag het rakettenarsenaal van Hezbollah in heel Libanon kan beïnvloeden. Een aanval van deze omvang zal ongetwijfeld ernstige verwoestingen veroorzaken, met ernstige schade aan de civiele infrastructuur, en veel mensen die de raketten hosten in gevaar brengen. Israël vertelt Nasrallah dat hij niet op een kleine oorlog kan wedden.

Een recente jaarlijkse dreigingsevaluatie van de IDF voorspelde dat Hezbollah zich zou kunnen bezighouden met beperkte escalaties aan de noordgrens van Israël, deels om wraak te nemen op een van zijn leden die in Syrië is gedood door een schijnbare Israëlische luchtaanval. De IAF-officier vertelde Walla dinsdag ook dat …

… de simulatie-oefening omvat aanvallen op de civiele infrastructuur, burgerdoelen, maar ze worden door Hezbollah in zijn voordeel gebruikt. … Libanon is de infrastructuur van Hezbollah om Israël aan te vallen; uiteindelijk is Hezbollah de vijand.

Hij zei ook dat het oorlogsscenario van de IDF de mogelijkheid omvat van een oorlog die zich uitstrekt tot in Syrië, evenals mogelijke doelen zo ver weg als Irak, waar Iran verschillende milities controleert die mogelijk proberen Israël met raketten te richten.

Na het einde van de militaire oefening van de IDF, reageerde Hezbollah-leider Hassan Nasrallah op dinsdagavond in een toespraak waarin hij Israëli’s bedreigde. De secretaris-generaal van Hezbollah verklaarde:

We zijn niet geïnteresseerd in een confrontatie of oorlog, maar als ons oorlog wordt opgelegd, zullen we vechten. Na alle recente dreigementen van Israël kan niemand zeggen dat de zaken niet zullen ontaarden in oorlog. Het Israëlische thuisfront zal dingen zien die het sinds de oprichting van Israël niet heeft gezien.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Israeli Air Force Holds Massive Surprise Exercise Simulating War With Hezbollah, Hitting 3,000 Targets in a Day” van 16 februari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelIAF begins surprise excercise, increasing its presence in northern Israel” en een artikel van Ben Ariel “Hezbollah leader threatens Israel” en een artikel van Elad Benari “Iran informs IAEA it will end snap nuclear inspections” van 17 februari 2021 en een artikelZarif urges US to take ‘new approach’” van 11 februari 2021 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.