Joe Biden wil Netanyahu bewijzen dat er ‘een nieuwe baas in de stad is’

Prof. Eytan Gilboa, een docent aan de Bar Ilan Universiteit en een expert op het gebied van de betrekkingen tussen de VS en Israël, sprak maandag met Arutz Sheva over het feit dat de Amerikaanse president Joe Biden premier Binyamin Netanyahu nog altijd moet bellen sinds zijn aantreden.

Biden “negeert” Netanyahu methodisch, zei Gilboa, eraan toevoegend:

Ik accepteer de uitleg van de woordvoerders van het Witte Huis en het State Department hiervoor niet. Er zijn twee redenen om dit te negeren. Een daarvan is dat Biden wil bewijzen dat er nu een nieuw Witte Huis is en dat er niet de intieme relatie zal zijn die Netanyahu met Trump had en daarom heeft Netanyahu een lage prioriteit.

De professor vervolgde:

De tweede reden heeft te maken met de verkiezingen [in Israël]. Biden wil niet gezien worden als het helpen van Netanyahu. Hij herinnert zich, misschien traumatisch, dat Netanyahu drie weken voor de verkiezingen van 2015 in Washington aankwam om de twee kamers van het Congres toe te spreken tegen Obama’s plan voor een nucleaire deal met Iran. 

“Het is moeilijk om de argumenten van het Witte Huis te aanvaarden, dat hij blijkbaar belangrijkere interne vraagstukken heeft zoals het coronavirus en de interraciale crisis, want de Amerikanen houden zich wel degelijk voortdurend bezig met zaken uit het Midden-Oosten. Ze willen een nucleair akkoord bereiken met de Iraniërs.”

“Ze praten over het opschorten of bevriezen van wapenakkoorden met de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko en praten over het veranderen van de houding ten opzichte van de Palestijnen, zoals het openen van een consulaat in Oost-Jeruzalem en het herstellen van 400 miljoen dollar aan hulp aan de PA, het herstellen van de hulp aan UNRWA en het heropenen van het PLO-kantoor dat Trump in Washington had gesloten. Daarom is het niet waar om te zeggen dat het Midden-Oosten hen niet zo interesseert, maar dat Netanyahu hen niet zo interesseert,” stelde Gilboa.

Plaatje hierboven: Toenmalig Amerikaans Vice-president Joe Biden (links) zit met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan tafel voor een diner in de residentie van de premier in Jeruzalem op 9 maart 2010 [beeldbron: Baz Ratner-Pool/Getty Images]

Prof. Gilboa schatte dat “Biden een andere premier zou willen”, en daarom zou hij zelfs een meer rechtse premier verkiezen, op voorwaarde dat het niet Netanyahu is. “Daar zijn twee hoofdredenen voor. Een daarvan is dat [Netanyahu] problematisch beleid vertegenwoordigt, vooral met betrekking tot de nederzettingen, en de tweede is dat Netanyahu niet geloofwaardig lijkt omdat hij beloften deed aan Amerikaanse regeringen en ze niet nakwam. Daarom zou zelfs een andere rechtse premier beter zijn dan Netanyahu [wat Biden betreft]. Om deze redenen zou hij Bennett en Sa’ar verkiezen boven Netanyahu”, stelde Gilboa.

“Het interessante is dat het Witte Huis zegt dat Biden met geen enkele leider in het Midden-Oosten heeft gesproken. Dat is waar, maar hij kan niet allebei niet met Netanyahu praten en hem ook omzeilen en praten met leiders van Arabische landen. Hij zal niet met Arabische leiders kunnen praten zonder met Netanyahu te praten.”

“Tot nu toe heeft hij met bondgenoten van de VS gesproken, hij sprak met China, wat een van de belangrijke kwesties in zijn buitenlands beleid zal worden. Het feit dat hij Netanyahu niet heeft gebeld, betekent niet dat hij Israël niet als een belangrijke bondgenoot ziet. Dit gaat over Netanyahu zelf en niet noodzakelijk over Israël.”

Gilboa voegde eraan toe dat “meningsverschillen uit het verleden een impact hebben, van Netanyahu’s steun voor Mitt Romney en Trump in de vorige verkiezingscampagnes, de nauwe relatie met Trump en de beroemde toespraak die Netanyahu tegen Obama hield over de Iraanse nucleaire kwestie en de relaties met de Palestijnen. Dit heeft veel impact achtergelaten en de meeste mensen in de regering die zich bezighouden met buitenlandse betrekkingen zijn mensen die rekeningen hebben om af te rekenen met Netanyahu. Het kan de relatie schaden.”

Over de voorstellen van verschillende persoonlijkheden in Israël om meer naar de Russische president Vladimir Poetin en China te gaan en zo aan Biden duidelijk te maken dat Israël niet in de zak van de Amerikanen zit, zei prof.Gilboa dat dit onmogelijk is. “Onze afhankelijkheid van de VS is aanzienlijk, dus niemand kan ze vervangen. China en Rusland hebben dictatoriale regeringen waarvan de waarden die Israël vertegenwoordigt het laatste zijn dat hen interesseert, dus ze kunnen niet worden vertrouwd”, zei hij.

“Bovendien ontvangen we voor 3,8 miljard dollar aan militaire hulp van de Verenigde Staten, al onze uitrusting en vliegtuigen komen uit de Verenigde Staten. Zulke vliegtuigen krijgen we nergens anders. De steun voor Israël in internationale organisaties, ook al is het niet hetzelfde als tijdens het Trump-tijdperk, is nog steeds aanzienlijk. Hetzelfde geldt voor het Internationaal Strafhof en voor andere organisaties en instellingen. Onze afhankelijkheid van hen is onvervangbaar”, voegde prof. Gilboa toe.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shimon Cohen “‘Biden wants to prove to Netanyahu that there’s a new boss in town’” van 16 februari 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Joe Biden wil Netanyahu bewijzen dat er ‘een nieuwe baas in de stad is’

  1. Joe Biden, the new boss in town…..LOL!

    De goede man, zelfs niet de baas in eigen partij, is hard op weg met zijn brokken regering vooral Amerika in brokken/blokken te verscheuren.

    Trump, met de impeachement farce uit de weg, is bezig aan een ferme Republikeinse opmars/terugkeer…..tot over 2 jaar.

    De enige logische analyse is dat er verkiezingen in Israel zijn en Biden de kat uit de boom kijkt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.