Iraanse staatstelevisie zond lancering uit van de Zuljanah, de zwaarste raket tot nog toe

Plaatje hierboven: Iraniërs bezoeken op 2 februari 2019 een tentoonstelling over wapens en militair materieel in de hoofdstad Teheran, georganiseerd ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de Iraanse revolutie [beeldbron: Atta Kenare / AFP]

Op maandag 1 februari 2021 testte Iran de Zuljanah, een drietrapsraket van 25 meter met een vaste brandstofmotor voor de eerste twee trappen en een raket met vloeibare brandstof voor de derde trap. De raket heeft een laadvermogen van 225 kg (496 pond).

De stuwkracht van de Zuljanah is 75 kiloton, veel meer dan nodig is om een ​​satelliet in een baan om de aarde te lanceren. De hoge stuwkracht maakt de Zuljanah meer vergelijkbaar met een intercontinentale ballistische raket dan met een ruimtelanceervoertuig. De Amerikaanse LGM-30G Minuteman-III ICBM op het land heeft bijvoorbeeld een stuwkracht van 90 kiloton.

De Zuljanah kan tot een hoogte van 500 kilometer (311 mijl) stijgen voor een lage baan om de aarde. Als het wordt gelanceerd als een raket, is het bereik 5.000 kilometer (3.100 mijl) – ver genoeg om vanuit Iran Groot-Brittannië te bereiken. Israëlische rakettexperts schatten dat Iran $ 250 miljoen heeft betaald om het Zuljanah-project te ontwikkelen. De raketlancering van maandag zelf heeft waarschijnlijk tientallen miljoenen dollars gekost.

Iran verkeert vandaag in grote economische nood. Tussen de wereldwijde recessie van COVID-19, de endemische corruptie en het wanbeheer van Iran en de economische sancties van de VS leeft 35 procent van de Iraniërs in grote armoede. De rial van Iran heeft de afgelopen vier jaar 80 procent van zijn waarde verloren.

Volgens officiële gegevens is het werkloosheidspercentage 25 procent, maar men denkt dat het aantal veel hoger is. De inflatie bedroeg vorig jaar in totaal 44 procent. De voedselprijzen zijn met 59 procent gestegen. In de context van de verarming van Iran is de investering van de regering in een nauwelijks verhuld ICBM-programma des te meer onthullend.

Met 35 procent van de bevolking die in totale armoede leeft en de voedselprijzen sterk stijgen, heeft het regime ICBM’s verkozen boven het voeden van zijn mensen. De meeste berichtgeving in de media over de lancering van Zuljanah slaagde er niet in om de betekenis van het project te registreren, zowel wat het zegt over de capaciteiten van Iran als over de bedoelingen van het regime.

In plaats daarvan was de dekking gericht op de timing van de test. De Iraniërs voerden de test uit terwijl ze flamboyant de beperkingen van hun nucleaire activiteiten schonden die ze accepteerden toen ze instemden met de nucleaire deal van 2015. De Iraniërs verrijken nu uranium tot 20 procent zuiverheid – veel meer dan de 3,67 procent die is toegestaan ​​volgens het zogenaamde Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

Ze gebruiken verboden geavanceerde centrifuges voor verrijking in cascades in hun nucleaire installatie in Natanz. Ze beginnen uraniumcascades met centrifuges van de zesde generatie in hun ondergrondse Fordo-kernreactor, in strijd met de JCPOA. Ze slaan uranium yellowcake op ver boven de toegestane hoeveelheden in de deal.

Plaatje hierboven: Het rakettenarsenaal van Iran in april 2020. De Zuljanah overtreft alle anderen met een lengte van 25 meter (7 meter langer dan de vorige grootste, de Sejjil) en een bereik van ca. 5000 km waarmee zowel Londen, Parijs, Brussel, Amsterdam en Moskou kunnen getroffen worden [beeldbron: Missile Threat]

Ze produceren uraniummetaal in strijd met de deal. En het zijn testraketten die gemakkelijk kunnen worden omgezet in ICBM’s die geschikt zijn voor kernwapens. Rapportage van het agressieve nucleaire programma van Iran heeft het gepresenteerd in de context van de nieuwe regering-Biden in Washington.

Er wordt beweerd dat Iran deze agressieve stappen neemt om de regering-Biden onder druk te zetten om haar woord te houden om de Verenigde Staten terug te sturen naar de JCPOA en de economische sancties tegen Iran af te schaffen. In 2018 heeft de toenmalige president Donald Trump afstand gedaan van de JCPOA en opnieuw de economische sancties opgelegd die in 2015 waren ingetrokken bij de uitvoering van de deal.

Het idee van Iran is dat, uit angst voor zijn snelle nucleaire stappen, het Biden-team dringend zal handelen om het te sussen. Met name de Zuljanah-test legde de strategische waanzin bloot in de kern van de deal, die werd bedacht, ontwikkeld en gesloten door de toenmalige president Barack Obama en zijn senior adviseurs.

De belangrijkste strategische veronderstelling die Obama en zijn adviseurs leidde, was dat Iran een status-quo, verantwoordelijke macht was en moet worden gezien als onderdeel van de oplossing – of ‘de oplossing’ in plaats van het probleem in het Midden-Oosten.

Irans sponsoring van terrorisme, zijn proxy-oorlogen en zijn nucleaire programma waren ongelukkige gevolgen van een regionale machtsbalans die teveel macht in handen van Amerikaanse bondgenoten – in de eerste plaats Israël en Saoedi-Arabië – en te weinig macht in handen van Iran bracht.

Om het Midden-Oosten te stabiliseren, betoogde Obama, moest Iran worden gemachtigd en moesten Amerikaanse bondgenoten worden verzwakt. Zoals toenmalig vicepresident Biden het in 2013 verwoordde: “Ons grootste probleem waren onze bondgenoten.”

Maar in het licht van het strategische fanatisme van het Biden-team en de race van Iran naar de nucleaire finish, is het minstens even waarschijnlijk dat het beoogde publiek van Kochavi noch de Iraniërs noch de Amerikanen waren. In plaats daarvan heeft hij het Israëlische publiek misschien verteld om voorbereid te zijn op wat komen gaat. En hij heeft misschien ook de regionale partners van Israël verteld dat het nu tijd is voor gezamenlijke actie.


Bronnen:

♦ naar een artikel (ingekort) van Caroline B. Glick “Biden’s drive to war in the Middle East” van 7 februari 2021 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelIran state TV airs launch of new satellite-carrying rocket” van 1 februari 2021 en een artikelEU hails system to trade with Iran despite sanctions, but warns it over missiles” van 4 februari 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Iraanse staatstelevisie zond lancering uit van de Zuljanah, de zwaarste raket tot nog toe

 1. Dat Donald Trump een rare president was zal niemand tegenspreken. Echter, zijn politiek betreffende het Midden-Oosten was zeer goed.
  Iran heeft zich nooit aan het nucleaire akkoord gehouden, hetgeen overduidelijk werd bewezen door de documenten, die de Mossad middels een geniale aktie uit Teheran heeft weten te ontvreemden.
  Dit was voor Donald Trump de druppel die de emmer deed overlopen.
  De sancties tegen Iran moeten onveranderd intake blijven. Als die worden opgeheven zal Iran alle gelden die vrijkomen onmiddellijk inzetten om nog meer raketten te produceren en om nog meer het terrorisme te steunen.
  Achteraf gezien denk ik overtuigend te kunnen vaststellen dat Donald Trump een van de beste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis was!
  Joe Biden is onbetrouwbaar en we zullen ons moeten schrapzetten voor de nieuwe conflicten die hij zal veroorzaken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.