Reactie van NGO Monitor op beslissing ICC om Israël te gaan vervolgen: ‘Palestina is geen staat’

Plaatje hierboven: Een cartoon in The New York Times in 1948. Op dat moment werden de Israëli’s de Joden van ‘Palestina’ genoemd. De lokale moslimvijanden van Israël werden gewoon de ‘Arabieren’ genoemd. De naam ‘Palestijnen’ werd om politieke redenen pas halverwege de jaren ’60 uitgevonden [beeldbron: Markhum]

NGO Monitor reageert in een persverklaring op de beslissing van het ICC in Den Haag om Israël te gaan vervolgen voor het plegen van mogelijke oorlogsmisdaden:

Op 5 februari 2021 kondigde het Internationaal Strafhof (ICC) aan dat het de jurisdictie heeft om een ​​onderzoek in te stellen naar vermeende oorlogsmisdaden gepleegd door Israël in de ‘Staat Palestina‘. Het onderzoek is in belangrijke mate het product van consequent en intensief lobbyen bij het ICC gedurende meer dan een decennium door niet-gouvernementele organisaties (NGO’s). Dit zijn onder meer Human Rights Watch (HRW), Amnesty International en een aantal groepen die banden hebben met de terreurgroep het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

“De beslissing van het ICC is niet verrassend. De officier van justitie van het ICC ‘schiet’ al enkele jaren op Israël en werkt nauw samen met door Europa gefinancierde aan terreur gelieerde ngo’s om valse aanklachten tegen Israëlische functionarissen op te stellen.”

Het feit dat Palestina geen staat is, dat de Oslo-akkoorden het Hof uitdrukkelijk beletten rechtsmacht te doen gelden en dat de aanklager een valse regel verzon om de Joodse staat te vervolgen, worden genegeerd. Bovendien hebben de rechters herhaaldelijk de eigen procedures van het ICC geschonden om een zaak tegen Israël te verzinnen.

Onderzoek wijst uit dat de hoofdaanklager van het ICC, Fatou Bensouda, samenspande met aan terreur gelieerde ngo’s en zogenaamde juridische inzendingen van anti-Israëlische BDS-boycotorganisaties accepteerde. NGO Monitor heeft geconstateerd dat veel van deze radicale groepen profiteren van financiële steun van de Europese overheid.

NGO Monitor heeft samen met drie andere groepen gezamenlijk een brief ingediend bij het ICC waarin de juridische en feitelijke tekortkomingen worden uiteengezet achter het argument dat het ICC rechtsmacht heeft.

Met andere woorden, anti-Israëlische animus en politieke machinaties zijn belangrijker voor het Hof dan het bewaren van zijn geloofwaardigheid. Europese donoren van aan terreur gebonden ngo’s en het Hof delen de verantwoordelijkheid voor deze legale travestie.

NGO Monitor: Palestina is geen staat (bron):

Karim Khan volgt Bensouda op
De Vergadering van staten die partij zijn bij het Statuut van Rome heeft de Britse advocaat Karim Khan vrijdag gekozen tot de nieuwe hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof. Khan, een strafrechtadvocaat en mensenrechtendeskundige, is momenteel assistent-secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Volgens Reuters is hij vooral bekend door het leiden van het speciale team van de VN dat de misdaden van de Islamitische Staat in Irak onderzoekt. De verkozen openbare aanklager heeft een diploma in de rechten van King’s College en de Universiteit van Londen, heeft islamitisch recht gestudeerd en onderwezen en schreef volgens de Verenigde Naties talrijke werken op het gebied van internationaal strafrecht en mensenrechten.

Khan, die op 16 juni 2021 aan zijn negenjarige ambtstermijn begint, vervangt ICC-hoofdaanklager Fatou Bensouda, die de afgelopen dagen het middelpunt is geweest van intense kritiek vanwege haar rol in de uitspraak van het ICC op 5 februari dat de rechtbank bevoegd is om een strafrechtelijk onderzoek tegen Israël te openen wegens vermeende oorlogsmisdaden tegen Palestijnen in Oost-Jeruzalem, Gaza en de door Palestijnen gecontroleerde gebieden in Judea en Samaria.

Een van de eerste beslissingen van Khan zou kunnen zijn om door te gaan met een volledig onderzoek naar de Palestijnse gebieden, waar Bensouda zei dat er een redelijke basis is om te concluderen dat oorlogsmisdaden mogelijk zijn gepleegd door zowel Israëlische troepen als Palestijnse gewapende groepen. Het zou ook kunnen dat Khan het hele onding in de prullenbak deponeert waar het thuis hoort.

Zowel Israël, de Verenigde Staten, Rusland en China zijn geen van allen lid van het ICC, Strafhof in Den Haag.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eliana Rudee “New report by human-rights group responds to anti-Israeli bias perpetuated at UNHRC” van 12 februari 2021 en een artikelKarim Khan elected to replace Fatou Bensouda as ICC prosecutor” van 14 februari 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelInternational Criminal Court (ICC) and NGOs” op de site van NGO Monitor

♦ naar een artikel van Mark Humphrys “The Palestinian nation was invented” van februari 2021 op de site van de auteur

♦ naar een artikel van Joop Soesan “NGO Monitor reageert op beslissing ICC om Israël te gaan vervolgen” van 9 februari 2021 op de site van Joods.nl

Een gedachte over “Reactie van NGO Monitor op beslissing ICC om Israël te gaan vervolgen: ‘Palestina is geen staat’

  1. De vervolging van ‘de Jood’ Israel door het ICC (gebaseerd op leugens & manipulatie) is de moderne versie van het Dreyfuss proces.

    Leugens, leugens, leugens……. want met de simpele waarheid komen deze internationale organisaties helemaal nergens!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.