Witte Huis beschouwt Israël niet langer als een ‘belangrijke bondgenoot’ van de VS

Plaatje hierboven: De anti-Israëlische regering van de Amerikaanse Democratische Partij (2009-2017) met van links naar rechts: toenmalig president Barack Obama, zijn toenmalige vice-president en huidig president Joe Biden (midden) en rechts toenmalig minister van Buitenlandse Zaken John Kerry [beeldbron: Getty]

De persvoorlichter van het Witte Huis, Jen Psaki, gaf vrijdag een vaag, wisselend antwoord toen haar tijdens een briefing aan verslaggevers werd gevraagd of de regering-Biden Saoedi-Arabië en Israël als ‘belangrijke bondgenoten’ beschouwt.

“Kunt u ons alstublieft een breed beeld geven van wat de regering probeert te bereiken in het Midden-Oosten?” vroeg een verslaggever – in vervolg op een eerdere vraag waarom president Biden de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nog niet heeft gebeld.

“Bijvoorbeeld”, vroeg de verslaggever, “beschouwt de regering de Saoedi’s en de Israëli’s nog steeds als belangrijke bondgenoten?” In plaats van simpelweg “Ja” te zeggen, gaf Psaki dit antwoord, volgens een transcriptie van het Witte Huis van de briefing aan het einde van de middag:

Nou, weet je, nogmaals, ik denk dat we – er zijn lopende processen en interne interinstitutionele processen – een waarvan we, denk ik, vorige week een interagency-bijeenkomst hebben bevestigd – om een ​​reeks kwesties in het Midden-Oosten te bespreken. We zijn – we zijn hier nog maar drie en een halve week, en ik denk dat ik die beleidsprocessen door zal laten gaan voordat we een soort van volledige beschrijving geven van wat onze nationale veiligheidsbenaderingen zullen zijn op een reeks problemen.

Eerder in de persconferentie, door erop te hameren dat Biden’s falen om Netanyahu te bellen ‘geen opzettelijke diss’ is, zei Psaki:

We hebben duidelijk een lange en belangrijke relatie met Israël en de president kent hem [Netanyahu] en heeft gewerkt aan een reeks kwesties waar we al een tijdje een wederzijds engagement voor hebben. Het is slechts een weerspiegeling van het feit dat we hier drie en een halve week aan de slag zijn geweest, hij heeft nog niet elke wereldleider gecontacteerd en dat wil hij de komende weken doen.

Een verslaggever vervolgde: “Maar hij heeft elke andere belangrijke bondgenoot in Europa en Azië gebeld”, waarop Psaki antwoordde:

Hij heeft er velen van hen geroepen. Dat klopt. Sommigen zouden beweren dat ze nog geen telefoontjes hebben ontvangen, en ze willen ze nog steeds graag ontvangen. Maar ik kan je verzekeren dat hij binnenkort met de premier zal spreken, en hij kijkt er naar uit om dat te doen.

Ze weigerde aan te geven wanneer het telefoontje zou plaatsvinden, zelfs niet om te zeggen of het een kwestie van dagen of weken zou zijn. “Ze kennen elkaar al een tijdje. Er zijn zeker gebieden van wederzijds belang en van zodra hij belt, laten we het jullie allemaal weten.”

Psaki was ook vrijblijvend toen haar meer dan een week eerder werd gevraagd over het uitblijven van een oproep aan Netanyahu. “We hebben een langdurige en blijvende relatie met Israël, een belangrijke veiligheidsrelatie, ik weet zeker dat ze dat en een reeks kwesties zullen bespreken als ze contact maken,” zei ze toen.

EoZ reageerde bezorgd over deze ontwikkeling en zei:

Ik denk niet dat het een groot probleem is dat Biden Netanyahu niet heeft gebeld, maar het onvermogen om te zeggen dat Israël een bondgenoot is, is verbijsterend. Zelfs als ze niet dezelfde vraag over Saoedi-Arabië wilde beantwoorden, dus ze vermeed antwoord te geven over Israël. Dat is een groot probleem, want dit wijst naar Biden als de derde termijn van Obama, en het idee dat het Witte Huis gelooft dat een kanteling richting Iran en weg van de Amerikaanse bondgenoten een goed idee is en een zeer slechte voorbode voor de komende vier jaar. Merk ook op dat zelfs president Obama er geen probleem mee had om te zeggen dat de VS een sterke bondgenoot van Israël was. Ik verwacht volledig dat Psaki hier op maandag terugkomt, maar dat wordt als brandbestrijding beschouwd, niet als beleid.

No friends: Bibi & Barack


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “White House press secretary cannot say that Israel is a US ally. This is very bad” van 13 februari 2021 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel van Laura Italiano “Jen Psaki can’t answer whether Israel and Saudi Arabia are ‘important allies’” van 12 februari 2021 op de site van The New York Post

Een gedachte over “Witte Huis beschouwt Israël niet langer als een ‘belangrijke bondgenoot’ van de VS

  1. Obiden met Jen Psaki, de roodharige Obama/Biden persvoorlichter met het altijd aanwezige arrogante lachje om de mond geeft haar zoveelste halfslachtige statement over de voortzetting van de Obama politiek…….’Iran is onze vriend & partner, palestina onze bondgenoot voor vrede en de Moslim broederschap de toekomst van Moslims die nu weer vrij & ongecontroleerd de VS in mogen.

    Logisch dat Israel & SA geen belangrijke bondgenoot meer zijn….ze zijn zoooo onbetrouwbaar!

    We hebben allemaal gezien waar dit toe heeft geleid…….IS!

    Het Biden regime zal dezelfde afloop kennen de ‘impeachement farce.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.