Nieuw rapport van mensenrechtengroep reageert op anti-Israëlische vooringenomenheid bij de UNHRC

De in Genève gevestigde onafhankelijke mensenrechtengroep UN Watch publiceerde een gedetailleerd rapport voorafgaand aan de 46e zitting van de VN-Mensenrechtenraad, die deze maand op 22 februari in Genève wordt geopend en loopt tot 23 maart.

De studie ontkracht meer dan twintig verschillende belangrijke beschuldigingen geuit door talloze verschillende landen – Israël beschuldigen van het schenden van de religieuze vrijheid van Palestijnen, het schaden van hun gezondheid en het beoefenen van racisme.

In haar allereerste rapport dat grondig op feiten werd gecontroleerd en reageerde op de anti-Israël claims van de UNHRC, publiceerde UN Watch haar 58 pagina’s tellende “Agenda Item 7: Country Claims & UN Watch Responses” waarin 23 beschuldigingen van verschillende landen onder Agendapunt 7 werden onderzocht, gericht tegen Israël in de periode die de zes UNHRC-sessies beslaat die in 2019 en 2020 zijn gehouden.

Introductie
Elke sessie van de VN-Mensenrechtenraad wijdt een speciaal agendapunt aan de “Mensenrechtensituatie in Palestina en andere bezette Arabische gebieden”, die door UNHRC-resolutie 5/1 wordt gedefinieerd als “Mensenrechtenschendingen en implicaties van de Israëlische bezetting van Palestina en andere bezette Arabische gebieden.”

De overige negen punten op de permanente agenda van de Raad zijn allemaal generiek en verwijzen niet naar een bepaald land of bepaalde situatie. Er is geen speciaal agendapunt over Iran, Syrië, Noord-Korea of ​​enig ander land. Alleen Israël.

In het kader van het debat dat drie keer per jaar plaatsvindt op grond van Agendapunt 7, beschuldigen de Palestijnse Autoriteit, Syrië, Noord-Korea en tientallen andere raadsleden en waarnemers Israël routinematig van talrijke misdaden en mensenrechtenschendingen, zonder daarbij Hamas te noemen, Islamitische Jihad of de Palestijnse Autoriteit.

Het debat is geheel eenzijdig. Israël, de Verenigde Staten en de meeste andere democratieën nemen niet langer deel aan de werkzaamheden van Agendapunt 7, uit protest tegen de selectiviteit ervan. Als gevolg hiervan komen veel claims in de Verenigde Naties terecht, hoewel ze feitelijk geen basis hebben.

Het doel van dit rapport is om die situatie te verhelpen door voor het eerst onderzoek te doen naar claims die onder punt 7 zijn ingediend, en om een ​​gedetailleerde analyse te geven, waarbij wordt verwezen naar feitelijke bronnen en internationaal recht. De periode die in dit rapport wordt behandeld, zijn de zes UNHRC-sessies die in 2019 en 2020 zijn gehouden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eliana Rudee “New report by human-rights group responds to anti-Israeli bias perpetuated at UNHRC” van 12 februari 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelAgenda Item 7: Country Claims and UN Watch Responses” van 29 januari 2021 op de site van UN Watch

Een gedachte over “Nieuw rapport van mensenrechtengroep reageert op anti-Israëlische vooringenomenheid bij de UNHRC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.