ICC-besluit over Israël ‘belemmert de weg naar vrede’, zeggen Amerikaans Joodse topleiders

Een uitspraak van het Internationaal Strafhof over onderzoek naar oorlogsmisdaden in Gaza en de Westelijke Jordaanoever dreigt volgens een vooraanstaande Amerikaanse joodse leider in een interview met The Algemeiner ‘echte gevolgen’ te krijgen voor Israëlische functionarissen.

De beslissing van 5 februari bij het ICC, in Den Haag, Nederland, oordeelde dat het bevoegd was om vermeende oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden te onderzoeken, zes jaar nadat het kantoor van de hoofdaanklager van de rechtbank, Fatou Bensouda, een onderzoek had geopend.

“Het is niet de eerste ronde; er is een lange geschiedenis van de rechtbank die probeert in te grijpen,” zei Malcolm Hoenlein, vice-voorzitter van de Conferentie van voorzitters van grote Amerikaanse Joodse organisaties. “Nu bevinden we ons in deze nieuwe fase, die een zeer ernstige fase is.”

Hoenlein waarschuwde dat als de zaak vordert, Israëlische functionarissen te maken kunnen krijgen met mogelijke arrestatie of andere gevolgen in het buitenland – zorgen die voorheen cijfers zoals de voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni ervan hebben weerhouden het Verenigd Koninkrijk te bezoeken.

Tzipî Livni, tijdens Operation Cast Lead (2008-2009)
Israël’s minister van Buitenlandse Zaken

Hij en William Daroff, CEO van de Conferentie van voorzitters, hebben in een woensdaginterview de inspanningen van de organisatie om het lichaam vooruit te helpen beïnvloeden. Daroff zei:

We hebben de conferentie geactiveerd om te communiceren met de delegaties van elke VN-lidstaat in New York om te pleiten tegen deze politiek gemotiveerde schending. We communiceren ook met de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, om hem aan te sporen zich er publiekelijk tegen te verzetten. En we uiten ook rechtstreeks intense tegenstand tegen het ICC zelf. Wij zijn van mening dat deze opruiende actie van het ICC onnodig de weg naar vrede tussen Israël en de Palestijnen belemmert.

In 2019 vroeg Bensouda de rechtbank, waarvan Israël geen lid is, om te bevestigen dat het rechtsmacht had in de Palestijnse gebieden. Landen als Oostenrijk, Australië, Duitsland en Brazilië hebben zich verzet tegen het besluit, dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ‘puur antisemitisme’ heeft genoemd.

“De Verenigde Staten hebben altijd het standpunt ingenomen dat de jurisdictie van de rechtbank moet worden gereserveerd voor landen die ermee instemmen, of die worden verwezen door de VN-Veiligheidsraad”, zei woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring na de uitspraak.

In 2020 legde de Trump-regering sancties op aan ICC-functionarissen, waaronder Bensouda, over de Israël-zaak en een ander onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden door Amerikaanse troepen in Afghanistan. In januari zei de regering-Biden dat het die sancties zou herzien, en heeft ook aangekondigd dat de VS weer zouden toetreden tot de VN-Mensenrechtenraad, waaruit Trump zich in 2018 terugtrok.

Deze organisaties zouden de VS meer ‘macht’ geven om ze te hervormen. Hoenlein zei:

We hebben te maken met de realiteit, en de realiteit is dat ze boeiend zijn. Als ze erin willen gaan, moeten ze het gebruiken om echte hervormingen in deze agentschappen door te voeren, omdat we willen dat ze effectief zijn. Joden stonden in de voorhoede van de inspanningen om de VN op te richten – en staan ​​achter de principes waarop deze was gebaseerd. Het probleem is dat we zien dat die principes worden geschonden.

Daroff voegde eraan toe:

Het idee achter het Internationaal Strafhof is iets dat de Joodse gemeenschap steunde om terug te gaan naar het tijdperk na de Tweede Wereldoorlog. Wat deze aanklager en deze rechters doen, is in feite de legitimiteit van het ICC vernietigen, door zijn mandaat te overschrijden, om geobsedeerd te raken door het Israëlisch-Palestijnse conflict. Helaas zou dit weer een spijker in de kist van het ICC kunnen zijn, die volledig gemotiveerd is door ideologie en politiek op een manier die ons verder weg brengt van vrede en verder weg van het stoppen van internationale misdaad en de internationale genocidale activiteiten die door het ICC moet worden gefocust.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yoni Wilkenfeld “ICC Decision on Israel ‘Obstructs the Path to Peace,’ Say Top US Jewish Leaders” van 12 februari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Caroline B. Glick “The ICC’s European puppet masters” van 12 februari 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “ICC-besluit over Israël ‘belemmert de weg naar vrede’, zeggen Amerikaans Joodse topleiders

 1. Het ICC na jarenlang bijna alleen Afrikaanse ‘boeven’ voor hun kangaroe rechtbank te hebben gesleept hadden een ander image nodig.

  En wie is dan de beste optie?

  Rusland, China, Iran, Saudi Arabie, Syrie of misschien toch Europa dat met haar verzuip politiek duizenden onschuldige mensen het leven heeft gekost?

  Nee natuurlijk niet!

  Hier past maar één boef…..”de Jood” en hoera……er is een héél land vol Joden en dus word de bekendste zondebok uit de geschiedenis der “beschaafde” landen weer ten tonele gevoerd..

  De moderne versie van het Dreyfuss process

  Maar hiervoor was een geraffineerd plan nodig…………

  https://www.jns.org/opinion/the-iccs-european-puppet-masters/

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.