Palestijnse Autoriteit wint langzaam maar zeker de controle over Judea & Samaria

Plaatje hierboven: Het idyllische Karnei Shomron op 20 november 2009. Deze Israëlische ‘nederzetting’ werd in 1977 gesticht in het westen van Samaria en telde in 2019 ca. 8.135 inwoners [beeldbron: Gili Yaari/Flash90 via TOI]

Het tien jaar durende plan van de Palestijnse Autoriteit om de controle over Area C op de Westelijke Jordaanoever over te nemen, wordt met succes uitgevoerd. Dit is een historische game-wisselaar in het 100 jaar oude conflict dat een onmiddellijke en massale Israëlische reactie vereist.

Al te vaak wordt de Palestijnse Autoriteit afgedaan als een mislukte entiteit. Dit is wensdenken. Integendeel: de PA wint een van de belangrijkste veldslagen die ze ooit tegen Israël heeft gevoerd. Het is dezelfde strijd die de zionistische beweging en later de staat Israël met succes voerden: die van strategische nederzetting. Dit betekent het creëren van landelijke en stedelijke infrastructuur om de controle over het grondgebied te consolideren dat nodig is om een ​​staat te creëren.

Israëlische Homa v’Migdal (toren en palissade) beweging, de Onafhankelijkheidsoorlog, de heldenmoed en duurzaamheid van de kibboetsim aan het Syrische front vóór de Zesdaagse Oorlog, Kiryat Shmona en de kibboets in de Hula in de jaren tachtig, en Sderot en de kibboetsim rond Gaza in de afgelopen twee decennia zijn een levend getuigenis van het historische belang van ‘strategische nederzetting’, een term die voor het eerst werd bedacht door de zionistische beweging in 1942.

Helaas is deze zionistische strategie nu met succes aangenomen door de PA, vooral in de strijd om de controle over het grootste deel van het land op de Westelijke Jordaanoever, Area C genaamd. Volgens de Oslo-akkoorden zou Area C onder exclusieve Israëlische jurisdictie blijven tot de het bereiken van een definitieve afwikkeling.

Volgens een zeer gedetailleerd rapport van Regavim, een organisatie die illegale aantasting van staatsgrond (evenals privé-eigendom) documenteert, heeft de PA in het afgelopen decennium de strijd om controle over Area C gewonnen. De ruimte in Area C werd bevolkt door Joden (47.000 dunams vergeleken met 46.000 voor de Palestijnen).

Tegen 2019, na een niet-aflatende druk van 10 jaar op nederzettingen onder leiding van de PA, is het grootste deel van de bebouwde ruimte Palestijns (79.000 dunams vergeleken met 57.000 bewoond door Joden). Zo’n prestatie wedijvert zelfs met de meest succesvolle nederzettingsprojecten van het Joods Agentschap tijdens het mandaat. Inderdaad, het kan ze zelfs overtreffen.

Belangrijker dan het aantal woningen dat werd gebouwd, zijn de kwalitatieve afmetingen van de bebouwing. De clusters zijn gemaakt als onderdeel van een strategisch plan dat in 2009 was bedacht door de toenmalige premier Salam Fayyad, een voormalig senior econoom bij de Wereldbank, om de staat Palestina van de grond af op te bouwen in plaats van deze over te laten aan diplomatie.

Klinkt bekend? Het zou moeten. Dit was de repliek van David Ben-Gurion en zijn Mapai-trouw aan zowel Chaim Weizmann als Ze’ev Jabotinsky, die meer vertrouwen stelden in diplomatie om de Joodse Staat te creëren. De strategie van Labour werd in de volksmond “nog een dunam (een kwart van een hectare), nog een geit” genoemd. Gelukkig won die strategie de dag in 1936 en duurde ze tot en met de oprichting van de Joodse staat.

Achter de niet-aflatende Palestijnse strategische nederzettingen-drive gaat een groot aantal instellingen binnen de PA, die een budget van $ 4,7 miljard beheersen. Die instellingen omvatten het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Palestijnse Ministerie van Planning en Administratieve Ontwikkeling, het Ministerie van Landbouw, een commissie binnen het Ministerie van Binnenlandse Zaken die verantwoordelijk is voor de registratie van land- en waterrechten, het Ministerie van Lokaal Bestuur en de “Kolonisatie en Wall Resistance Commission”, die wordt geleid door een ambtenaar met ministeriële status. Deze ministeries coördineren uitvoerig op het gebied van planning en uitvoering.

Een in 2016 gepubliceerd rapport van 160 pagina’s illustreert de planningscapaciteit van de PA. Er zijn honderdtien lokale schetsplannen opgesteld voor 119 Palestijnse gemeenschappen – de meeste in Area C.

Achter de succesvolle strategische nederzetting van de PA staat een reeks EU- en VN-instellingen die zowel het project financieren als veel van de planningskennis leveren. Ze doen dit direct of indirect door programma’s en locaties voor capaciteitsopbouw aan te bieden.

Het Palestijnse doel om de controle over Area C te grijpen omvat ook georganiseerd protest en geweld, dat zowel vanaf de grond af als vanaf de hoogste regeringskringen wordt aangestuurd.

De “Colonization and Wall Resistance Commission” is verantwoordelijk voor het coördineren van deze inspanningen. Het wordt geleid door voormalig Fatah Tanzim-lid en voormalig veiligheidsgevangene Walid Assaf. De commissie richt en werkt samen met lokale ‘verzets’-comités, vaak onder leiding van Fatah-leden in samenwerking met de jeugdcomités van de verschillende PLO-facties (voornamelijk Fatah’s Shabiba-beweging) en Fatah-organisaties op districtsniveau.

Ze hebben de taak om de Palestijnse bevolking in omliggende dorpen te organiseren om IDF-troepen te confronteren, het Israëlische burgerbestuur te intimideren terwijl het het gebied probeert te controleren, buitenposten van kolonisten en begrazing door kolonisten lastig te vallen en heuveltoppen, bronnen en archeologische vindplaatsen over te nemen die Joden met elkaar verbinden. naar hun verleden. Het doel is daarom niet alleen om het gebied strategisch te vestigen, maar ook om de Joodse kolonisten te verdrijven.

De factor die het succes van de Palestijnen in deze onderneming het beste verklaart, is dat, hoewel de PA gemobiliseerd, consistent en gefocust is op het bereiken van het doel, de Israëlische regering, het burgerlijk bestuur en de rechterlijke macht de opbouw grotendeels een oogje dichtknijpen.

Er zijn veel redenen waarom Israël deze betreurenswaardige stand van zaken in Area C heeft bereikt. Bovenal heeft de bijna totale bevriezing van de Joodse nederzettingen in de afgelopen twee decennia een vacuüm gecreëerd dat de PA haastig moest opvullen. Noch het ministerie van Justitie, noch de Israëlische rechtbanken doen veel om de Palestijnse wetgeving tegen te gaan die hen in staat stelt om illegaal inbreuk te maken op en controle te krijgen over de staatsgebieden die het grootste deel van Area C vormen. Zelfs wanneer de rechtbanken een dergelijke inbreuk afwijzen, zoals In het geval van Khan al-Ahmar (een illegaal bedoeïenenkamp bij Maaleh Adumim), respecteren de autoriteiten de uitspraak niet.

Deze ontwikkelingen worden veelal bepaald door de politiek, en vooral door de leiding. Het gezegde dat aan Ben-Gurion wordt toegeschreven “dat het niet is wat de heidenen zeggen, maar wat de Joden doen,” klopt in deze context. De recente overwinning van Merav Michaeli in de Labour-partij weerspiegelt de mate waarin Israëlische politici gescheiden zijn van de geest van de oprichters van de partij, die opkwamen voor de Israëlische strategische nederzetting in het hele land van Israël.

Premier Netanyahu groeide niet op in een dergelijke omgeving, maar men hoopt dat zijn sterke strategische gevoel hem ertoe zal brengen te erkennen dat hoe belangrijk de vruchten van diplomatie ook zijn, zoals normalisatie met gematigde Arabische soennitische staten, hun belang verbleekt in vergelijking met de noodzaak om te winnen. gevechten zoals een strategische Palestijnse nederzetting in Area C.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Prof. Hillel Frisch “The PA Is Winning in Area C” van 17 februari 2021 op de site van op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)

Een gedachte over “Palestijnse Autoriteit wint langzaam maar zeker de controle over Judea & Samaria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.