Parijs: Herdenking van Ilan Halimi, ontvoerd, gemarteld en vermoord enkel omdat hij Joods was

Plaatje hierboven: Parijs, 14 februari 2021. 15 jaar geleden werd Ilan Halimi vermoord: “Nooit vergeten, nooit vergeven” [beeldbron: Reuters/Xose Bouzas/Hans Lucas]

Een bescheiden menigte van ongeveer 100 mensen verzamelde zich zondagmiddag in Parijs om de 15e verjaardag te herdenken van de ontvoering, marteling en moord op Ilan Halimi, een jonge Franse jood, door toedoen van een antisemitische criminele bende in 2006.

De emotionele ceremonie vond plaats in de Jardin Ilan Halimi in het 12e arrondissement van de Franse hoofdstad – een openbaar park waar een eenvoudig gedenkteken voor Halimi staat dat hem beschrijft als een ‘slachtoffer van antisemitisme’. Het evenement van zondag begon toen de aanwezigen een minuut stilte in acht namen in zijn herinnering.

De 23-jarige Halimi werd op 20 januari 2006 ontvoerd door een voornamelijk islamitische bende die zichzelf ‘The Barbarians’ noemde. In de handen van de bende gelokt door een jonge vrouw die met hem flirtte in de gsm-winkel waar hij als verkoper werkte, bracht Halimi vervolgens drie weken door in gevangenschap, waarin hij constant werd geslagen en verbrand met sigaretten terwijl hij aan een radiator was vastgebonden.

Gedurende de hele beproeving probeerde de bende 450.000 euro aan losgeld af te persen van Halimi’s familieleden, in de stereotiepe overtuiging dat ze rijk waren omdat – zoals een van de bendeleden later aan de Franse politie uitlegde – “Joden geld hebben“.

“Laten we Ilan Halimi niet vergeten en eren, die werd ontvoerd en doodgemarteld vanwege zijn joodse geloof”, schreef Ibn Ziaten op Twitter. “Een gedachte aan zijn familie en dierbaren. Vergeet nooit”:

Op 13 februari 2006 werd Halimi gedumpt, nauwelijks in leven en met brandwonden op 80 procent van zijn lichaam, nabij een spoorlijn aan de rand van Parijs. Ontdekt door een voorbijganger die een ambulance belde, stierf Halimi op weg naar het ziekenhuis.

Na een schrijnend proces van drie maanden in 2009 werden 27 leden van de bende veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor hun rol in de moord op Halimi. De leider van de Barbaren, Youssef Fofana, werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Sommige van de aanwezigen op de ceremonie op zondag waren jonge kinderen ten tijde van Halimi’s dood en groeiden op in de schaduw van zijn verhaal. “Als joden zijn we opgegroeid met dit verhaal, dat in al onze gezinnen wordt verteld”, vertelde een jonge man genaamd Jordan – die negen jaar oud was toen Halimi stierf – tegen omroep Europa 1. “We denken er vaak aan. De wond is nog steeds niet genezen, ” zei Jordan. Een andere rouwende, Joseph, zei dat Halimi’s ervaring een ‘trauma’ was geweest voor de hele gemeenschap.

“Het geweld van zijn dood, de marteling, de absolute ontmenselijking – het was diep, diep schokkend”, zei Joseph. Anderen die de sombere ceremonie op zondag bijwoonden, wezen op de aanhoudende groei van antisemitisme in Frankrijk sinds Halimi’s dood in 2006.

“Er is een gevoel dat het allemaal voor niets is geweest, dat we niet leren van het verleden”, zei een gefrustreerde Francis Szpiner, een advocaat van de familie van Ilan Halimi, vertelde de website Franceinfo zondag.

De joodse gemeenschapsactivist Albert Herszkowicz vertelde aan Le Parisien:

Ilan Halimi werd vermoord omdat hij Joods was, omdat er vooroordelen zijn tegen Joden. Hij werd daardoor gemarteld en vermoord. Sindsdien zijn er nog meer doden gevallen.

Slachtoffers van antisemitisch geweld in Frankrijk in de jaren sinds de dood van Ilan Halimi zijn onder meer degenen die zijn omgekomen bij terroristische aanslagen op een joodse school in Toulouse in 2012 en een koosjere markt in Parijs in 2015, evenals twee bejaarde vrouwen die in hun eigen huis door antisemitische aanvallers zijn vermoord – Sarah Halimi (geen familie van Ilan) in 2017 en Mireille Knoll in 2018.

Cijfers die eind januari werden vrijgegeven door de SPCJ, de veiligheidsdienst van de Frans-Joodse gemeenschap, toonden aan dat gewelddadige incidenten gericht op Joden in 2020 consistent bleven ondanks de beperkingen op bewegingen en bijeenkomsten opgelegd door de COVID-19 pandemie.

“Het aantal – 44 – bleef vrijwel identiek aan het jaar 2019 – 45 – ondanks de drie en een halve maand opsluiting en de afname van gemeenschapsactiviteiten,” zei de SPCJ in een verklaring bij de gegevens.

De 15e verjaardag van Halimi’s dood werd ook breed herdacht op sociale media. Onder degenen die eer betuigden waren de Franse president Emmanuel Macron en Latifa Ibn Ziaten – een Franse Marokkaanse activist wiens zoon Imad, een soldaat in het Franse leger, in 2012 in Toulouse werd vermoord door de islamistische terrorist Mohammed Merah.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “‘Dehumanizing’ Murder of Ilan Halimi Solemnly Remembered Amid Continued Threat of Antisemitism in France” van 15 februari 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Parijs: Herdenking van Ilan Halimi, ontvoerd, gemarteld en vermoord enkel omdat hij Joods was

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.